Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Türkiye kazandı

Türkiye kazandı

Referandum sonuçları belli oldu. Yüzde 58 evet, yüzde 42 hayır. Bazı il ve ilçelerde evet yüzde 90’ı geçti. Antalya ve İzmir’de bile hayırcılar umduklarını bulamadı.
İsrail’in Gazze’ye 5 hava saldırısı ile uyandık referandum sabahına. Bu arada boykot başarılı olmadı ama, yolculuklarını son güne bırakanların sandığa ulaşması zor oldu ve birçok kişi de sandıkla buluşamadı.. Öte yandan İstanbul’da şiddetli yağış vardı.
CHP’nin kışkırtması da fayda vermedi.. Seçim sonuçlarını gördükten sonra, şaibe, usulsüzlük, hile tartışmaları ile zihinleri karıştırmak isteyip istemeyecekleri de göreceğiz. Aslında bu konuda referandum öncesi hazırlıklara başlamışlardı ama, ne yapacaklar göreceğiz bakalım..
Sonuçta referandum gerçekleşti.. Referandum öncesi Baykal öyle diyordu, “EVET çıkarsa Türkiye bölünür. HAYIR çıkarsa iktidar gider.” Şimdi kim bölünecek, kim gidecek ona bakalım..
Kılıçdaroğlu ve Bahçeli gidecek.. CHP ve MHP bölünecek..
İddia öyleydi, gerçek böyle..
CHP’liler şimdi hazımsızlıklarına kılıf bulmaya çalışacaklar. YSK’nın elektronik sistemi ile ilgili iddialar ortaya atacaklar. Kimileri “Ölülere de oy kullandırdılar” diyecek. Cemaatın bu işi kotardığını söyleyecekler. Buna inanan CHP’liler de olacak.
Onlara göre bu halk EVET’e bu kadar oy vermeyeceğine göre bu işin içinde mutlaka bir “oyun”, bir “hile”olmalı. Başka türlü olamaz. Onların gerçeklere ihtiyaçları yok, çünkü imana dönüşmüş kanaatleri var.. Bahçeli şimdi ne yapacak? Memleketin % 60’ı “Habur’a EVET” dedi. Ne olacak şimdi?.
Hadi şimdi HAYIR oylarını muhalefet arasında taksim edelim..
Kimler var bu tezgahta? CHP, MHP, BDP, İP, sosyalist partiler (TKP, ÖDP vs.) Topla, böl, çıkart, çarp ne yaparsan yap. Bu oylar CHP’nin ise MHP’nin oyları nerede?. MHP’nin oyları ise CHP’nin oyları nerede?
Memleketin genel manzarasına bakalım. Sahillerde kim nerede, Karadeniz’de, Güneydoğu’da, Akdeniz’de, Ege’de, Marmara’da, İç Anadolu’da, İstanbul’da, Doğu’da durum ne? Dersim’de durum ne, bir ona bakalım.. Alevi oyları nereye gitmiş? Kürt oyları nerede duruyor? Diyarbakır belediye başkanı büyük konuştu, fakat yüzde 93 evet çıktı Diyarbakır’dan.
Sonuç şu: AK Parti bu işten başarı ile çıktı.. “Hayır” cephesindeki CHP, MHP, DSP, DP, İP, BTP, BDP, ÖDP kaybetti. Ergenekoncular, ulusalcılar, militaristler, ADD, ÇYDD kaybedenler tarafında.. Doğan Media, Yeniçağ, Cumhuriyet de kaybedenler arasında..
BBP de bu süreçte en kârlı çıkan partilerden.. SP iç hesaplaşmaları yüzünden bir varlık gösteremedi ama SP oylarının büyük ölçüde EVET’e gittiğini düşünüyorum..
Anayasa referandumunun önünde engel yok. Hız kesmeden yola devam.
“Referandum sonuçları % 53’e fikslendi” iddiaları, sadece sahiplerini küçük düşürecek bir spekülasyon olarak kaldı hafızalarda.. Birileri fiskos çetesini harekete geçirerek “Ölülere de oy kullandıracaklar” diye saf zihinleri bulandırmaya çalıştı, bir açıklamadan yola çıkarak.. Oysa kamuoyu araştırmaları bile % 57’yi gösteriyordu.. Yani tahminler hemen hemen tuttu. Umutlarını daha işin başında kaybetmişlerdi. Bir inat uğruna “dostlar alışverişte görsün” kabilinden, kendi jargonları ile “şan olsun” diye, “vuruşarak çekilmek için” meydanlara çıktılar. Sonuçta, keskin sirke küpüne zarar verdi ve kaybeden kendileri oldu.. Hadi şimdi paylaşsınlar bakalım bu yenilgiyi..
Hadi, Bahçeli, Kılıçdaroğlu otursunlar bakalım o koltukta. Bakalım Diyarbakır belediye başkanı şimdi nasıl oturacak o makamda.. Ezberler bozuldu. Evdeki hesaplar çarşıya uymadı..
Darbecilerin son kaleleri de düştü.. AYM ve HSYK.. Şimdi birilerinin yüreğine gerçekten korku düşmüş olmalı..
% 42 hayır oyu var. Bunun % 10’u, DSP, DP, İP, BTP, BDP, ÖDP, HEPAR, YP ve Hayır’cı diğer partilerin.. “Anti Numan” SP’liler de bu orana dahil. En azından 10 tane parti ve fraksiyon var böyle.. Geriye kaldı % 32. % 32’yi MHP ve CHP nasıl paylaşacak şimdi?.
Son belediye seçimlerinde, il genel meclisinde oy dağılımı şöyleydi partilerin: AK Parti % 38.3, CHP % 23.1, MHP % 16, DTP % 5.7, SP % 5.2, DP % 3.5, BBP % 2.5, DSP % 2.5, ANAP % 1. Gerisi % 1’in altında..
Son milletvekili seçimlerindeki sonuçlara gelince, AK Parti % 46.47, CHP % 20.84, MHP % 14.26, DP % 5.41, BĞSZ % 5.19, GP % 3.03, SP % 2.34. Bu tabloda BBP yok, çünkü seçimlere katılmadı. Diğer partiler ise % 1’in altında.. Bu oy oranları açısından bile Hayırcılar oy kaybetmiş durumda.. Hayırcıların o zamanki oy toplamları da % 50.5 dolayında.. Diğer hayırcıların (BTP+HYP+İP+ATP+TKP+ÖDP ve bir kısım bağımsızların) oy toplamı % 7 gibi bir değer ifade etmektedir. CHP+MHP % 35, DP+GP % 8.4. Bu hesapla da hayırcıların oy oranlarında, milletvekili seçimlerine göre yaklaşık yüzde 10’luk bir kayıp vardır..
Hayırcılar için şimdi paylaşılacak bir zafer değil, bir yenilgi vardır! Yalan rüzgarı ve korkutucu söylemlere vatandaş prim vermedi. Korkuları ile değil umutları ile hareket etti ve Türkiye kazandı..
2009’daki belediye seçimlerine göre evet kanadının oy toplamı AK Parti+SP+BBP=% 46
Hayırcılara gelince, CHP+MHP ve diğerleri (Evetçi’lerin dışında kalanlar) = % 54. Buyurun şimdi çıkın işin içinden çıkabilirseniz.. Evet’çiler oylarını % 12 artırmışlar, Hayır’cılar ise bir o kadar kaybetmişler..
SP iç sorunlar sebebi ile bu pastadan en az yararlanan kesim. Sonuçta en fazla kazançlı çıkan AK Parti gibi, ama oransal olarak bakıldığında ise en büyük sıçramayı BBP yaptı..
Görünen o ki, bu referandum sonuçlarında +% 12’nin % 3’ü bana kalırsa BBP’nin. Yani BBP kendi oyunu nerede ise ikiye katladı.. Ve bu oylar büyük ölçüde MHP’den geldi. MHP tabanından BBP’ye % 2’lik bir kayma oldu.. BBP’nin MHP üzerindeki etkisi sadece bununla da sınırlı kalmadı.. BBP’nin kullandığı dil ve performans, MHP tabanından AK Parti’ye doğru, tabanda büyük bir kaymaya sebeb oldu.. MHP tabanından % 2’lik bir kesim BBP’ye, bir o kadarı, hatta daha fazlası AK Parti’ye gitti.. MHP’den kopup sandığa gitmeyenler de var.. Yani şu anda, MHP referandumdan kolu kanadı kırılmış bir parti olarak çıktı. Ben MHP’nin oy gücünün referandum sonrası % 11 seviyesinde olduğunu düşünüyorum. Ve görünen o ki, bu erime devam edecek.. Bu biraz da, BBP’nin bundan sonraki performansını sürdürüp sürdürmemesine bağlı.. Nasıl bir kadro oluşturacağına, ortaya koyacağı projelere bağlı.. BBP iyi bir yol haritası ile AK Parti ve SP tabanından da % 1-1,5 oy alabilir.. Bugün eklentiler, sonuçta havuzda ciddi bir oy potansiyeli oluşturuyor.. SP tabanındaki kriz devam edecek olursa, BBP’nin şansı daha da artacak gibi. Yani SP’deki kriz de bu süreçte en çok BBP’ye yaradı.. BBP’nin adını bundan sonra daha çok duyacağız demektir.
Demirel, Özal’ın oğlu ve Mesut Yılmaz’ın hayır cephesinde yer almasına, milliyetçi ve Kürtleri de sahaya sürmelerine rağmen sonuç ortada: CHP ve MHP ittifakı ile sürdürülen kampanya tam bir hezimetle sonuçlandı.. Buyurun % 42’nin % 10’u diğerlerine ait. Kaldı % 32. Bu da CHP+MHP’nin toplamını gösteriyor.
Rüzgara karşı yarıştılar. Ergenekon’un, darbecilerin safında yer alarak, özgürlük taleplerine, adalet ve barış taleplerine karşı jüristokrasinin ve darbecilerin safında yer aldılar..
Buyurun, milli iradenin hükmü bu! Bugün yeni bir gün.. Darbecilere “HAYIR” dediğiniz için teşekkürler.. Bugün dünden daha güzel. Ama şimdi önümüzde, zorlu, ince ve uzun bir yol var.. Bu zafer, taçlandırılarak sürdürülmeli.. Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi