Mehmet Şeker

Mehmet Şeker

Heyecan dalgası, ortak yatırımlara dönüşecek

Heyecan dalgası, ortak yatırımlara dönüşecek

Niyetimiz halis, sonumuz toprak... Aman karıştırmayalım. Niyetimiz toprak sanılmasın. "Bir zamanlar buralar bizimdi" diye başlarsak düşünmeye, yanlış olur.

O zaman Rumlar da daha eskiye gider, "Oralar da çok evvelden bizimdi" diyerek Anadolu'ya göz diker, İzmir ve İstanbul'u kendi haritalarında göstermeye devam ederler.

Önemli olan herkesin insanca yaşaması; haysiyetine ve haklarına zeval gelmeden...


* * *
Mesele gayet basit ve açık... Üç kısa cümlede özetleyebiliriz:

Yunanistan krizden fazlasıyla etkilendi. Orada yaşayan kardeşlerimiz var. Ekonomik ve sosyal alanda işbirliği yapılacak.

Orada hiç Türk yaşamasaydı bile biz yine komşularımızla iyi geçinme kararı çerçevesinde aynı adımları atardık, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu tablo, birçok açıdan kolaylık sağlıyor. Batı Trakya'daki Türklerin varlığı, her iki ülke için avantaj.


* * *
Gelelim neler yapılabileceğine... İstanbul Ticaret Odası Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş'ın sözlerinden hareketle şunları söylemek mümkün:

Kriz Yunanistan'da bakış açılarını değiştirdi. Bunu önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Bu değişimi, beraberce yeni yatırımlara dönüştürebiliriz. Biz zaten her zaman buna hazırdık. Şimdi önemli olan Yunanistan tarafının da bu işbirliğine sıcak bakar noktaya gelmesi.

Trakya fuarına tam destek verebiliriz ve geniş katılım için bölge odalarıyla işbirliğine geçebiliriz.

Toprak organik tarım için son derece uygun. Öncelikli sektörleri belirleyip, o alanlardaki iş adamlarıyla bölgeye gelmeyi planlıyoruz.

Bölgede sanayi yok denecek ölçüde. Türkiye gelişmiş sanayisi ile destek olabilir.

Rodop Ticaret ve Sanayi Odası ve İTO olarak ortak projeler geliştirerek AB'ye başvurabiliriz.


* * *
Rodop Sanayiciler ve Küçük Ölçekli İşletmeler Birliği Başkanı Georgios Nikolaidis, üç fabrikası bulunduğunu ve çalışanlarının neredeyse yarısının Türk olduğunu belirterek Türklerle çalışmaktan çok memnun olduğunu söyledi ve yatırımlar için yardımcı olacaklarını bildirdi.

Rodop Valisi Aris Yannakidis, Atina ve Selanik'ten sonra Yunanistan'ın üçüncü büyük üniversitesine sahip olduklarını belirtti. İTO Heyeti'ni kabul eden Vali, şunları söyledi: "12 bin üniversite öğrencimiz var. Şeker pancarı, domates, tütün, aromatik ürünlerde bölgemizin eşi yok. Enerji ve hayvancılık da işbirliği yapılabilecek en önemli alanlar. İşsizlik de önemli bir sorun olarak çözülmeyi bekliyor."


* * *
Enerji sektöründe Türk iş dünyasını ortak işbirliğine çağıran Gümülcine Belediye Başkanı Dimitrios Koçakis, şöyle konuştu: "Türkiye'nin rüzgâr enerjisindeki tecrübesinden yararlanmak istiyoruz. Türkiye'deki yerel yönetimlerle işbirliği yapabiliriz. AB Yatırım Bankası'nın desteklemeyi kabul ettiği üç Yunan belediyesinden biri de Gümülcine. İstihdam yaratacak projelerinize destek olacağız."


* * *
Rodop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nikolaos Angelidis, "İlk adımda enerji ve ticaret sektöründe işbirlikleri yapabiliriz. İşadamlarınız, burada en kısa sürede ve sorunsuz olarak iş yapmaya başlayabilir. Bunun cevabı çok basit. Çünkü başka türlü yapamayız. Gümülcine'yi ve Batı Trakya'yı bir ticaret merkezine dönüştürecek projeler üzerinde çalışabiliriz" dedi.

Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç da bu gezinin bir heyecan dalgası oluşturduğuna dikkat çekerek, Türk firmalarının bölgede distribütörlük kurabileceğini belirtti.

Ayrıca İTO Veteran Futbol Takımı ile Rodop Ticaret ve Sanayi Odası arasında dostluk maçı yapılması kararlaştırıldı.

Böylece biz de gezi notlarını bitirmiş olduk hayırlısıyla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Şeker Arşivi