Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Biraz abartıyor muyum?

Biraz abartıyor muyum?

Sizin bilginize, tecrübenize sığınarak, bir derdimi paylaşmak istiyorum. Benim tanıdığım bir kişi var. Dinine çok düşkün birisi ve ben onu çok seviyorum. Bu genç dinine o kadar bağlı ki bu devirde Peygamber Efendimize özenerek cübbe giyiyor ve hep Allah'ı düşünüyor. Onun bu durumu benim çok hoşuma gidiyor. Ben de imam hatip lisesinde okuyorum. Ben de dinime düşkünüm. Allah'ı ve Peygamberi çok seviyorum ama sevdiğim genç bu işi çok abartıyor. Hastalandığında bile doktora gitmiyor sırf ''Allah vermiş, biz bunu çekeceğiz'' düşüncesiyle tedavi olmuyor. O'nun düşüncelerini size nasıl anlatayım bilmiyorum. Umarım beni anlamışsınızdır. O'nun için çarşaf giymeyi göz önüne alıyorum ama diğer isteklerinin üstünde biraz düşünüyorum. Onu 'unuturum' diyorum sırf bazı huyları yüzünden. Fakat gördüğüm rüya beni korkutuyor:

4-5 ay önce rüyamda bizim bir aile dostunu gördüm. O adamı önceden hiç görmemiştim ve o rüyada gördüğüm adam da çok dindardı. Rüyamda benim koluma bir saat taktı ve ''elini uzat'' dedi. Elimi uzattım damarımdan ''sevdiğim gencin '' ismi çıktı. O adam ise bana ''sen bu ismi kalbine kazımışsın, ömrün boyu unutamazsın'' dedi.

Gece kalkıp ağladım unutamam diye. Sabah kalkıp fotoğraf albümüne baktım ve anneme bu ''M. Amca'' mı dedim. O da evet dedi. Rüyamda gördüğüm adam oydu şaşırmıştım... Ve o günden beri onu daha çok seviyorum, fakat ona açılsam mı bilemiyorum. Acaba evlendiğimizde huzursuz olur muyuz sizce? M. K.

Kararı siz ve ebeveyniniz beraber vereceksiniz

Evliliklerde, kişinin genel izlenimlerinin, duygu ve düşüncelerinin yanında çevresinde güvendiği kişilerle yaptığı istişarenin de önemi vardır. Bu nedenle böyle ciddi bir konuda ailenizle ve size yakın çevrenizde güvendiğiniz kişilerle istişare etmenizi tavsiye ederim.

Evlenmek istediğiniz kişinin yaşantısında biraz abartıya kaçtığını ifade ediyorsunuz. Kuşkusuz dinimizi en iyi şekilde yaşamak ve tebliğ etmek gibi bir sorumluluğumuz var. Ancak esas-usul üzerinde ortak inançlara sahip olduğumuz halde teferruatta-yaşam ayrıntılarımız ve seçimlerimizde bazı farklılıklarımız olabiliyor.

Bu da doğal kabul edilebilir. Bunda yaşadığımız hayat şartlarından tutun da bölgesel farklara, geleneklere kadar birçok şeyin etkenliği söz konusu olabiliyor. Bir Karadeniz kültürü ile Akdeniz, bir Ege ile Anadolu kültürü, örfü arasında da fark olabiliyor; haliyle bu farklılıklar evlilikleri dolaylı da olsa olumlu veya olumsuz etkileyebiliyor.

Size rüyanızdan ziyade gözlemlerinizi, evlenmek istediğiniz kişinin ve ailesinin sizde uyandırdığı duygu dünyası, evlilikle ilgili düşünceleri ve çevrenizdeki insanlarla yaptığınız istişarelerinizi dikkate almanızı tavsiye ederim. Bunun için evlilikten beklentilerinizi yeniden gözden geçirin, acele etmeyin ve kendinize zaman tanıyın. Dindarlık güzel bir duygu ve yaşam biçimidir. Fakat evlilikte en az onun kadar tarafların mizaç ve seciyeleri de çok önemlidir. Mesela sahabe efendilerimizden Hz. Zeyd r.a. ile Hz. Zeynep'in r.anm. evlilikleri gibi. Mizaçta ve seciyedeki farklılıkları evliliklerini sürdürmelerine yetmemiştir.

Evlilikler de İki tarafta fazilet ve erdem sahibi olsa da bazen evliliklerin sıhhati ve ömrü için yeterli olamıyor maalesef. Hepimiz mutlu olmak için evleniriz ama gelecekte başımıza nelerin gelebileceğini hiç bilemeyiz.

Bu nedenle bizler Allah'ın rızasına uygun iletişim ve birlikte yaşama yasalarına göre hareket etmeli, kendimizi ve muhatabımızı iyi tanımalı, ne istediğimizi iyi bilmeliyiz. Gerisini Allah'a c.c. içtenlikle havale etmeliyiz. O, niyetlerimizin arkasında saklı diyarların bilgisine sahip yüce Rabbimize.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi