Rahim Er

Rahim Er

İsyanlar, düşmeler, şüpheler ve zirve

İsyanlar, düşmeler, şüpheler ve zirve

> Washington DC

Geçen hafta dünya üç önemli sarsıntıyı birden yaşadı. ilk yarısında Barack Obama ve Vladimir Putin karalarını ihtiva eden bir kâğıda imza atarak onu tarihi vesika haline getirdiler. Nükleer silahları tedricen azaltacaklardı. Daha evvelse Obama nükleer silaha malik olmayan devletlere bu silahın kullanılmayacağını açıklamıştı.
Bunlar iyi haberler ama bilhassa ilki ne kadar hayat bulur bilemeyiz. Zaman içinde bırakınız azaltmayı bir diğerini suçlayarak tırmanma bile olabilir.
Haftanın ikinci yarısında ise bir isyan ve bir kaza yaşandı.
İkisi de nükleer zirve eşiğinde meydana geldi.
Türk Cumhuriyetlerinin en küçüğünde muhalefet isyan ederek meclisi bastı. Kan döküldü. Ölümler oldu. Sokak kaynadı. Rus mu? Kıpçak Türkü mü/ Kırgız olduğu belli olmayan bir kadın kestirmeden Cengiz Aytmatov’un memleketinin başına oturdu. Bu meclis basmalı, hükümet asmalı isyan bize Enver Paşa’nın Babıali cürmünü hatırlattı. Nitekim bazı ırkçılar çok heyecanlanarak internet üzerinden isyanı kutsallaştırmaya kalkıştılar.
Doğrusu şu vehim de kalbimizi yalayıp geçmedi değil. Acaba Türkiye muhalefetinden bir grup oralarda yangın çıkartarak buralara mı sıçratmak istemekteler. Çünkü kitle psikolojisi saridir/bulaşıcı hastalık gibidir. İsbatı ortada. Kırgızistan patırtısından iki gün sonra Tayland benzer sahneleri yaşadı.
Bu vehim neden bizi rahatsız etti? Bazı radikal milliyetçiler Haydar Aliyev’i devirmek için Bakü’de tam icraata geçerlerken Süleyman Demirel’in telefon etmesiyle o eski KGB ikinci başkanı kurt adam Aliyev ayıktı..
Kırgızistan Issık Gölün ıssız memleketi üs ve nükleer silah mağdurudur.
Amerika’nın buradaki varlığı imparatorluk Putin’i kışkırtıyor.
Önce Çeçen eylemi.
Sonra Kırgız devrimi.
Son hadise ise hayli dramatik oldu.
Osmanlının Lehistan dediği Polonya’daki korkunç uçak kazası vicdanı olan herkesi teessüre gark etti. Devletin başı ve üst seviyedeki asker ve sivil idareciler gittiler. Tabiatı ile 25 Şubat 2009 THY kazasını hatırladık. Sovyetlerin Lehlilere kıydığı Katyn katliamındaki mazlumları anmak için gidiyorlardı. Rusya aynı ekibin resmi ziyaretine izin vermemişti.
DC’de gündem nükleer, Afganistan, Irak, İran ve tabii Filistin iken devreye Kırgızistan ve Polonya girdi? Altı da kaynayan dünya nükleer barışa muhtaç Zirvenin yapılacağı yerin tam 50 metre önündeki parkta aç insanlar yatıyor.
İnsanlık kurşun değil, ekmeğe muhtaç.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi