Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kaybetmekten korkuyorum

Kaybetmekten korkuyorum

18 yaşındaki oğlum bizi zor durumda bırakıyor. Kalabalık bir aileyiz ve çocuklarımıza saygılı olmayı öğretmeye çalıştık. Ama nedense oğlum, ne yaparsak yapalım bizi hiç takmıyor ve büyüklerine karşı geliyor. Geçenlerde "Oğlum biz ailemizden saygıyı öğrendik, gençliğimizde saygılıydık, sen neden böylesin" dedim, hep kendi zamanınızdan örnek veriyorsunuz beni hiç anlamıyorsunuz dedi. Onu daha nasıl anlayabiliriz bilmiyorum. Artık bize karşılık veriyor, eve geç geliyor, aşırı sigara içiyor... Onu kaybetmekten korkuyorum neler yapabilirim? K. G

Kazanmaya çalışın

Ailelerin çocuklarıyla ilişkilerinde yargılayıcı bir tavır içinde olmaları onların aileyle ilişkilerine mesafe koymalarına ve duygusal olarak anne babadan uzaklaşmasına neden olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarıyla ilişkilerinde, benim zamanımda şöyleydi, biz bu imkanlara sahip değildik biz saygılıydık... türünden mukayeselerde bulunmamaları ve çocuklarını yaşadıkları dönemin şartları dahilinde değerlendirmeleri gerekir.

Size çocuğunuzla kurduğunuz ilişkilerinizde, onu anlamanızı, yaşıtlarıyla mukayese etmemenizi, geçmiş nesilleri örnek vererek ilişkilerinize zarar vermemenizi tavsiye ederim. Ona sigara içme, eve geç gelme demek yerine, onunla sigaranın zararlarını, tartışın ve bunun kendisine verdiği zararları görmesine yardımcı olun.

Ergenler ailelerin kendilerini suçlamalarından, eleştirmelerinden hoşlanmazlar. Bu nedenle, oğlunuzu takdir etmeniz, onun bazı davranışlarını hoş karşılamanız, onunla çatışma içine girmemeniz sorunlarınızın çözülmesine katkı sağlayacaktır.

Ailelerin çocuklarıyla ilişkilerinde yıkıcı olmamaya özen göstermeleri önemli bir sorumluluktur. Çünkü dış dünyada çocuklarımızı bekleyen çeşitli tehlikeler var, yapılan hatalar çocuklarımızın buralara kaymalarına ve bizden uzaklaşmalarına neden olabilir. Size bütün bu dış tehlikeleri dikkate alarak, oğlunuzla sevgi eksenli ilişkiler kurmanızı ve şu an rahatsızlık duyduğunuz tutum ve davranışlarının geçici olduğunu düşünmenizi ve sabırla onu kazanmaya ona faydalı olmaya çalışmanızı öneririz. Selam ve dua ile
Hiç kitap okumuyor

10 yaşında bir kızım var. Bu yıl üçüncü sınıfa gidiyor. Ödevlerini yapıyor ama hiç kitap okumuyor. Eşim çok kitapsever biridir. Kızım için çeşitli kitaplar alıyor ama bir türlü okumuyor. Öğretmen ödev verdiğinde bu sorumluluğunu yerine getiriyor ama bizi dinlemiyor. Bundan bir ay önce gizlice günlüğünü okudum, burada "Annem beni çok zorluyor ama ben kitap okumayı hiç sevmiyorum" yazmış. Bu ileride ciddi bir sorun olabilir mi bilmiyorum ama biz çocuğumuzun kitapsever biri olmasını istiyoruz. Tavsiyelerinizi bekleriz. K.Y

Okuma saatleri düzenleyin

Anne babalar çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırma noktasında çeşitli sorunlar yaşadıklarını ifade ediyor ve bu konuda destek istiyorlar. Her şeyden önce, ailenin evde kitap okuması ve bu yönüyle çocuğa örnek olması önemlidir. Bununla beraber, üç yaşından itibaren çocuklara renkli kitaplar alınmalı ve ev içinde okuyarak kitaplarla çocuk arasında bir bağ oluşturulmalıdır. Evde kitaplığın olması, aile bireylerinin kitaplarla ilişkili olması da bu konuda çocuğu etkilemektedir.

Evde ailenin televizyon ve internet gibi araçlarla vakit geçirmesi çocuğun da aynı şekilde anne babayı örnek almasına neden olabilir. Bu nedenle, aile televizyon ve interneti kontrollü bir şekilde kullanmalı ve kitap okumaya vakit ayırmalıdırlar.

Size çocuğunuzla konuşarak, onun ilgi duyabileceği kitapları sormanızı ve birlikte kitaplar almanızı tavsiye ederim. Ayrıca, okuma saatlerinde onun yanında bulunabilir ve okuduğunu özetlemesini isteyerek birlikte yorum yapabilirsiniz. Özel günlerde ona ilgi duyduğu tarzda kitaplar alabilir ve okumaya teşvik edebilirsiniz. Okuduğu kitapları onunla paylaşabilir ve onu ödüllendirebilirsiniz. Ancak, kitap okuması yönünde baskı yapmayın, çünkü böyle durumlarda çocuk ailenin bu tavrını bir baskı gibi algılayarak kitap okumak istememektedir.

Not: Kızınızın, günlüğünü gizlice okuduğunuzu anlaması durumunda, size olan güveni sarsılabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi