Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Aklımı kaçıracak gibi oluyorum

Aklımı kaçıracak gibi oluyorum

Yalnız kaldığımda aklıma kötü şeyler geliyor. Sanki tavan çökecekmiş gibi ya da aklımı kaçıracakmışım gibi bir şeyler yaşıyorum. Yalnız kalmaktan korktuğum için, komşuya gidiyorum ama eve döndüğümde aynı şeyleri yeniden yaşıyorum. Bir yıllık evliyim ve üç ay önce bebeğimi düşürdüm. Bebeğim düştüğünden beri bu sorunlar daha da arttı. Eşim işe gidiyor ben akşama kadar evde yalnızım. Pek arkadaşım da yok o yüzden çok yalnızım. Fatma abla, gerçekten içimden hep kötü şeyler geçiyor. Ev çökecekmiş gibi, camdan baksam gece deprem olacakmış gibi, delirecekmişim gibi... Bana neler tavsiye edersiniz?

H. P.

Allah var, korku yok

Endişe, kaygı ve bunaltı şeklinde ortaya çıkan anksiyete bahsettiğiz türden sorunları da tetikleyebilir. Yani anksiyete yükseldiğinde, kötü bir şeyler olacakmış gibi hissedebilirsiniz, anlamsız korku ve endişeye kapılabilirsiniz. Bunu, terleme, titreme, çarpıntı gibi belirtiler takip edebilir. Araştırmalar, günümüz dünyasında insanların büyük bir kısmında kaygı bozukluğu, anksiyete belirtileri görüldüğünü göstermektedir. Anksiyetenin dinamiği konusundaki saptamalar ise daha ziyade korku verecek olumsuz bir yaşantının deneyimlenmiş olması ya da çevremizden işittiğimiz olumsuz yaşantıların bize ulaşmasıdır. Burada kişi aslında, kendisine acı verecek kötü bir şeyler yaşayabileceğinden korkmakta ve bu şekilde semptomlar göstermektedir.

Yakın zamanlarda bebeğinizi düşürmüşsünüz, sanırım yaşadığınız bu olumsuz olayı atlatmış değilsiniz, bu da yaşadığınız sorunları tetikliyor. Bu dönem, bir psikiyatriste gidebilir, ilaç ve psikoterapi desteği alabilirsiniz. Aldığınız terapi süresince, beklentilerinizi yeniden gözden geçirebilir ve anksiyeteyi tetikleyen çarpık düşüncelerinizle yüzleşebilir ve bunları yeniden inşa edebilirsiniz. Rahat olun, Allah var, korku yok, yeis yok, umutsuzluk yok... Canımız varlığımız ona emanet...

Evham yapıyorum
Küçüklüğümden beri evhamlıyım. Ama birkaç yıldan beri evhamlarım iyice arttı. Özellikle namazlarda sürekli hata yapıyorum gibi geliyor, acaba şu duayı okudum mu, rukuye eğildim mi gibi evhamlar geliyor. Bazen bir namazı beş kere kıldığım oluyor. Abdest alırken de, ağzıma su verdim mi, kollarımı yıkadım mı? Şeklinde kuşkular yaşıyorum. Tüpü kontrol etmek, kapıyı çektiğim halde arkadan ittirmek zaten çocukların alay konusu oldu. Kendime dua okuyorum, mantığımı kullanmaya çalışıyorum, sıkıntılarım sanki biraz azalıyor ama yeniden tekrar ediyor. Acaba bir doktora gitmem gerekir mi? Bana neler tavsiye edersiniz? M. M.

Yardım alın

OKB sorunuyla mücadele eden kişiler iradeleri dışında gelen düşüncelere saplanırlar ve bununla başaçıkabilmek için de istemedikleri halde belli davranışları sürekli tekrar ederler. Bu süreç gerçekten yorucudur kişi kendisine ve çevresindeki kişilere rahatsızlık verdiğini düşünür ve sorununu çözebilmek için çareler arar. Bu tür durumlarda, ilaç ve bilişsel davranışcı terapiler etkilidir. Bu nedenle yardım almaktan kaçınmayın ve size verilen tavsiyelere uymaya çalışın.

Korkularımızın ya da bizi zorlayan düşüncelerimizin üzerine gitmek ve onlarla yüzleşmek sorunun çözümü noktasında etkilidir. Bu nedenle, isteğiniz dışında gelen saplantılarla yüzleşmeye ve onları ciddiye almamaya çalışın. Ayrıca, çeşitli etkinliklere katılarak hayatınızı biraz zenginleştirin. Mesela sosyal faaliyetlere katılın, kitap okuyun, kendinize hobiler oluşturun. Arkadaşlarınızla birlikte vakit geçirmeye ve onlarla ortak paylaşım içinde olmaya çalışın.

OKB, yardım aldığınız ve bu konuda hayatınızı zorlaştıran saplantılarla yüzleştiğiniz sürece kontrol altına alınabilecek bir sorundur. Bu nedenle vakit kaybetmeden yardım alın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi