Rahim Er

Rahim Er

Yüzde 5 oy kullanamıyor

Yüzde 5 oy kullanamıyor

Elektronik ve internet, mekan farkını ortadan kaldıran imkânlar. Şimdilerde nüfus kağıtlarında vatandaşlık numarasının yer alması anında elektronik kolaylıklardan faydalanmak için. Referandumda da ana nirengi noktası vatandaşlık numarası. YSK başkanı resmi mercilerden verilmiş, vatandaşlık numarası taşıyan her hüviyet kaydı ile tercih yapılabileceğini açıklamıştı.
Öyleyse elektronik kolaylıklar ve vatandaşlık numarasına rağmen neden yüzde 5 seçmen oy veremeyecek?
Nereden çıktı bu yüzde 5?
50 milyon seçmenimiz var. Bu sayının 3 buçuk milyonluk dağılımı şöyle.
500 bin polis, asker ve memur, tayin sebebiyle oy kullanamayacaklar. Bunlara YSK izin vermedi. 1 milyon talebe de yaz tatili ve/veya bayram sebebiyle memleketlerinde olacaklarından onlar da memurların durumundalar.
2 milyon da yurt dışında yaşayan seçmen var. Bunlardan ancak ve yalnız Türkiye’ye ziyarete gidenler gümrük kapılarında tercihlerini kullanabilecekler. Halbuki memleketine ziyarete gidenlerin sayısı olsa olsa yüzde 20’dir. Amerika için bu sayı yüzde 2’yi zor bulur. Gümrük kapılarında oy verecekler ve diğer başka sebeplerle o 3 buçuk milyonun 1 milyonunu yok sayarsak geriye net 2 buçuk milyon kalır.
50 milyon seçmenden 2 buçuk milyonu diğer bir ifadeyle yüzde 5’i referandumda vatandaşlık hakkını kullanamayacaklar. ABD’de Türkler, günlerdir konsolosluklarda oy kullanma ümidindeydiler. Fakat bizatihi sefaret memurları, diplomatlar da hepimiz gibi bir haktan mahrum kalmaktalar. Halbuki, konsoloslar veya müsteşarlar nezaretinde oy kullanılamaz mı? Bir sefarete bu kadar güven yüklemek fazla mı olur?
3 buçuk veya kırparak söylediğimizde net 2.5 milyon seçmen, oy veremeyecekse o zaman YSK’ya sormak lazım? Vatandaşlık numarası üzerinde sıkı sıkıya durmanızın ne anlamı kaldı? İster Kars’taki talebe, ister Helsinki’deki işçi, ister Kazakistan’daki tüccar, isterse Washington’daki kazazede. Seçmen nerede vatandaşlık numarasını ibraz ediyorsa orada sandığa gidebilsin. Türkiye içinde de gündelik hayatın aksamasına gerek yok. Çok yakın zamana kadar nüfus sayımı sokağa çıkma yasağıyla yapılırdı. O şüpheci, Tek Parti zihniyeti artık bitsin.
Artık seçim mahalli diye bir olay olmamalı. Muhtar evrakı, askı vs. bunlar arkada kalmalı. YSK henüz vakit varken bu hatadan rücu etmelidir. Ayrıca siyasi partiler de yüzde 5’i görmeliler. YSK’nın hak mahrumiyetine yol açan kararına karşı itiraz veya AYM’de dava açma imkânını araştırmalılar.
*

PAKİSTAN DA BİZİM
Deprem hatırasıyla kavruk Marmara Bölgesi nasıl bizimse, kardeş Pakistan da bizim.
İçeride gündem çok dolu olunca Pakistan’la meşgul olma fırsatı doğmadı. Halbuki orada tarihin büyük dramlarından biri yaşanıyor. Herkesten yardımcı olmalarını bekliyoruz.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi