Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Anket!

Anket!

Her anket önce, o anketi yapanı ele verir. Ve bana göre her anket önemlidir. Bu bir manipülasyon olsa bile. Kimi anketler, topluma ayna tutar, kimi birilerinin hayallerini, niyetlerini yansıtır.
Habervaktim’in anketi de sonuçlandı. Habervaktim’in referandum anketine 164 bin 106 kişi katıldı. Bu kişilerin 107 bin 351’i, yani yüzde 65.4’ü “evet” derken, “hayır” 54 bin 273 ile yüzde 33.1’de kaldı. Ankette “Anayasa değişikliği için yapılacak referandumda tercihiniz ne olacak?” diye sorulmuştu. Bu soruya okuyucuların yüzde 0.6’sı “kararsızım”, yüzde 0.9’u da “katılmayacağım” cevabını verdi.
Bu Habervaktim okurlarının eğilimini gösteriyor.. Eğer Habervaktim’in okur profilini biliyorsanız, Türkiye gerçeğini buradan damıtabilirsiniz.
Mesela Habertürk’ün anketinde sonuç farklı. %51.55 Hayır, %48.45 Evet. Bu sonuç daha farklı idi sona yaklaştıkça makas kapanıyor.. 558.365 toplam oyda ulaşılan sonuç bu.. Bu da Habertürk okurlarının tercihi..
Habervaktim’in anketinde bir de, “Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna verdikleri cevap var. AK Parti %55.6, BBP %6.4, BDP %0.6, CHP %16.5, DP %0.4, DSP %0.2, MHP %6.7, SP %3.6, DİĞER %10. Bu sonuç aynı zamanda Habervaktim okurunun profilini ele veriyor..
Burada asıl beni şaşırtan sonuç, BBP %6.4 oy alırken (Nerede ise MHP ile aynı), SP’nin 3.6 oy alması..
Kuşkusuz SP’nin oyu bu kadar değil. Ama ilk aklıma gelen, seçmenin yorgunluğu.. Kendileri ile ilgili basında çıkan tartışmadan rahatsızlık duyuyorlar. Aslında sadece bu tartışmadan değil parti içinde yaşananlardan son derece rahatsızlar. Bu konuların konuşulmasını bile istemiyorlar.. Bu konuda görüş bildirmek de istemiyorlar.. Kararsız kaldılar, onun için sorulara cevap vermiyorlar..
Belki birileri anket sonuçlarını etkilemek için kendi tabanını harekete geçirmiş olabilir, ama SP tabanı da bunu yapabilirdi, ama yapmadı demek ki. Bunun sebebini de araştırmak gerekli..
Habervaktim okurlarının %55’i AK Parti’ye oy verecek.. Habervaktim’in en az okuru olan kesim BDP, DP ve DSP. CHP’li okur sayısı, MHP’li okurdan daha fazla..
AK Parti, SP ve BBP’ye oy vereceklerin toplamı ile referanduma evet diyeceklerin toplamı hemen hemen aynı..
MHP’ye oy vereceklerini söyleyenlerin oranı, MHP’nin oyunun yarısı kadar.. BBP’ye oy vereceklerin oranı ise BBP’nin oyunun iki katından biraz fazla..
Bu anketlerin bir diğer çok önemli yanı, kimin daha gerçekçi davrandığının, kimin gerçekleri manüple etme çabası içinde olduğunun görülmesi açısından önemli..
Aslında, CHP’nin ya da İP’in internet sitesinde bir anket yapacak olsanız, %80-90, Hayır çıkacaktır. Bu da onların gerçeğini ifade ediyor..
Bana kalırsa aynı tarihte açıklanan SONAR’ın 25 ilde ve 4000 kişi ile yaptığı anketin sonuçları daha tutarsız.. Bu ankete göre halkın yüzde 50.8’i Anayasa paketine “Hayır” derken, “Evet”ler yüzde 49.1’de kaldı. Seçim anketinde de AK Parti yüzde 37.2, CHP yüzde 31.2, MHP yüzde 13.5 çıktı. Anket şirketi aynı zamanda şöyle bir yorumda bulunuyor: “CHP’nin güçlenmesi ve referandum süreci, bir kısım MHP ve Saadet Partisi seçmeninin AK Parti’ye kaymasına neden oldu.”
Zaman geçtikçe ibre “Evet”e dönüyor. Yani zaman “Hayır”cıların aleyhine çalışıyor.. Askeri Şûra sırasında yaşananlar, Andıç soruşturması, Balyoz davası HSYK tartışmaları, Dörtyol’da yaşananlar, Heron tartışmalaır, hepsi “Hayır”ı eritiyor..
“Hayır”cıların niye bu değişikliğe karşı çıktıklarının anlaşılır, makul bir gerekçeleri yok.. Havuz tartışmaları ile bir kampanya yürütüyorlar.. CHP, MHP, DTP, DP, Demirel ve Cindoruk ekibi, YARSAV, İP, ADD, ÇYDD’nin “Hayır” için bir araya gelmeleri, Doğan Mediasının durduğu yer, bütün bunlar “Evet”in şansını daha da artırıyor..
“Hayır”cılar kendi tabanlarına gerekçelerini açıklamakta zorlanırken, tabandan isyanlar da başladı.. Muhalefetin “keskin sirke politikası” küpüne zarar vermeye başladı..
Bu haftayı geçersek, 3 hafta sonu kaldı kampanya için.. Bu arada Tv’de propagandalar başlayacak. Diğer kanallarda da referandum tartışmaları yoğunlaşacak. Birçok “Hayır”cının bu süreçte kararsız hale geleceğini, Kararsızların da “Evet”e döneceklerini sanıyorum.. Hayırcılar ancak okumayan, korkusu umudundan büyük, bilmeyen öfkeli kalabalıkları “Hayır”a ikna edebilir. Okuyan, bilen ve düşünen insanların başka türlü hareket etmesi, eğer öfkeleri gözlerini bürümüşse bilmem ama, kolay kolay mümkün değil..
Bu referanduma “Hayır” demek, 27 Mayıs’a, 12 Mart’a, 12 Eylül’e, militarizme “Evet” demektir..
Hele bir sandığa gidelim göreceğiz, kim kimdir.. Bana kalırsa CHP, MHP, BDP, DP milletvekili ya da il - ilçe başkanlarının önemli bir kısmı “Evet” oyu verecek. Göreceğiz.
Benim bugün için tahminim: %70 katılım, oy kullananların %60’ı evet.. %40 AK Parti, %5 SP, %2 BBP, CHP, MHP, BDP’den gelen %13, CHP’nin Hayırıcıları CHP oylarının %24’ü, MHP oylarının %50, BDP nin %50’si. Bunun sandığa “Evet” olarak yansıması %13 dolayında olur. AK Parti’den gelen %3, SP’den %0.5, BBP’den %0.5. Diğer sağ ve sol partiler %2. Arada kalan kesimde sandığa gitmeyecek.. AK Parti %3, SP, BBP ile %4 verip, %13 alacak.. Arada “Evet” lehine %9 fark var. Seçimin sonucu tayin edecek de sandığa gitmeyecek olanlar ve bunlar. Onun için bu partilerin tabanlarını, umut ve korkularını hesaba katarak yaklaşmak lazım bu insanlara.. Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi