Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kızımın halinden korkuyorum

Kızımın halinden korkuyorum

6 yaşındaki kızım, çizgi filmlerden çok etkileniyor. Buradaki kahramanları canlandırıyor, onlar gibi bağırıyor, etrafa saldırıyor. Evde yalnız olduğu için sürekli film seyretmek istiyor, çizgi filmlerden ve dizilerden beğendiklerini taklit ediyor. Ben çocuk eğitimiyle ilgili çok kitap okudum, bunun normal bir durum olduğunu biliyorum ama kızım biraz aşırıya kaçıyor. Bu nedenle kızımın biraz da çevresindeki insanları, kuzenlerini aile bireylerini taklit etmesini istiyorum. Bunun için, onunla konuşmaya çalışıyorum ama hemen sıkılıyor. Sabah kalkar kalkmaz bana film aç diyor. Bu kadar çok film seyretmesi ve buradaki kahramanları taklit etmesi normal kabul edilebilir mi? F. K

Geçici bir durum

Küçük yaşlarda anne babamızla özdeşim kurar ve onlara benzemek isteriz. Çocukluk yıllarınıza dönerseniz, o dönem annenizin giysilerini giydiğinizi babanızın davranışlarını taklit ettiğinizi hatırlarsınız. Bu Allah'ın bizlere lutfettiği özel bir yetenek... İnsanoğlu hayata sıfır noktasında başlıyor ve bu yetenekleriyle beraber donanımlı bir insan oluyor. Bu nedenle size endişe etmemenizi ve bu dönemin geçici bir süreç olduğunu bilmenizi tavsiye ederim... Çocukluk döneminde aile bireylerini taklit eden çocuk, gençlik döneminde aileden dış dünyaya açılarak arkadaşlarını ve toplumda söz sahibi önemli kişileri özdeşim nesnesi olarak görür. Bu süreçte artık kimliğini aramaktadır ve kimliğin oluşumuyla birlikte birey kendisini tanımlar.

Ancak, günümüz dünyasında çocuklar, aile bireylerinin yanında çizgi film kahramanlarını dizi oyuncularını dikkate alarak özdeşim modellerini buradan seçebiliyorlar. Bu nedenle çocuğu izlediği filmlerden tamamen uzaklaştırmayın fakat izlediği filmleri seçmeye çalışın ve bunu çocukla birlikte istişare ederek yapın. Ayrıca ev içinde kendi yaşam tarzınız ve onunla kurduğunuz ilişkileriniz bakımından da çocuğa doğru model olmaya çalışın. Seçtiğiniz film ya da dizilerde değerlerimizi ve çocuğu gelişimine katkı sağlayacak konuları dikkate alın. Çocuğunuzu grup oyunlarına teşvik edin, ya da bir anaokuluna gönderin....

Öfkeli bir çocukl 8 yaşındaki oğlum çok öfkeli bir çocuk. Evde odasını toplamasını söylüyorum, bana bağırmaya başlıyor, kardeşine vuruyor, söylediğim hiçbir şeyi ciddiye almıyor ve bana karşılık veriyor. Küçük bir şeyde bağırmaya başlıyor ve kendini yere atarak ağlıyor. Eşim sinirli bir yapıya sahip ve gürültüye karşı hassas. Oğlum hareket ettiğinde ona kızıyor cezalandırıyor. Eşimle bu konuyu birkaç kere konuştum ve ona bu durumdan çocuğun zarar görebileceğini söyledim. Ama eşim bu konuda pek duyarlı değil, çok sevdiği halde oğluma sevgisini göstermiyor ve ona bağırıyor, azarlıyor. Oğlumun öfkeli olması bu durumla alakalı olabilir mi? Ona daha sakin olması için asıl yardımcı olabilirim? Nagehan Ç.

Ciddiye alın

Öfke çocuğun acı duyduğu bir durum karşısında takındığı tavır ve verdiği tepkidir. Aile içinde eleştirilen, suçlanan ve değer verilmediğini düşünen çocuk, tepkilerini öfkeyle ortaya koyabilir. Bu anlamda çocuğun öfkesi dikkate alınmalı ve sorunun nereden kaynakladığı üzerinde durulmalıdır. Çocuğun beklentileri dikkate alınmadığında duygularını öfkeyle yansıtarak tepki verebilir.

Böyle durumlarda çocuk öfkesini, agresif davranarak, sürekli muhalefet ederek, memnuniyetsizlik göstererek, sorumluluklarını aksatarak, kardeşiyle ya da akranlarıyla kavga ederek, uyku ve yeme düzenini ihlal ederek, arkadaşlarıyla kavga ederek, sürekli çevresindeki insanları suçlayarak ortaya koyabilir. Her şeyden önce erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da bazı durumlarda öfke durumu ortaya çıkabilir. Ancak bu durum diğer duygular gibi kabul edilmeli ve öfkeyi tetikleyen olayı tespit edip ortadan kaldırılmalıdır. Size bu konuda çocuğun daha çok hangi durumlarda öfke duyduğunu anlamaya çalışmanızı ve çocukla konuşarak duyularını anlamaya gayret göstermenizi tavsiye ederim. Sanırım çocuk bu durumu babayla olan ilişkilerine bağlayacaktır. Bu konuda babayla tekrar konuşarak bu durumdan çocuğun zarar gördüğünü izah etmenizi tavsiye ederim.

Ayrıca çocukla konuşarak ev içinde ve dışarıda bazı kuralların olduğunu bu kuralla uymanın gerekliliğini izah edebilirsiniz. Onunla oyunlar kurarak çocuğa hem öfkesini kontrol etmesini hem de evdeki kuralları oyun aracılığıyla öğretebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi