Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

Amerika ne yapar?

Amerika ne yapar?

Emekli Tuğgeneral Ali Er, Radikal'e yazdığı "Türkiye'nin stratejik yalnızlık hissi" başlıklı değerlendirmesinde...
Emekli Tuğgeneral Ali Er, Radikal'e yazdığı "Türkiye'nin stratejik yalnızlık hissi" başlıklı değerlendirmesinde, 27 Mayıs'ta yayınlanan Obama'nın Milli Güvenlik Strateji belgesine işaret ederek, buradan "Türkiye'nin dış politikada düştüğü çelişkinin ve yalnızlığın derinleştiğine" hükmediyor.
Er bu yazısında, söz konusu belgede Türkiye'nin önce "Başarısız devlet" diye tanımlandığını, sonra da olumsuz gelişmeler sebebiyle "Uyarı veren devlet" tanımlaması içine dahil edildiğini, bu yönüyle "Alarm veren ülkeler" arasında sayılan İran'la yarıştığını kaydediyor. Emekli Tuğgeneral'in nihai uyarısı da şöyle:
"Türkiye'nin "Başarısız devletler" listesinde tırmanan performansı özellikle "yumuşak gücü"nü kullanma şansını azaltmaktadır. "Alarm veren ülkeler" arasına giren İran için ise her açıdan geri sayım başlamış görünmektedir. Çünkü "Başarısız devletler" ABD, İngiltere ve Fransa gibi Batı güçleri tarafından ulusal ve uluslararası güvenliğe yönelik tehdit ve gerektiğinde müdahale gerekçesi olarak kabul edilmektedir." (Radikal, 10 Haziran 2010)
Ne anlıyoruz bu değerlendirmeden?
"Türkiye topun ağzında" alarmını.
Bu yaklaşım, sadece Sayın Tuğgeneral'le sınırlı değil. Şu sıralar dışarıda-içeride epeyce insan "Türkiye'nin yalnızlaşması" üzerine değerlendirmeler yapıyor ve bunu "Büyük risk" olarak niteliyor.
Bu değerlendirmeyi yabana atacak değiliz.
Tabii ki Amerika ve Batılı müttefikleri bir güçtür. Tabii ki, Amerika'nın ve Batılı müttefiklerinin "Büyük Ortadoğu"da stratejik çıkarları vardır ve tabii ki onlar bu çıkarlarını korumak için "savaş"ı bile göze alabilirler. Irak'a müdahale ettiler, Afganistan'da NATO inisiyatifi ile savaş yapmaktalar, İsrail'in Filistin'deki vahşetine göz yummaktalar vs...
Peki daha fazla ne yapabilirler?
Mesela İran'ı da vurmak?
Mesela, Türkiye'de bir iktidar değişikliği yapmak, olmazsa savaş açmak?
Mesela Filistin'de İsrail'in çok daha vahşi yöntemlerle bir halkı yok etmesi ve Batı'nın bunu alkışlaması?
Mesela tüm Ortadoğu'yu, yeniden sömürgeleştirmek?
Bunları da yaparlar mı?
Amerika mutlak güç ya, İsrail yenilmez ya, Batı dünyası insanlıktan çıkmış ya... Bütün bunları yapar geçerler, Rusya da, Çin de, Japonya da, onlara selam durur?
Öyle mi?
Peki ama Obama niye Türkiye'ye geldi de konuştu?
Niye Mısır'a gitti de El Ezher'de İslam dünyasına hitap etti?
Ortadoğu ile sadece savaş dili ile konuşacak idiyse, buralara gelmeye ne gerek vardı, savaş uçaklarını ya da gemilerini gönderir ya da İsrail kanalıyla bölgeye cehennem kusabilirdi...
Ama yapmadı, yapamayacağını bildiği için yapmadı. O yolun, dev güçler için bile bir batak olduğunu bildiği için yapmadı.
Amerika gibi dev bir silah gücünüz olsa bile, "Daha çok Irak"ın yükünü kaldıramazsınız.
Amerika bir yandan Irak'tan kurtulmaya çabalayacak, diğer yandan Türkiye'yi tehdit sayacak ve müdahale gündeme gelecek, bunun adı stratejik akıl mı olur, çılgınlık mı?
İslam dünyası sıfır! Öyle mi?
Bu coğrafyanın insani duyarlılığı sıfır!
Bağımsızlık duygusu sıfır!
Milli çıkar hassasiyeti sıfır!
Amerika ve Batılı müttefikleri ile birlikte İsrail gözlerini karartırsa, herkes tam siper olur!
Böyle mi olur?
Türkiye, bir anlamda Amerika'ya "Akıllı ol!" diyor. "Koca devleti "savaş makinesi" rolünden çıkar. Sadece İsrail'e oynarsan, bu coğrafyayı kaybedersin. Askeri gücünle birkaç adım atabilirsin ama sonrası bataklığa saplanmaktır. Amerika için en büyük günah, İsrail'in Filistin'de işlediği cinayetlere arka çıkıyor gözükmesidir. İsrail'in Filistinli'nin kanına bulaşmış elinden tutan Amerika'nın, İslam coğrafyasında "dost" olarak değerlendirilmesi imkanı yoktur. Amerika ancak İsrail'in vahşetini durdurabildiği kadar "dost" olarak algılanacaktır."
Türkiye Amerika'ya, bu coğrafyanın reel-politiğini hatırlatıyor.
Amerika bunu anlamaz ve Türkiye'yi dövmeye kalkar. Dövmeye ya da siyasi iradesini yeniden tanzim etmeye kalkar.
Kalkabilir mi?
Türkiye'de, Amerika'nın manipüle edeceği kim veya hangi güç odakları var?
Amerika'yı "akli davranma"ya çağırmak ne zamandan beri "yalnızlaşma riski" getiriyor?
Sormak isterim:
Obama bu coğrafyaya yine gelirse kime ne diyecek? Filistinli bebelere ne diyecek ya da artık hiç gelmeyecek mi?
...
Politikalarında özgüven sahibi bir Türkiye, her zaman saygı uyandıracaktır. Bu "yalnızlaşma" söylemleri, siyasi kadroları dize getirme amacı taşıyan, psikolojik savaş propagandalarından farklı değildir.
Benden söylemesi:
Obama Bush'laşacağına, taa derinlerde kalmış yüreğine baksın, aklına baksın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Taşgetiren Arşivi