Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İletişim nedir? II

İletişim nedir? II

Beden dili bizi ele veren bir aynadır. Kişinin iç ve dış dünyasını ortaya koyan ayna... Kimi zaman yanılmış olsak da, bir insanın dış görünüşüne bakarak nasıl biri olduğu hakkında çıkarsamalarda bulunuruz. Mesela, dağınık, üstü başı kir pas içinde, gözleri sönmüş, bakışları donuk, duruşu tedirgin birini gördüğümüzde depresif ya da kendine güvensiz biri deyiveririz. Kendini hemen ifade eden kimselere "Çok uyanık, zeki" diye tanımlamaktan kaçınmayız.

Bu anlamda beden dili, ruhsal ve duygusal kimliğimizi, iç dünyamızı dışarıya yansıtan bir fotoğraf gibidir. Karşınızdaki kişi bu resme bakarak, içinizdeki dünyayı okumaya çalışır.

Ses tonu ve mimikler de bu iletişime dahil olur. İletişimin ilk başladığı hareket noktası ise gözlerdir, sözel ifadeler ancak arka plandaki bu zengin argümanların tercümanlığını yapar.

Ergenle iletişim kurarken de, iletişime katılan, fiziksel ve duygusal unsurlarımızı sevgi ve anlayış değerleriyle bütünleştirmeliyiz. Zira ergen, hayatın en hareketli ve zorlu yürüşünü yapmaktadır. Belki de her şeyden etkilenmekte, küçük bir şeyden öfkelenmekte ve tepki vererek rest çekebilmektedir.

Onunla iletişim kurarken şunlara dikkat ediniz:

Sözel ifadelerinizi sevgiyle ifade ediniz. Ona değer verdiğinizi, onu çok sevdiğinizi belirtiniz.

Sevginizi, ifade ederken bunu beden dilinize ve ses tonunuza da yansıtarak inandırıcı olunuz.

Karşılıklı ilişkilerinizde, onu anladığınızı hissettirip, bunu belirtebilirsiniz.

Onaylamadığınız davranışlarınızı uygun bir dille ifade ederek, onun da uyması gereken kurallarını olduğunu ifade edebilirsiniz.

Kendi sınırlarınızı ortaya koyabilir, onun sınırlarına saygı gösterebilirsiniz.

Unutmamalısınız ki, söz güçlü bir silahtır. Bu silahı yerinde ve uygun alanlarda kullandığınızda bir çok insanı fethedebilirsiniz. Ancak bu silahı yanlış kullandığınızda, en gelişmiş silahların en yakıcı araçların verdiği tahribattan daha büyük zarar verirsiniz. Silahlar, bedenlere yönelir, bedenleri öldürür oysa, dilinizi kötü kullanmışsanız, bu sözcükler, gönül pınarlarını kurutur, gönül binalarını yıkar, talan eder... Bu silahın verdiği zarardan çok daha vahim bir durumdur...

Atalarımız, "kurşun yarası geçer de dil yarası geçmez" sözleriyle dili güzel kullanmanın önemine vurgu yapmaktadırlar.

Yaşamın en önemli ve en kritik dönemlerini yaşamakta olan çocuklarınıza, sevgiyle hitap ederseniz, sevgiyle bakan nesillerin doğmasına sebep olursunuz. Sevgi ekerseniz, sevgi biçersiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi