Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Uçaktan korkuyorum

Uçaktan korkuyorum

Emekli bir eğitimciyim. Dört çocuğum var, hepsi de okudu ve mesleklerini icra ediyorlar. Ben kendim Tokat'ta yaşıyorum. Çocuklar İstanbul'da. Arada onları ziyarete geliyorum, oğullarım uçak biletini alıyor ama havalandığımız anda kötü oluyorum. Sanki kulaklarım tıkanıyor, başım dönüyor, ölecekmiş gibi oluyorum. Uçaktan indiğimde de uzun süre kendime gelemiyorum. Otobüsle gelsem, çok ağır geliyor ve zorlanıyorum. Bunun için bir doktora gitmeyi düşündüm ama oğlum gerek yok, geçer diyor. Bu ay aynı rahatsızlığı yoğun bir şekilde yaşadım... Tavsiyelerinizi bekliyorum. M. E.

Yardım almaktan kaçınmayın

Fobik durumlarda, çocukluk yıllarında yaşanan olumsuz olaylar ya da çevremizden işittiğimiz olumsuz düşünceler tetikleyici olabiliyor. Uçuş fobisinde de aynı şekilde, çevrenizden dinlediğiniz hikayeler, yani, düşen uçaklar, ölen insanlar ya da yüksekliğin verdiği sarsıntıyla ilgili olumsuz geribildirimler bu sorunu ortaya çıkarıyor olabilir. Fobilerin tedavisinde de, aynı şekilde, kişinin kognüsyonları değiştirilerek korkuları atlatmak mümkün. Yani, pozitif koşullanmayla olayın üzerine gitmek zamanla korkunun sönmesine neden olabilir. Bu nedenle bu konuda yardım almaktan kaçınmayın.

Bilindiği üzere, davranışlarımız düşüncelerimizin bir ürünüdür. O nedenle öncelikle, korkularımızı tetikleyen düşünce şablonlarımızı değiştirmek ve olaylara potizif yönden bakmak gerekir. Bunun için uzman desteğinin yanında kendi çabalarınız da önemlidir.

İyileşebilir miyim?
28 yaşında bir genç kızım. Benden iki yaş büyük bir de abim var. Annem çok fedakar bir kadındır ama ikimiz de babamdan çok çile çektik. Ben iki kere üniversiteyi kazandım göndermedi, bize eziyet etmekten çok zevk alıyor.

Fatma abla üç yıl önce bende aşırı bir konuşma isteği oldu ve sürekli konuşuyor, gülüyor ve gereksiz şeyler söylüyordum. Sonra da hiç sebebi olmadığı halde ağlamaya başlıyordum. Annem beni doktora götürdü ve "Bipolar Bozukluk" teşhisi koydular. O günden beri ilaç kullanıyorum. Şimdi eskiye göre iyiyim ama kendimi hasta bir insanmışım gibi hissediyorum. İlaç kullanmama rağmen seyrek de olsa yine garip şeyler yaşıyorum bu beni daha da korkutuyor. Acaba iyileşebilir miyim? Bu çok kötü bir şey mi? N. E.

Doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alın

Senin de ifade ettiğin gibi bipolar bozukluk durumunda kişinin duygu ve düşüncelerinde ani dalgalanmalar olabilir. Ancak, doktorunuzun tavsiyelerine uyduğunuz sürece sorunu kontrol altına almanız, yani tedavi olmanız mümkün olabilir.

Hastalık sizin de ifade ettiğiniz gibi, aşırı neşeli ya da mutsuz, fazla enerjik, uykusuzluk, iştahsızlık şeklinde ortaya çıkabilir. Hastalık öncesinde depresyon durumu gelişmiş olabilir bunu da dikkate almak gerekir.

Sanırım çevrenizden işittiğiniz negatif düşünceler sizi etkiliyor. Ama şunu da unutma ki, geçmiş yıllarda psikiyatriste giden insanlara akıl hastasıymış gibi muamele yapılırken, günümüzde yediden yetmişe herkes psikiyatriste gidebiliyor. Bu nedenle çevrenizde hâlâ bu türden düşüncelere sahip kimselerle karşılaştığınızda onları bilgilendirmek, "midemiz, karaciğerimiz hasta olduğunda nasıl ki dahiliye uzmanına gidiyorsak, psikiyatristi ilgilendiren bir sorun yaşadığımızda da aynı şekilde bir uzmana gidebileceğimizi" izah etmek sizin için de bir sorumluluk olmalı.

Sanırım babanızla ilgili sorunlarınız da bu durumu biraz tetikliyor. O nedenle babayla ilgili sorunları da aldığınız yardıma dahil edin ve bu noktada da gerekli desteği alın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi