Rahim Er

Rahim Er

CHP iktidarlarında ramazan ayları

CHP iktidarlarında ramazan ayları

Bugün hâlâ Selatin Camii Şerifleri başta olmak üzere birçok mabedimizde 5 kg’lık piknik tüpleri bulunmaktadır. Bu bombadan farksız şeyler oralarda ne arar?
Ramazan nedir? 30 gün farz orucun eda edildiği ay. Ne yapılır? Gece iftara kalkılır, gündüz oruç tutulur, 5 vakit namaz, ilaveten yatsının ardından Teravih Namazı kılınır.
İşte o bomba misali tüpler bu sebeple mabedlere girmiştir.
Anlaşılmadı değil mi?
Haklısınız.
CHP 1973-74 ve 1977-78’de iktidara geldi. Bırakınız o Tek Parti azap yıllarını, bu yıllarda bile iktidarın icraatları yüzünden ramazanların tadı kaçtı, sevinçler boğazlara düğümlendi.
Her defasında sahurlarda elektrikler kesildi.
Sahurlarda sular akmadı.
Gündüz sular ve elektrik bir gitti, bir geldi. İftar hazırlıkları hanımlar için işkenceye dönüştü. Camiler akşam namazından itibaren karanlığa gömüldü. Türlü çareler düşünüldüyse de sonunda piknik tüpleri keşfedildi. Cemaatle namazlar onların uğultuları arasında kılındı. İşte şimdilerde bile camilerde mihrabın yakınlarında gördüğünüz bu tüpler, o tüplerdir. Hâlâ oralarda durmakta, tarihe şahitlik yapmaktalar.
Bu dediklerimiz, o devri yaşayan herkesin malumudur. CHP belediyelerinde ve CHP iktidarlarında istisnasız olarak her sahurda elektrikler yanmazdı, sular akmazdı. Bu 30 gün mü böyleydi? Tabii kesik kesik. Bazen saatlerce veya gün boyu, yahut gece boyu devam ederdi.
Ama daha felaketi var.
Bundan daha felaketi ne olabilir?
Bazı şehirlerde, bazı semtlerde sahurda elektrik olsa bile iktidar güdümlü sosyalist militanlar yüzünden ya ışık en az yakılır veya pencereler karartılırdı. Çünkü sahura kalkanların evleri kurşunlanırdı. O günlerde sabah namazına gitmek cesaret isterdi. Cebinden takke çıktığı için çok kimse hırpalanmıştır.
Bunlar masal değil.
Bunlar yakın tarihin yüz karası sayfaları.
Bunları bilmek doğru karar vermeye yarar.
Biz partizan değiliz.
Yazdığımız her kelimenin yer üstünde de yer altında da hesabı olduğunun şuurundayız. Bazılarının ıslahı mümkün değildir. Onların kalbi mühürlü. Sevgili Peygamberimiz -aleyhisselam- bugün hayatta olsa ve ‘evet’ diyeceksiniz diye emir buyursalardı bile onlar yine hayır derdi. Onun için bazı CHP’liler ve CHP’lileşenler hayır diyecektir. Fakat sağduyulu kahir ekseriyete sahip bir büyük millet var.
Onlar bizi anlıyorlar.
Özendiği, taklit ettiği, kasketini giyip daktilosunu ihmal ettiği Ecevit devri ramazanlarında işte bunlar yaşandı. Eksik anlattık, fazla anlatmadık. Kılıçdaroğlu’nun zamanında yaşanacak da yine odur.
Evet de ki tarih tekerrür etmesin!



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi