Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

El alem ne der?

El alem ne der?

Fatma abla bu haftaki köşenizde yalnızlık çektiğini söyleyen genç kıza verdiğiniz tavsiyeler çok hoşuma gitti. Bundan kendim adına da bir şeyler öğrendiğimi söyleyebilirim. Biz beş kız kardeşiz. Ben ailenin en küçüğüyüm, yaşım yirmi. Şu an çalışmıyorum ama kısmet olursa yazın böyle bir imkanım olacak. Ablacığım bizim sorunumuz annemle ilgili. Annem başkaları ne der, başkaları ne düşünür diye bizi çok hırpalıyor. İnanır mısınız küçükken bize vururdu komşular evde kopan gürültüyü merak edip gelirlerdi hemen değişir bizi odaya kapatırdı. Ben dinime bağlı biriyim. Anneme saygı göstermem gerektiğini biliyorum. Ama keşke annem de biraz bizi severken içten sevse, başkalarını hesaba katmasaydı. Çeyiz hazırlayacak el alem ne der, okula yazdıracak el alem ne der, bizi evlendirecek el alem nasıl bakar? İşte bizim sorunumuz bu...Annemin bu saatten sonra değişeceğini sanmıyorum sadece sorunumu sizlerle paylaşmak istedim. M. E

Etki alanlarımız farklıdır

İnsanlar çevrelerindeki kimselerle ilişkilerinde dışarıdan ya da içeriden etkilenirler. Yani kimi insanlar ilişkilerinde dış odaklıdırlar ve yaptıkları her işte, başkalarının beğenisini kazanmak isterler. Kimileri de, olayları değerlendirirken, başkalarının olduğu kadar benim ne düşündüğüm nasıl baktığım da önemlidir diye düşünür ve kendilerini dikkate alırlar.

Bizler elbette bir toplumun üyesi olarak yaşıyoruz ve aynı zamanda bu toplumun bir ferdiyiz. Bu nedenle sadece kendimize odaklanarak yaşayamayız. Ama diğer taraftan da, kendi duygu ve düşüncelerimiz kişisel farklılıklarımız vardır. Bu nedenle insani ilişkilerimizde, ne sadece kendimizi ne de sadece çevremizi dikkate alırız. İki tarafı da dikkate alarak ortak bir yol buluruz. Fakat bizler bunun da ötesinde yaptığımız işin Allah'ın rızasına uygun olup olmadığını tartmalı ve sergilediğimiz davranışın kendimize ve karşımızdaki kişiye nasıl bir faydasının olabileceğini hesaba katmalıyız. Ama ne yazık ki, sizin de ifade ettiğiniz gibi özellikle büyüklerimiz, tamamen dış etkilerle yaşamayı tercih ederler ve bunun sonucunda da çocuklarıyla ya da eşleriyle çeşitli sorunlar yaşayabilirler. Büyüklerimizin kendileriyle ilgili olumsuzlukları kabul etme noktasındaki tepkileri ise bu konudaki çözüm umudumuzu söndürüyor.. Bu durumda onlara doğru davranış modelini kendimiz yaşayarak anlatabiliriz ya da onların katıldığı İslami sohbetlerde bu konuya değinerek kendilerini ve sorumluluklarını tanımalarına yardımcı olabiliriz.

Çekiniyorum

4çocuk babası bir beyim. Ailem geleneklerine çok bağlılar ve çok tutucular. Size garip gelebilir ama onların yanında çocuklarımı özgürce sevemiyorum. Aslında bizler de istemesek bile, onlardan çocuklarımıza karşı mesafeli olmayı öğrendik. Benim annem babam da çocuklarına sevgilerini göstermediler, büyüklerin yanında çocuklarını sevmediler. Onların yanlış yaptığını biliyorum ama bu kuralı değiştiremiyorum. Çocuklarım büyümeden onlara sarılmak, sevgimi göstermek isterdim ama aileyle birlikte yaşıyoruz çekiniyorum, bir şey beni oyalıyor. Duygularımı sizinle paylaşmak istedim ki, anne babalar çocuklarını özgürce sevsinler bu konuda hiçbir şeyden çekinmesinler diye... M. A

Baba güveni temsil eder

Babayla sağlıklı ilişkileri olan çocukların kişilik gelişimleri daha sağlıklı seyretmekte ve bu çocuklar çevreleriyle daha sağlıklı ilişkiler kurmaktadırlar. Özellikle rollerini benimseme noktasında çocuklar ebeveynlerini model alırlar. Yani çocuklar doğuştan getirdikleri cinsiyet özelliklerini anne babayla sağlıklı ilişkiler kurarak ve onları taklit ederek geliştirirler. Babanın aile içindeki tutumları özellikle erkek çocuk için bir özdeşim aracıdır. Çocuk babayı taklit ederek, onunla özdeşim kuracak ve kendi rolünü tanıyacaktır. Bu anlamda babanın çocuğun eğitimindeki önemi büyüktür. Ayrıca, babanın ev içindeki ilişkileri bütün aile bireylerini etkilemektedir.

Dolayısıyla babayla ilgili sorunlar da bütün aileyi etkiler. Babanın aşırı katı ve otoriter tutum içinde olması çocuğun utangaç, çekingen ve pasif olmasına neden olabilir. Buna karşın babanın olumlu etkileri neticesinde çocuk, çevresiyle daha uyumlu olabilir liderlik özelliklerini geliştirebilir. Yaşadığınız ortam ne olursa olsun siz bir babasınız ve baba olmanız neyi gerektiriyorsa hiç çekinmeden yapmalısınız. Bunun için onlarla ilgilenmekten kaçınmayın, büyüklerin tepkilerini dikkate alarak onlarla aranıza mesafeler koymayın... Bunun yerine büyüklerimize bilimsel olarak ta babanın ilgisiyle büyüyen çocukların daha sağlıklı olduğunu ifade edin ve bu konuda somut örnekler vererek onları bilgilendirin. Ayrıca çocuğunuzu onların yanında seviyor olmanızın onlara olan saygı ve sevginizden bir şey eksiltmeyeceğini de belirtin. Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi