CHP’nin dağıttığı el ilanında neler var?

CHP’nin dağıttığı el ilanında neler var?

Bir süredir Trakya’daydım. Malum, Trakya CHP’nin daha güçlü olduğu bir bölgedir. Ezelden beri, Trakya’da CHP hakimiyeti vardır. Her ne kadar, 2004 seçimlerinde Tekirdağ’ı AK Partili belediye kazanmışsa da, geçtiğimiz 2009 seçimlerinde Tekirdağ tekrar CHP’nin eline geçmişti. Trakya’daki üç ilden hiçbirinde, AK Partili belediye yok şu anda. Sadece iki ilçede (Çerkezköy ve Malkara) AK Partili belediyeler var. Beldelerde durum daha değişik tabii.
Bir hafta kadar bir süre, Trakya’nın nabzını tutmaya çalıştım. Trakya’daki siyasetçilerle görüştüm ve izlenimlerimi daha sonraki yazılarımda sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Şimdi, tesadüfen denk geldiğim bir CHP referandum propagandasında dağıtılan “el ilanı”ndan bahsetmek istiyorum. Bu el ilanı, CHP Malkara İlçe Örgütü tarafından hazırlanmış ve referandum propagandası için gittikleri köylerde vatandaşlara dağıtıyorlar.
Bakınız, CHP’nin referanduma bakışını çok açık bir şekilde anlatması bakımından, örnek olması için bunu özellikle konu etmek istiyorum.
Bu el ilanında CHP, 20 madde halinde Anayasadaki değişiklik oylamasına neden “hayır” denmesi gerektiğini sıralıyor.
Ancak, dikkatimi çeken nokta ise; bu 20 maddeden hiç birisinde, Anayasada yapılan 26 maddelik değişiklikten bahsedilmemesi. İnsan, Allah rızası için olsun; bir iki değişiklik maddesine neden “hayır” denmesi gerektiğinden bahsederdi. Ama, maalesef yok böyle bir şey!..
Cümle aleme ibret olması bakımından, CHP’nin referandumda neden “hayır” denmesi gerektiğine dair bastırmış olduğu el ilanından ilginç sözleri aşağıya alıyorum. Böylelikle, CHP’nin asıl amacının ne olduğunun bir kez daha anlaşılmasına katkıda bulunacağımı düşünüyorum. İşte, CHP’nin “hayır” nedenleri:
“- Bu yeni yapılacak anayasa, yaşam koşullarımızı iyileştirip, cebimize daha fazla para girmesini sağlayacak mı? HAYIR!
- İşsizlere iş bulacak mı? HAYIR!
- Atanamayan öğretmenleri atayacak mı? HAYIR!
- Üniversitelere özerklik verilip bilim yuvasına dönüştürülecek mi? HAYIR!
- Yargıdaki siyasal kadrolaşma frenlenecek mi? HAYIR!
- Kamu ihalelerini ve kentlerdeki en değerli arazileri hep badem bıyıklı yandaşlara verilmesini önleyecek mi? HAYIR!
- En önemlisi çiftçilerimizin yüzünü güldürecek mi? HAYIR!..”
CHP’nin “hayır” gerekçeleri, bu ve bunun gibi basit ve yüzeysel ve daha çok köylü vatandaşları kandırmaya yönelik sözlerle devam edip gidiyor. Ama, ne hazin bir durumdur ki; değişecek 26 maddenin hiç birisine bir itirazları yok!
Esasında, “aklı olanın” bu anayasa değişikliğine “hayır” dememesi gerekir. Daha önce de ifade etmiştim. Anayasa değişiklik maddelerinin tamamı milletimizin menfaatinedir. Siz bakmayın, CHP, MHP, BDP ve DP gibi partilerin “hayır” kampanyaları düzenlemelerine. “Hayır” denmesi için hiçbir makul ve mantıklı bir gerekçe bulamazlar ve gösteremezler. Nitekim, işte yukarıda CHP Malkara Örgütü’nün hazırlayıp dağıtmakta olduğu “el ilanı”ndan maddeler sıraladım. Bu maddeler arasında konu ile ilgili herhangi bir madde var mı?
Yok ve olamaz da zaten!
Bunlar, resmen vatandaşları enayi yerine koymaktan başka bir mana taşımaz bana göre.
Bence bu CHP’liler, Anayasa’da bulunması gereken maddelerin hangileri olduğunu da bilmiyorlar!
Baksanıza; “öğretmen atamaları” konusunun bile anayasada olması gerektiğini düşünüyorlar zahir!
Sonra, anayasada yapılacak değişikliklerin çiftçilerimizin yüzünü nasıl güldüreceği de ayrı bir tartışma konusudur. Bu CHP’liler bilmiyorlar mı ki; hükümetler tarafından düzenlenecek konular, anayasalarda CHP’nin sözünü ettiği şekilde belirtilmez. Anayasa demek, toplumun “Genel Sözleşmesi” demektir. Gelişmiş batı ülkelerinde, anayasalar bizdekinden çok daha kısadır. Hükümet beyannamesi gibi uzun uzadıya metinler değildirler.
Sadede gelecek olursak; muhalefetin ve de özellikle CHP’nin yürütmüş olduğu “HAYIR” propagandasının kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Bu nedenle de, başta CHP ve MHP olmak üzere muhalefet partilerinden, son günlerde meydana gelen “EVET”çi istifaları daha iyi anlamak mümkündür. Zaten, hele MHP tabanının, referandumda “hayır” verme ihtimalini hiç mümkün görmüyorum. 12 Eylül darbecilerinden hesap sorulmasını hangi MHP’li istemez ki?
Muhalefet, anayasa referandumunu, istediği kadar hükümetin devamına karşı bir hesaplaşma haline getirmek için uğraşıp dursun. Bence, burada hükümet değil, AK Parti Bursa İl Başkanlığı’nın vermiş olduğu iftarda konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik’in de dediği gibi; tasfiye edilecek olan, bazı muhalefet liderleri olacaktır. Muhalefet dediğin; nerede, neye karşı çıkacağını bilmesi gerekir. Sırf muhalefet olsun diyerek, her önünüze konana karşı çıkarsanız, ciddiyetinizi ve inanılırlığınızı yitirirsiniz. Şimdiki muhalefet partilerinin yaptığı da budur.
İKİ EL İLANI ARASINDAKİ FARK!
Biraz önce CHP’nin hazırlamış olduğu 20 maddelik “el ilanı” ndan bahsetmiştim. Ve bu maddelerden hiç birisinde anayasa değişikliğine neden “hayır” deneceğine cevap verilemediğinden bahsetmiştim. Söz konusu el ilanında, dikkatimi çeken başka bir nokta daha vardı.
El ilanının yarısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafı ile altı oklu CHP amblemi ve CHP yazısı da yer alıyordu. İlk etapta, “bunda ne var ki?” diyebilirsiniz..
Ama, önümde bir başka “el ilanı” daha var ve bu el ilanında herhangi bir parti işareti ve fotoğrafı bulunmuyor.
Bu “el ilanı”nda, sadece “Anayasa Değişiklik Paketi İle İlgili Referandumda ‘Evet’ demek için 40 Neden” yazıyor..
Bu “el ilanı”nı da AK Parti hazırlamış.
Bir tanesi, sanki genel seçimlere giriliyormuş havasında ve üslubunda; diğeri ise anayasa değişikliğine neden “Evet” denmesi gerektiğini parti ismi ve amblemi kullanmadan anlatıyor.
İnsan, ister istemez, aradaki farkı ve niyeti anlayabiliyor.
Basiretinden emin olduğumuz büyük Türk Milleti, bakalım 12 Eylül’de nasıl ferman buyuracak.
İrtibat:0.532.3429301

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi