Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Bana hava atıyor

Bana hava atıyor

Fatma abla ben Lise son sınıf öğrencisi bir genç kızım. Ailenin en küçüğü olduğumdan biraz şımarığımdır. Bu konuda beni sadece annem anlar, o yüzden ona çok bağlıyımdır. Fatma abla okulda bir arkadaş grubum var. Gruptaki bir arkadaş beni kıskandırmak için elinden geleni yapıyor. Mesela yeni bir ayakkabı alıyor, hemen önümden geçiyor, görmezlikten geliyorum tekrar tekrar geçiyor, ayakkabının fiyatını filan söylüyor. Onanla aramızda küçük bir tartışma oldu ama beni bu şekilde aşağılayamaz... Şimdi yaz tatilindeyiz ama arkadaşlar sık sık toplanıp beni de çağırıyorlar ben o sinir kızı görmemek için hep kaytarıyorum. Okullar açılacak, aldığı notları, giydiği markalı elbiseleri anlatarak bana hava atmaya çalışacak. Sizce ona nasıl davranmalıyım?

İnsanlar şahsiyetleriyle ölçülür

Bu dönem bahsettiğiniz türden durumlarla karşılaşabiliyoruz. Malumunuz ergenlik dönemi sancılı bir dönemdir ve inişli çıkışlı bir süreçten geçer... Ama benim merak ettiğim bir şey var, acaba arkadaşın neden hep seni rahatsız ediyor? Bahsettiğiniz davranışları niçin sana karşı kullanıyor? Neden seni kıskanıyor? Yani niçin seni seçiyor? Bu durum daha önce aranızda geçen sorunla alakalı olabilir mi? Belki de arkadaşınızın o dönemden kalma bir öfkesi olabilir ve bunu bu şekilde ortaya koyuyordur... Öncelikle bunu anlamaya çalış. Ve yaşadığın rahatsızlığı arkadaşınla paylaşmaktan kaçınma. Ona bu tavırlarından rahatsızlık duyduğunu ve neden bu şekilde davrandığını sorabilirsin. Sorunları ortadan kaldırmanın en etkili yolu sorunu yaşadığımız kişiyle iletişim kurmak ve ben dili kullanarak sorunu ifade etmektir. Bu şekilde davrandığında beklide arkadaşın bu davranışlarından vazgeçecek ve daha iyi ilişkileriniz olacak. Öncelikle arkadaşınla iletişim kurmaya çalış ama bütün gayretlerine rağmen aynı tavırlarını sürdürüyorsa, aldırma, olayı üstüne almadığını görünce vazgeçecektir. Unutma ki insanın değeri üstüne giydiği markalı giysilerle değil şahsiyetinin kalitesiyle ölçülür. Arkadaşına, bunu uygun bir dille ifade edebilir ve bu konularda herhangi bir kompleksinin olmadığını belirtebilirsin.

Aralarını bulamıyorum
Büyük amcamla babam çok eskiden kavga etmişler. O zamanlar bizler hayatta bile değilmişiz. Ama babam olayı hâlâ uzatıyor amcam da babamdan geri kalmıyor gerçi. İki kardeş arasındaki kavgalar bizi çok etkiliyor, kuzenlerimle küs gibiyiz. Amcam bizi gördüğü yerde babamın hatalarını saymaya başlıyor. Biz bunları babama söylemiyoruz ama o bazı şeylerin farkında tabi. Babamla amcam arasındaki sorun, bizi de annemleri de çok etkiliyor. Rahmetli dedem onları barıştırmak için çok uğraşmış ama olmamış. Bu konuda biz bir şeyler yapabilir miyiz? Tavsiyelerinizi beklerim. N. A.

Akrabalık ilişkilerimizi kesemeyiz

Ne yazık ki, büyüklerimiz arasındaki sorunlar çocukları hatta bütün aile bireylerini etkiliyor. Oysa, olay onlar arasında olup bitmiştir fakat büyüklerimiz çocuklar üzerinden öç alma yoluna gittiklerinden bu durum çocuklara da yansımaktadır. Anladığıma göre dedeniz bu konuda gerekli girişimleri yapmış fakat olumlu bir sonuç alamamış. Siz yine de aile büyükleriyle arabuluculuk yapmaları konusunda bir görüşün ve sorunun çözümü noktasında elinizden geleni yapın. Sorunun diğer boyutu ise büyükler arasındaki sorunun sizi de etkiler hale gelmesi. Öncelikle bu konunun üzerinde durun ve aile büyüklerinize "aralarındaki sorunun sizi de etkilediğini, kardeşler arasındaki kırgınlığın sizden bağımsız bir şey olduğunu ve sizin amcalarınızla, kuzenlerinizle yengenizle iyi ilişkiler kurmaya ihtiyacınızın olduğunu..." ifade edin. Ayrıca dinimiz insanların küs kalmalarını tasvip etmediği gibi akrabalık ilişkilerimizi terk etmeyi de yasaklar. O nedenle akrabalarımızla ilişkilerimizi hiçbir şekilde kesemeyiz onlardan kopamayız... Olayın bu boyutunu da babanıza ifade edebilir ve onu bilgilendirebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi