Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Seçimin alternatifi darbe olamaz

Seçimin alternatifi darbe olamaz

Sanki darbeler bazı siyasilerde alışkanlık oluşturmuş gibi ikide bir darbeden söz ediyor, bir takım olumsuzluklardan kurtulmanın çaresi darbeymiş gibi bir yaklaşım sergiliyorlar. Özelliklede seçime alternatif gibi gösteriyorlar. Niyetleri bu olmasa bile, "Erken seçim olmaz ise darbeyle değiştirirler" cümlesi seçimin alternatifi olarak darbeyi görmek anlamına gelmez mi? Bu bakımdan şartlar nasıl olursa olsun siyasilerin darbeyi bir çıkış yolu gibi görmeleri ve bunu dillendirmeleri demokrasiyi içselleştiremediklerinin bir göstergesi değil midir?

Erken seçimi savunanlardan birisiyim. Hatta erken genel seçimin ardından anayasa değişikliğinin yapılmasının daha doğru olacağını düşünenlerdenim. Ancak erken seçime karar verecek olan Millet Meclisi'dir. İktidar partisi erken seçim istemiyor diye darbeye göz kırpmak siyasilerin bindikleri dalı kesmeleri, varlık sebeplerini inkar etmeleri anlamına gelir diye düşünüyorum. Kaldı ki iktidar partisi sözcüleri konuşmalarında ısrarla erken seçime gerek olmadığını söylüyor olsalar da geleceğin ne göstereceğini tam olarak bilmek mümkün değildir. Buna rağmen herkesin Anayasa ve yasalardan yana olması gerekir. Bilindiği gibi seçimler için Anayasa'da 5 yıl öngörülüyordu. Bu süre uzun bulunduğu için değişiklik yapılarak seçimlerin 4 yılda bir yapılması hükme bağlandı. Şahsen ben de 5 yılın uzun olduğunu düşünenlerdendim. Bunun için de seçim süresi ile ilgili Anayasa değişikliğini destekledim. Elbette Parlamento'nun seçimleri öne alma yetkisi vardır. Ancak, zamanında yapılması isteniyorsa -normal olanı da budur- muhalefetin seçimler öne alınmıyor diye iktidarı darbe ile korkutmaya çalışmasını anlamak mümkün değildir. Eğer bazı siyasiler hedefe ulaşmak için iki de bir darbeyi gündeme getiriyor, iktidarı darbe ile tehdit ediyorlarsa bilinmelidir ki darbecilerle işbirliği yapıyor, darbelere destek veriyorlar demektir. O zaman da yürütülen darbelerin kökünün kazınması, bir daha geri gelmeyecek şekilde çöplüğe atma çalışma ve çabalarının anlamı kalır mı? Böyle bir ülkede demokrasiden söz etmek ikiyüzlülükten öte gidebilir mi?

Demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile yerleşmesini temin öncelikli olarak siyasilerin görevidir. Eğer siyasiler bu konuda zikzak çiziyorlarsa milletin yapacağı fazla bir şey kalmaz. Bunun için darbelerin ülkemizin gündeminden bir daha geri gelmeyecek şekilde çıkartılması için başlatılmış olan çabaların devam ettiği bir dönemde "Erken seçim olmaz ise darbeyle götürülür" gibi bir söylem tehlikelidir. Çünkü erken seçim bir takım şartların zorlamasının sonucu olarak gündeme gelebilir. Esas olan seçimlerin zamanında yapılmasıdır. Beş yılı uzun bulduk dörde indirdik şimdide her seçim döneminin üçüncü yılına girildiğinde erken seçim istemeyi alışkanlık haline getirmek, seçimlerin üç yılda bir yapılmasını istemeye giden yolda atılmış adım olabilir. Seçimler erkene alınamaz mı? Elbette alınabilir. Söz gelimi yeni bir anayasa yapmak için seçimleri erkene almak, seçim kampanyası boyunca yeni bir anayasadan yana olan siyasi partilerin bu konuda neler yapmak, nasıl bir anayasa hazırlamak niyetinde olduklarını millete anlatarak oy istemeleri ve bu kampanyanın ardından oluşacak yeni Meclis'in ilk iş olarak yeni bir anayasa hazırlamasını istemek normaldir. Buna rağmen iktidarı "Erken seçime gitmezsen darbeyle değiştirirler" demek anayasa dışına çıkmak, demokrasi dışı bir yolun çözüm olarak kabul edilmesi anlamına gelir ki böyle bir yaklaşım ülkemiz için bir tehlikedir. Böyle bir yaklaşım milletin oyları ile belirlenmiş bu Meclis'in anayasa değişikliği yapamayacağını söylemek anlamına gelir ki kabulü mümkün değildir. Bu bakımdan hırs siyasilerin gözlerini köreltmemelidir.

Kısacası artık milletin oylarına ve ülkeyi demokratik kurallar içinde yönetmeye talip olanların gündeminden darbe kesinlikle çıkmalıdır. Hiçbir şekilde darbe bir alternatif gibi takdim edilmemeli, özellikle de seçimlerin alternatifi olarak hiç düşünülmemelidir. Çünkü, böyle bir düşünce hem demokrasiye aykırıdır hem de siyasi mücadelede bunun yeri yoktur. Rekabet ayrı şeydir, anayasa ve yasaların bir kenara itilmesi anlamına gelen darbelerden medet ummak çok daha başkadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi