Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Düzensiz yaşıyorum

Düzensiz yaşıyorum

29 yaşında bir genç kızım. Bir derneğe bağlı eğitim çalışmalarına katılıyor ve kendimi yetiştirmeye çalışıyorum. Ama ne yapsam hayatımı bir düzene sokamıyorum ve çok dağınık yaşıyorum. Babam ben küçükken vefat etmiş ben annemle yaşıyorum. İki tane de evli ablam var. Onlarla ilişkilerim iyi ama onların tavsiyelerine uyamıyorum. Gece geç vakte kadar oturuyorum televizyon seyrediyorum, radyo dinliyorum, kitap okuyorum. Sabahları on ikiden önce kalkamıyorum ve günün nasıl geçtiğini hiç anlayamıyorum. Bir şeye karar veriyorum son anda vazgeçiyorum, ya da yazıldığım bir kursa başlıyor ertesi gün bırakıyorum. Hayatımdaki bu düzensizlik beni başarısız kılıyor, sorunumu nasıl çözebilirim? S.G.

İsterseniz başarabilirsiniz
Hayatımızı biz kendimiz yönlendirebiliriz ve ne yaşamak istiyorsak ona koşarız. Anladığıma göre faydalı işler yapmak ve kendini geliştirmek istiyorsun ama bunu hayata geçiremiyorsun. Bu durumda yaşam tarzını gerçek anlamda değiştirmek istiyor musun önce kendinize bunu sorun... Yani, değişimin gerçekleşmesi için düzenli bir hayat yaşamayı ve faydalı işler yapmayı istiyor olman gerekiyor. İkinci aşamada ise kendine bir program hazırlayabilirsin. Akşam yatış saatinden, gün içinde yapmak istediğin bütün işleri, okuyacağın kitapları, katılacağın faaliyetleri buraya yazabilirsin ve ne kadarına uyduğunu kontrol edebilirsin. Programa uyamadığın takdirde, niçin uyamadığını ve bu sorunun neye bağlı olduğunu düşünerek sorunu ortadan kaldırabilirsin. Eğer uyum gösteremediğin şeyler ilgi alanın dışındaysa programı yeniden düzenleyebilir ve değişiklikler yapabilirsiniz. Ayrıca yazdığın programa uyduğunda elde ettiğin faydalar üzerinde durabilir ve kendini ödüllendirebilirsin. Yaşam tarzınla ilgili değişimleri eğer istiyorsan kendin yapabilirsin bunu başarabileceğinize inanıyoruz.

Kilo veremiyorum
Fatma Hanım ben insanların tabiriyle şişman bir bayanım. Küçüklüğümde de şişmandım okulda lakabım bile şişkoydu. İçimde bir ümit vardı nasıl olsa zayıflarım diyordum ama artık umudumu kaybettim. Ne yapsam kilo veremiyorum, diyet yapıyorum biraz veriyorum ama diyeti bıraktığımda yeniden alıyorum. Çok iştahlıyım ve yemek yemekten çok zevk alıyorum. Bunda biraz da güzel yemek yapıyor olmamın etkisi var. Kaç kere doktora gittim, sağlığımla ilgili bir sorunum yok, kilolarım hormonel bir duruma da bağlı değil. Doktor boğazını tut kilo verirsin diyor ama ben bunu yapamıyorum. Artık umutlu değilim herhalde öldüğümde de aynı şekilde şişman olacağım. Bu konuda bana neler tavsiye edersiniz? A. N

Çeşitli haz alanlarımız var

Beslenme tarzımızın değişmesi ve insanların daha hareketsiz ve düzensiz yaşamaları kilo gibi bir sorunu ortaya çıkarmıştır. Bu soruna bağlı olarak kadınlar her gün yeni bir diyetisyene koşuyorlar. Oysa düzenli beslenme, erken kalkmak, spor yapmak sorunun çözümü noktasında başvuracağımız en önemli iksir.

Hepimizin, keyif aldığı ve hayat alanına aktardığı bazı şeyler vardır. Bunların bir kısmı müşterektir bir kısmı ise kişiye özeldir. Burada üzerinde duracağımız şey, haz alanlarımızı tek bir kanala çevirmemek olmalıdır. Mesela, kitap okumaktan, temizlik yapmaktan, sohbet etmekten, insanlara iyilik yapmaktan, ibadet etmekten, yemek yemekten haz alabilirsiniz. Ama bütün bu döngüler arasında bir denge kurmalısınız. Yani hiçbirinde aşırıya kaçmadan kendi hayat düzeninizi oluşturmalısınız.

Anladığıma göre bütün ilgi ve haz eğiliminizi yemek yemeye çevirmişsiniz. Bu konuda kendinize bir program hazırlayabilir ve bu yelpazeyi genişletebilirsiniz. Dinimiz hiçbir şeyin aşırısını tasvip etmez, itidal ve dengeyi dikkate alır. Eğer kilo vermek istiyorsanız, her şeyden azar azar yiyebilir ve beslenme tarzınızı değiştirebilirsiniz. Bu konuda diyetisyene gidebilir ve onun tavsiyelerine göre hareket edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi