Cemal Nar

Cemal Nar

Yan Gelip Yatarak İktidar Olunmaz

Yan Gelip Yatarak İktidar Olunmaz

Siyaset ya kendine, ya da millete hizmet için yapılır. Doğrusu siyaset milletin sorununu çözmek için vardır. Bu yüzden hazineden para alırlar, bu yüzden maaşları, özel güç ve imkanları vardır.

Peki şimdi mecliste olanlar ne yapıyor? İki amacı da gerçekleştiriyorlar. Kimisi kendisi için, kimisi millet için, kimisi de her ikisi için.

Hükümet iyi kötü bazı çalışmalar yapıyor. Yedi yıl önce yapması gerekeni şimdi yapsa bile bir şeyler yapıyor. Kağnı gibi de olsa yol alıyor. “İşlerin hayırlısı az da olsa devamlı yapılandır.” “Damlaya damlaya göl olur” demiş atalar. Yedi yıl bu, dile kolay, arkada iyi kötü bir göl var.

Ama olması gereken midir?

Elbette değil.Bunun hesabını da verecekler. Belki “şartlar müsait değildi, önce onları oluşturduk” mazeretini dile getirecekler. Dinlenir mi halk tarafından, yoksa dinlenmez mi, kararını halk verecek.

Peki muhalefet ne yapıyor?

Hiç! Evet, hiçbir şey yapmadığı gibi, yapılan iyileştirmeleri de engelliyor.

İş mi bu? Bunun için mi oradalar? Siyaset bu mu?

Maaş alıyorsunuz beyler! Evinize, eşinize ve yavrularınıza ekmek götürüyorsunuz; helal olması için bir şeyler yapmalısınız. Teklif getirin, denetleme yapın, araştırın, gelen teklifleri inceleyin, iyilerine destek verin, kötülerine doğrusunu gösterin…

Bir şeyler yapın ama…

CHP diyor ki, evet, anayasa değişmeli, ama bunu siz yapamazsınız. Siz yapmayın. Siz hiçbir şey yapmayın.

“Neden?”

“Çünkü siz laik değilsiniz. Sizin gizli ajandanız var. Sizin niyetiniz başka.”

“Ya kim yapacak?”

“Gelirsem ben!”

İyi de bu kafayla sittin sene geçse sen yine iktidara gelemezsin. Bu zamana kadar da gelememişsin zaten. Darbeler de bittiğine göre, onun sonunda gelir hayali de kuramazsın artık.

Peki ne olacak bu memleketin hali?

Biz “yargılansın” dediğin adamların Anayasına mahkum mu olacağız? “Evren yargılansın” diyorsunuz, anayasasına dokundurmuyorsunuz? Bu halinizle mi geleceksiniz?

Ya MHP’ye ne demeli?

“Gelirler, çaylarını içer giderler” demişler. İyi, bu sefer kapılarını açmışlar şükür. “Yanımız bir metreden beriye gelmesinler” saçmalığı da bitmiş anlaşılan.

Biz burada MHP’yi “kavgacı siyaseti bıraktı, Ülkücüleri sokaktan aldı” diye övmüştük. Ama sonra gördük ki seçime doğru bu huylarını değiştiriyorlar.

CHP ve MHP ağız birliği etmişler diyorlar ki “seçim olsun, yeni hükümet yapsın ne yapacaksa.”

Ne değişecek ki?

Mesela CHP değişecek mi?

MHP değişecek mi?

Onlar değişimi gelişimi ayıp sayıyorlar. Değişmeyecekler. Yine destek vermeyecekler. Yine uyum, mutabakat, konsensus olmayacak. Yine eski tas eski hama olacak.

Seçim olsa bile değişen bir şey olmaz. Peki bu zaman kaybı niye?

Son zamanlarda iyi bir muhalefet örneği sergileyen SP belki yeni seçimde meclise girer, o kadar. Gerisi aynı olur. Öyleyse ne yapacaksanız yapın ey siyasetçiler, fakat yatarak maaş almayın, ayıptır, yazıktır, vebaldir, günahtır.

Bahaneye bakar mısınız? “Bu anayasa değişikliği AKP’nin” imiş.

Kimin olacaktı? İktidarda o var. “Gelin beraber yapalım” diyor, gelmiyorsunuz. Ne yani, o da mı yatsın hiçbir şey yapmadan?

“Kendini kurtarmak için” imiş.

Kendisi kim?

Bu ülkede her iki kişiden birisinin oyunu alan bir parti. Üst üste darbe planları var. Yargıya orgeneral baskısı var. Parti kapatma rezaleti gündemde. Ne yani, kendini kurtarmasın mı?

Kurtarsın, hem kendini, hem de herkesi kurtarsın. Yasalar genel için çıkar. Faydalı ise herkes yararlanır.

Buna niye karşı çıkıyorsunuz? Neyi bekliyorsunuz? “AKP kapatılsın da meydan bize kalsın” mı diyorsunuz?

Daha evvel kapanan partilerden meydan size kaldı mı ki ağalar, şimdi kalsın?

Böyle gelinmez iktidara. Hizmetle gelinir, iş yaparak gelinir. Gurur kibir ile gönüller kazanılmaz, tevazu, mahviyet, alçakgönüllülük, samimiyet ve

hizmetle gelinir iktidara.

Muhalefet iktidardan daha çok çalışmadıkça, iktidarı yenemez. Lütfen çalışın, alternatif çözümler üretin. AKP’yi istemiyorsanız milleti ona mahkum etmeyin yan gelip yatarak.

Yan gelip yatmakla iktidar olunmaz.


www.cemalnar.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cemal Nar Arşivi