Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Yunanistan ve Çin

Yunanistan ve Çin

Amerika Birleşik Devletleri’nden çıkan evrensel finans (para) krizinde Avrupa’da Yunanistan çok etkilendi. Avrupa uygarlığının kökenini oluşturan Yunanlılara doğrusu Avrupa Birliği ve hamisi ABD hiç cömert davranmadı.
Türkiye ile askerî rekabete kalkışması, Kıbrıs diye tutturması Yunanistan’ı yıprattı. Çal söylesin vur patlasın tatlı hayat alışkanlığından vazgeçemeyen Yunanlılar, hesapsız harcamalara girişti. Almanya, Fransa, İngiltere gibi en güvendiği AB’nin güçlü üyelerinden yeterli yardım alamadı.
Bocalayan Yunanistan’ın imdadına Çin koştu. Hayret edilse yeridir. Zira Çin nerede, Yunanistan nerede? İşte bu derecede globalleşen bir dünyada yaşıyoruz.
Çin niçin Yunanistan’a el verdi? Amerika ve Rusya dünyanın her ülkesinde nasıl faalse, Türkiye bile böylesine bir politika izliyorsa, Çin neden geri kalsın ki? İnanılması zor hacimdeki dolar rezervini eritmesi gerekiyor. Verdiği karar, Yunan’a kadar uzanması, Avrupa Birliği’nde epey yankı yapacaktır. Bana bile bu yazıyı yazdırdı.
Çin, çok büyük ve hızlı bir ekonomik başarıya ulaştı. Ancak nüfus faktörü bakımından, Batı’nın refah toplumuna erişmesi mümkün değil. Mao, 50 milyon Çinli’yi aç bırakarak ortadan kaldırmıştı (bu metodu Stalin 1920’lerde Kazak Türkleri’ne uygulamıştı). Sonra tek çocuk kısıtlamasına geçildi, hâlâ yürürlüktedir. Ama nüfusun azalması gerektiği halde Çin, eski hızını kestiyse de, gene artmayı sürdürdü.
ABD kadar bir nüfusla Çin, en müreffeh büyük devlet olabilirdi. Ancak nüfusunun 1 milyarın altına inmesi bile mümkün görülmüyor. Bununla beraber demografi bakımından Hindistan derecesinde dertli değil.
Amerika, güneydoğu komşumuz oldu. Şimdi Çin de güneybatımıza geldi. Yeni komşumuz durumundadır. Bizi Batı’dan koparmak isteyen gafil Çinci’lerimiz epey keyiflenmişlerdir. Ama Arap petrolü ile yaşayan Avrupa’ya Çin’den dolar akması, çok da garip karşılanmamalı. Arap petrolünün Avrupa’ya girmesi 20. yüzyılla başlar. 21. yüzyılla da Çin menşeli ABD doları başladı. NATO, AB ve ABD, petrol gibi bu yeni akıma da yön verecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi