Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

Baykal-İhanet-O görüntüler

Baykal-İhanet-O görüntüler

Bu işler böyledir. Siyasette 24 saat uzun bir süredir. Bu süre içine her şey girebilir, aşıkane beyanlar da, ihanetler de...
Hatta en yakınların ihaneti de...
Sezarlar Brütüslerini görürler ve "Sen de mi" derler.
Daha dün "omuz omuza" durduğunuzu zannettiğiniz, dışarıdan bakınca öyle görünen kişilerin, "kılıç çektikleri"ne tanık olursunuz.
Hatta, kılıçlarını size hâlâ aşk nutukları ata ata saplarlar.
"Siyasetin doğası" derler buna da.
Baykal "şeytan ittifakı" olarak nitelemiş.
En yakın çalışma arkadaşları, Genel Sekreter Önder Sav, Grup Başkan Vekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Süha Okay, Şahin Mengü... Güldal Mumcu, Muharrem İnce, Atilla Kart vs. gidiyor.
Ben, çok trajikomik olacak ama Nesrin Baytok'un ismine baktım, Kemal Kılıçdaroğlu'na açık destek veren 58 milletvekili arasında o da var mı diye... Olmaz olmaz deme olmaz olmaz demişler ya... Bu, siyasette daha çok böyledir.
"İhanet" siyasetin doğasında vardır! Bu CHP'de daha çok böyledir.
İl başkanları, daha dün "komplo" diyor başka bir şey demiyorlardı. Baykal'ın arkasında saf tutmuşlar, cansiperane onu savunmaktaydılar.
Bir günde kafalar karıştı, hesaplar karıştı ve bir çoğu Baykal'ın "şeytan ittifakı ve ihanet" diye nitelediği bir operasyonla Kılıçdaroğlu'nun arkasına geçti.
Ömrü olan İnönü'ye ihaneti gördü, Ecevit'e ihaneti gördü, Baykal'a ihaneti gördü ve yine ömrü olan Kılıçdaroğlu'na ihaneti de görür. Bizim işimiz sadece not düşmek...
....
Şu meşhur "Baykal görüntülerini kim çekmiş olabilir" suali vardı hani...
Şimdi, kılıçlar çekildikten ve en yakınları Baykal'a ihanet kervanına katıldıktan sonra bir kere daha cevaplayın bakalım o suali...
Kim çekmiş, kim servise koymuş olabilir o görüntüleri?
Hani bir tez şöyleydi:
-Bunu olsa olsa CHP'ye yeni bir yön vermek isteyen ancak bunun önünde Baykal'ı en büyük engel olarak gören CHP içi odaklar yapmış olabilir. (Ertuğrul Günay'ın kulakları çınlasın.)
O zaman, parti içinde Baykal etrafında oluşturulan savunma settini görüp, orada "komplo" söylemlerine sarılanlara bakıp, "Yok canım, bu kadarı da olmaz" demişti birçoğumuz.
Şimdi sizin de içinizden bu kısa sürede, Baykal'ın dilinde "şeytan ittifakı ve ihanet" diye nitelenen başkalaşımı gördükten sonra hâlâ "Bu kadarı da olmaz" diyebiliyor musunuz?
Yoo, ben diyemiyorum.
Her şey beklenir diyorum hatta.
....
CHP'de ne olur?
CHP MYK'sı Baykal'ın yanında yer aldı. Önder Sav'a karşı çıktı. Ancak MYK, bir tür ihtiyarlar heyeti durumunda, Önder Sav usta bir manevra ile o gruptan ayrıldı, rüzgârı arkasına aldığını düşündüğü Kılıçdaroğlu cenahına geçti.
Aynı hisle grubun büyük kısmı Kılıçdaroğlu'na yöneldi.
İlk soru, Baykal geri gelir, aday olur mu?
Bence bu, Kılıçdaroğlu'nun oluşturacağı havaya bağlı.
Kılıçdaroğlu "malı götürür" gibi görünüyorsa, -ki medya o havayı basıyor- Baykal, siyasi intihar anlamına gelen bir denemeye girişmez. Ecevit karşısında İnönü olmaz.
Şu anda CHP medyası, Kılıçdaroğlu'na oynuyor. Bu, Baykal'ın adamları diye bilinen delegeyi etkileyebilir.
Baykal'ın Kılıçdaroğlu ile ilgili en net rezervi, adını vermeksizin "mezhebi ve etnik aidiyetin partiye baskın hale gelmesi" oldu.
Baykal'ın bu koordinatları, CHP'nin sistem içindeki yeri açısından bir hassasiyet oluşturuyor.
Soru şu:
-Acaba Baykal, bu hassasiyeti seslendirirken, Kılıçdaroğlu'nun aidiyetinin gerçekten partide baskın bir mezhep ve etnik aidiyet görüntüsü oluşturacağını mı düşünmüştür yoksa sırf bir rakip tasfiyesini hedeflediği için mi o konuyu gündeme getirmiştir?
Bu konu, önümüzdeki dönemde CHP'nin hassas bir tartışma konusu olmaya adaydır.
....
CHP bir kere daha bölünme arifesindedir.
Kılıçdaroğlu'nun başkanlığı alması durumunda, bir kesime yol göründüğü kesindir.
Kılıçdaroğlu CHP'si, onun mezhebi aidiyeti tartışıldığı oranda, CHP'de ciddi ayrışmalara yol açacaktır.
......
Şu andan itibaren CHP içinde, Baykal'ın yıpratılma süreci hızla ilerleyecektir.
...
Son bir not:
Önder Sav, düne kadar Baykal'ın sırtına binerek politika yaptı şimdi bahtını açık gördüğü Kılıçdaroğlu'nun sırtına binmiş bulunuyor. Önder Sav, Baykal'ın sırtında iken çok sevilen bir isim değildi. Şimdi "Gandi" sıfatıyla sevimlileştirilen Kılıçdaroğlu'nun sırtında ne kadar sevilecek göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Taşgetiren Arşivi