M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Riba Kesinlikle Haramdır

Riba Kesinlikle Haramdır

1. Riba Kur'ân'la, Sünnetle, icmâ-i ümmetle haram kılınmıştır.

2. Ribanın haram olmadığını söyleyen kâfir olur.

3. Riba İslâm'da da, Musevîlikte de, Hıristiyanlıkta da haramdır.

4. Ribaya cevaz veren gülünç ictihadların hükmü ve kıymeti yoktur. Çünkü mevrid-i nasta ictihad olmaz.

5. Birtakım bankaların ve finans kurumlarının ücretle tutulmuş fetvacıları bulunmaktadır. Bunların riba konusunda verdikleri bozuk fetva ve ruhsatlar geçersizdir.

6. Kur'ân-ı Kerîm'de beyan buyurulduğu üzere Allah ticareti helâl, ribayı haram kılmıştır.

7.Yine Kur'ânda "Ribacıların Allah'a ve Resulüne savaş ilan etmiş oldukları" sarahaten beyan buyurulmuştur.

8. Müslümanların her türlü ribadan, ateşten kaçar gibi kaçmaları gerekir.

9. Bu geçici ve aldatıcı dünya hayatı bir imtihandır. İnsanlar ve Müslümanlar riba ile de imtihan edilmektedir.

10. İslâm dini faizli borcu kabul etmez. Faizsiz borcu (karz-ı haseni) tavsiye eder.

11. İslâm'ın ilk asırlarında yaşamış büyüklerimiz, takvalarından dolayı, alacaklı oldukları kişilerin evlerinin gölgesinde dinlenmezlerdi.

Geçersiz ictihadlara ve fetvalara dayanarak ribaya, faize, bâtıl ticarî ve mâlî muamelelere bulaşanlar dünyevî ve uhrevî çok büyük kayıplara ve ziyanlara duçar olurlar.

Riba zulümdür, parası olanların parasızları ezmesidir.

Riba ahlâksızlıktır.

Riba büyük günahlardandır.

Riba ile kazanılan paralar kişilere, ülkeye fayda getirmez, uğursuzluk ve şeamet getirir.

* (İkinci yazı)

MÜSLÜMANLARDAN GANİMET TOPLAMAK

HARBÎ ve muannid küffara karşı Kur'âna, Sünnete,Şeriata, fıkha uygun şekilde cihad (savaş) yapılır, düşmandan ganimet alınır, bu ganimet şer'î ölçülere göre gazilere paylaştırılır... Böyle bir kazanç en helâl ve tayyib kazançtır.

Yağmacılık yapmak haramdır.

Her hâl ü kârda ganimet harbî kâfirlerden alınır, Müslüman halkın malları ve paraları ganimet değildir.

Zamanımızda mücahid postuna bürünmüş birtakım münafık kurtlar Müslümanlardan şu veya bu şekilde ganimet toplamaktadır.

Allah derler toplarlar, Peygamber derler toplarlar, Kur'ân derler toplarlar.

Toplanan paralarla Kur'ân'a, Sünnete, Şeriata, fıkha, İslâm ahlâkına uygun gerçek hizmet yapanlara bir şey demeyiz.

Lakin, hizmet diye toplanan paralar çar çur ve ziyan edilirse, bunların bir kısmı sahte mücahidlerin ve sahte hizmetkârların zimmetinde kalırsa işte buna isyan ederiz, bunu kötüleriz ve kınarız.

Allah için, din için toplanan hizmet paralarının bir kısmını zimmetlerine geçirenler halkın en kötüleridir.

Adam hizmet diye para topluyor, uçakların ön tarafındaki lüks business kısmında seyahat ediyor... Hizmet ve cihad yolculuğu yapıyor, en lüks otellerde kalıyor, en lüks kahvaltıları ve yemekleri yiyor... Bu bir israftır. Kimsenin, hizmet paralarının bir kısmını böyle harcamaya hakkı yoktur.

Halktan hizmet parası, sadaka, zekât topluyorlar ve bu paraların bir kısmı ile din baronunun reklamını yapıyorlar. Baron şöyle büyükmüş, şöyle mübarekmiş, şöyle muazzezmiş... Din-i Mübin-i İslâm böyle rezaletleri asla meşru görmez.

Şeriat zekât parasıyla cami yapımına bile izin vermiyor, nerede kaldı ki, baron reklâmı yapılmasına izin ve ruhsat versin.

Toplanan hizmet paralarıyla Kur'ânın, Sünnetin, Şeriatın, ahlâkın, hikmetin uygun gördüğü şekilde gerçek hizmetler yapılmalıdır. Bunların belli başlıları nelerdir:

(1) İman için çalışmak.

(2) Tashih-i itikad için çalışmak.

(3) Kur'ân için çalışmak.

(4) Sünnet için çalışmak.

(5) İslâm ahlâkı için çalışmak.

(6) Ümmet birliği için çalışmak.

(7) İmamet için çalışmak.

(8) Başta namaz olmak üzere ibadetlerin edası için çalışmak.

Bu çalışmalar da rasgele yapılmayacaktır. Hizmete ehil olan âlim, fazıl, kamil, arif, hakim, emîn kimseler ve heyetler tarafından plan ve program dahilinde yapılacaktır.

Bu sene havalar çok sıcak ve bunaltıcı imiş. Bütün camilere klima konmalıymış... Buna hizmet denilmez. Ümmet-i Muhammed'in bir lirası bile soğutma işlerine sarf edilemez. Din iman elden gitmiş, namaz kılanlar yüzde 10'a düşmüş, karıların büyük kısmı açılmış, fısk ve fücur ayyuka çıkmış, cayır cayır oruç yeniyor, riba yaygın hale gelmiş, memleket meyhaneye dönmüş, fitne ve fesat her yeri sarmış... Bizimkiler klima cihazı ile uğraşıyorlar. Deli midir bunlar?

Bir Avrupa başkentinde bir din görevlisi kendisine 1,5 milyon Euro'ya lojman satın almış... Eminim bunun parasını hizmet diye toplamıştır.

Zamanımızın en büyük fenalıklarından biri, birtakım sahte mücahidlerin, dışı yeşil için kızıl karpuzî münafıkların saf Ümmet-i Muhammed'ten ganimet toplamalarıdır.

Müslümanlardan ganimet toplanmaz, toplayan hain ve merduttur.

* (Üçüncü yazı)

KÜÇÜK HABERLER

*KPSS soruları 10 bin dolara satılmış... Yorum yok.

* Kamer Genç bundan sonra yüksek yargı hakimleri tâyinlerini Alevî Dedeleri değil, Sünnî imamlar yapacak demiş...Yoruma lüzum yok.

* Ünlü İlâhiyatçı profesör nehar-ı Ramazan'da (Ramazan gününde) mayo ile bol bol denize girmiş, bir de fetva vermiş: "Oruçlunun deniz suyu yutması onun orucunu bozmaz!.."

* Anayasa referandumu konusunda tartışan siyasîler ve kodamanlar, maddeleri tartışmamışlar, tencere dibin kara, seninki daha kara diye birbirlerine verip veriştirmişler.

* Rize taraflarında derelerin üzerlerini kapatıp kocaman apartmanlar ve binalar yapmışlar. Yağmurlar yağmış, seller akmış, apartmanlar yana yatmış, ölenler olmuş, bir yığın zarar ziyan, facia...

*Üç kuruş harçlık çıkartmak için inşaatta çalışırken düşüp ölen üniversiteli genç ölmeden birkaç gün önce ninesine "Nine üç gündür açım" demiş. Yorum: Zekâtları Kur'âna ve Şeriata aykırı olarak toplayan cemaatlere, tarikatlara, fırka ve hiziplere, derneklere duyurulur.

* Pakistan'da on milyondan fazla Müslüman açlık, susuzluk, evsizlik, hastalık felâketiyle karşı karşıyaymış.

* İslâm sosyetesi ve nomenklaturası beş yıldızlı otellerde ihtişamlı iftar ziyafetleri vermiş.

* Ukraynalı bir hanım Müslüman olmuş, çarşafa girmiş, Kur'ânı baştan sona ezberleyip hâfız olmuş.

* Bir dinî (ve de siyasî) cemaat mensupları, kendilerinden olmayan Müslüman ve beş vakit namaz kılan meslekdaşlarını dışlıyormuş. Duyunca hiç şaşmadım...

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi