M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Müslüman Görünen Yahudiler

Müslüman Görünen Yahudiler

Yahudilerin büyük din âlimlerinden Maymonides (1135-1204) yüreğinde Yahudilik inancını ve kimliğini taşımak şartıyla Musevîlerin Hıristiyan ülkelerinde Hıristiyan, Müslüman ülkelerinde Müslüman gibi görünmelerine fetva vermiştir.

Bugün ülkemizde, köken ve asıl kimlik itibarıyla Yahudi olan, dıştan Müslüman görünen Yahudiler bulunmaktadır.

Bu konuda aşırı gitmemek, adaletsizlik etmemek gerekir. Adamın ataları Yahudiymiş, bir tarihte Müslüman olmuşlar, şimdi torunları iman ve amel bakımından Müslümanlar...Bunların Müslümanlığını sorgulamaya hakkımız yoktur. İslâm bütün ırklara, bütün insanlığa açık bir dindir. Yahudi gerçekten, samimî olarak, taqiyye yapmadan Müslüman olursa bizim din ve iman kardeşimiz olur. Nitekim zamanımızda çeşitli ülkelerde birtakım Yahudiler Müslüman olmaktadır.Onlar eskiden Yahudi idiler diye ihtidalarına karşı çıkmak, onları dışlamak İslâm'a uymaz. Böyle bir dışlama bir tür ırkçılık olmaz mı?

Lakin Kripto Yahudileri tanımamız gerekir. Adam aslında Tat Yahudisi, kendisini Müslüman gibi gösteriyor.

Kürt Yahudisi, kendisini Sünnî veya Alevî Müslüman gibi gösteriyor.

Yahudiliğin bir kolu ve mezhebi olan Karay cemaatine mensup ama kendisini Müslüman Tatar olarak gösteriyor.

Bunlara karşı dikkatli olmamız gerekir. Lakin her hal u kârda saldırgan olmamamız icab eder.

Ataları Yahudi, kendisi Müslüman. Namazını kılıyor, orucunu tutuyor... Ancak bazı şüpheli halleri var. Dinde reformculuğu ve reformcuları destekliyor. Doğrudan doğruya olmasa bile dolaylı olarak Ehl-i Sünnete zarar veriyor. Mezhepsizleri, telfik-i mezahib cereyanını, Selefîleri, Vehhabîleri, FarmasonAfganî'yi destekliyor... Bu davranış şüphe ve kuşku verici bir davranıştır. Haksızlık yapmadan gizlice araştırmak, incelemek gerekir.

Geçenlerde bir mecliste konuşuldu: Bazı Sabataycılar beş vakit namaz kılıyor, hatta kimisinin hanımı başlarını örtüyormuş. Bunlar gerçekten Müslüman oldular mı, yoksa Müslüman kesimin içine sızmak için mi böyle yapıyorlar?

Çok sağlam, çok seviyeli, çok ciddî ilmî araştırmalar ve istihbarat yapmadıkça, bu konuda yaya kalmaya mahkumuz.

Sabataycılar ve Kripto Yahudiler konusunda ifrat ve tefritten uzak durmalı, adaletten, insaftan ve itidalden şaşmamalıyız.

Bu konuda madalyonun bir yüzünde hüsn-i zan, öteki yüzünde adem-i itimad olmalıdır.

Beş yüz yıldan beri Yahudiler kanımıza, iliğimize, damarlarımıza sızmıştır.

Bugünkü kafamızla kültürümüzle, zihniyetimizle Kripto Yahudiler meselesini çözmemiz mümkün değildir. Bu işi medenî Müslümanlar becerebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi