Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Mahçup oluyorum

Mahçup oluyorum

Fatma hanım benim yirmi yaşında bir oğlum var, üç kere üst üste üniversite sınavlarına girdiği halde bir türlü kazanamadı. Biz elimizden gelen her şeyi yaptık, dersaneye gönderdik, özel hoca tuttuk ama çocuk sınavda heyecanlanıyor başarısız oluyor. Oğluma üzülüyorum ama ben de akrabalar arasında çok mahçup oluyorum. Kuzenleri iyi yerlere girdiler ama benim çocuğum hâlâ sınavı kazanamadı. Bu konuda ona ne yapabiliriz? Tavsiyelerinizi bekleriz.

Başkalarıyla kıyaslamayın

Biz anneler çocuklarımızı hem hayata hem de üniversiteye hazırlamaya gayret ediyoruz. Ancak hiçbir şey çocuğumuzun sağlığından ve mutluluğundan daha önemli değildir. Bu nedenle bizler her şeyden önce onların mutluluğu için çaba sarf ederiz...

Size şunu ifade edeyim, başkalarıyla kıyaslanan, koşullu olarak sevildiğini hisseden ve mutlu olmayan bir çocuğun başarılı olması düşünülemez. Bu nedenle önce ona güven verin, onu kuzenleriyle kıyaslamayın ve sevdiğinizi hissettirin. Yaşadığı sorun karşısında onun yanında yer alın ve duygularını paylaşın. Bununla beraber sorunun çözümü konusunda kendisine yardımcı olmak istediğinizi ifade edin ve ortak bir çözüm arayışına gidin. Ona yardımcı olmaya çalışırken, kendisini bu duruma sürükleyen etkenleri görmeye çalışın. Çocuktan kapasitesinin üstünde bir beklenti içinde olmayın. Onu kendine uygun bir ders çalışma metodu belirlemesi için teşvik edin. Sınavı bir korku durumu olmaktan çıkarın. Oğlunuzun daha önceki sınavlarını sık sık gündeme getirmeyin, onu sorunlarını çözmesi noktasında destekleyin.

Boşluğa düşüyorum
Ben otuz yaşında bir ev hanımıyım. İki kızım var ikisi de okuyor. Ben çok istediğim halde okuyamadım. Evlendikten sonra da çocukların bakımıyla meşgul oldum. Şimdi otuz yaşındayım, çocuklar okula gidiyor, kocam işe gidiyor ben de evin işlerini yapıyorum. Ama içimde bir boşluk var, sanki hiç amacım yok, hiç işe yaramıyorum. Neden yaşıyorum diye soruyorum, bu yüzden hiç mutlu değilim. Zihnim boş, hayatım boş ne yapacağımı bilemiyorum bazen... Lütfen bana tavsiyelerinizle yardımcı olun. N.E

Hedefsiz olmaz

Kişinin kendine hedefler belirlemesi ve bu hedefler doğrultusunda kendini gerçekleştirmesi, ihtiyaçlar hiyerarşisinde önemli bir yere sahiptir. Yani, bizi diğer varlıklardan ayıran özelliklerden biri de, üretmek, hayata bir şeyler katmak ve kendimizi gerçekleştirme eyleminde bulunmaktır. Bu nedenle hedefleri olmayan, hedeften yoksun olan kimseler bahsettiğiniz türden boşluklara düşebilirler.

Kendinize hedefler belirlemeniz ve faydalı işler yapmanız için önünüzde onlarca imkan var. Her şeyden önce iki kızınız var, onların eğitimi, çalışmaları hedeflerinizden biri zaten. Bunun dışında, komşularınıza akrabalarınıza ve aile efradınıza karşı sorumluluklarınızı yerine getirmeniz de sizin vaktinizin önemli bir kısmını alıyor. Ayrıca, yetenekleriniz doğrultusunda sevdiğiniz bir işle meşgul olabilir ve bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Çok istediğiniz halde okuyamadığınızı söylüyorsunuz. Ama şu an buna vaktiniz var. Dışarıdan okuyabilir, çeşitli kurslara katılabilir, evinizde kitap okuyabilirsiniz. Bunun için önce kendinize hedefler koymalı ve bu hedefler doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi