Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Arada kalıyorum

Arada kalıyorum

l İki erkek çocuk annesi bir bayanım. Şu an on üç yaşında olan küçük oğlum astım hastası olduğundan onun üzerine fazla titriyoruz. Oğlum hasta ama buna rağmen derslerinde başarılı, bizlere saygılı ve uyumlu bir çocuk. Büyük oğlum ise, çok tatminsiz bir çocuk... Kendisini kardeşiyle kıyaslıyor, onunla daha çok ilgilendiğimizi düşünüyor, onu çok kıskanıyor bu duygusunu da kardeşine zarar vererek yansıtıyor. Haftanın beş günü kardeşiyle kavga ediyor onun canını acıtıyor. Küçük oğlum çok güzel şiirler yazıyor abi bunu bile kıskanıyor. İki kardeşin iyi geçinmelerini ve birbirlerine destek olmalarını istiyorum ama zorlanıyorum. N. A

Kıskançlığa neden olabilir

l Kimi ebeveynler çocukları arasında kıyaslama yaparak ilgi ve sevgilerini buna göre biçimlendiriyorlar. Hatta başarılı gördükleri çocuklarını örnek göstererek sen niye böyle değilsin, sen onun gibi değilsin türünden suçlamalarda bulunuyorlar. Bu durum bazen okullarda da olabiliyor. Öğretmen yeteneklerinin daha zengin olduğunu düşündüğü öğrenciyi tahtaya çıkarıyor, övgüler yağdırıyor ve bir yerde onu gözde bir öğrenci olarak yansıtıyor. Diğer öğrenciler ise bu öğrenciye ulaşabilmek için hem çaba sarf ediyorlar hem de ona büyük bir öfke besleyebiliyorlar. Bu sorun çocuklar arasında kıskançlığa ve rekabet duygusuna neden olabiliyor. Çocuklar arasında kıyaslama yapmak ve onları okul başarılarıyla değerlendirmek ister aileden, ister öğretmenden ister arkadaş çevresinden gelsin çocuk için büyük bir tehlikedir. Bu çocuklarda değersizlik duyguları gelişecek ve güven duyguları zedelenecektir. Bu nedenle çocuğu kardeşiyle kıyaslamaktan kaçının. Onun ilgi alanlarını belirlemeye çalışın ve hangi alana eğilimi varsa oraya yönlendirin. Ayrıca, çocuğa, düzenli çalışmayı, kanaatkar olmayı ve vaktini iyi geçirmeyi öğretin bu konuda ona katkı sağlayın.

Ölüm korkusu yaşıyorum

l 2 sene önce amansız bir hastalığa yakalandım ve iki ameliyat geçirdim. Tedavilerim hala devam ediyor ve bir ayağım evde bir ayağım hastanede geçiyor. Hastalığın ilk yıllarında yardım aldım... Şimdi durumu biraz kabullenir gibi oldum ama yine de ölüm korkusu yaşıyorum... Akşamları hava karardığında korkularım biraz daha artıyor ve ölümle yüzyüze geldiğimi hissediyorum. Böyle zamanlarda ağrılarım da artıyor ve bütün gece ölümü bekliyor uyuyamıyorum... Bilmem bu duyguya nasıl alışabilirim? Nasıl ölüm korkularımı yenebilirim? Doktorlar yaşadığım depresyon durumunun iyileşmemi olumsuz yönde etkileyebileceğini söylüyorlar ama ben gamsız biri olamıyorum. Bu konuda bana neler tavsiye edersiniz? Yaşadığım korkuları yenmek için neler yapabilirim?

Razı olmak gerekir

l Bu türden rahatsızlıklar kişinin yaşam düzenini etkilediğinden bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Böyle durumlarda kişi rutin devam eden hayatının ciddi bir değişime uğradığını ve bu değişimle birlikte bazı zorluklarının olacağını düşünerek yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Bu uyum sürecinde de bazı sorunlar yaşıyor. Bu kapsamda kişi önce bir inkar ve şok durumu yaşar akabinde yeni duruma adapte olmaya çalışır ve bunu başardığında da sorundan ziyade çözüm üzerine eğilir. Ancak kimi hastalar hayat boyu yaşadıkları durumu kabullenemediklerinden ve yaşadıkları travmayı atlatamadıklarından depresif bir duyguyla yaşamak zorunda kalıyorlar.

İfadelerinizden anladığıma göre aslında yaşadığınız sorunu aşma noktasında ciddi mücadeleler vermişsiniz. Ayrıca çözüm arayışı içinde bulunuyor ve hayatınızın normal bir şekilde devam ettirebilmek için üzerinize düşeni yapıyorsunuz. Yaşadığınız ağır bir durum... Bu konuda sizi anlayabiliyorum. Ama hayat bu, karşımıza nerede neyin çıkabileceğini kestiremiyoruz. Bu tür durumlarda kişi, hastalıktan ziyade hastalığın getireceği acılardan ve ölüm duygusundan korkar ve kaçınma davranışı gösterir. Ama size şunu ifade edeyim, insan hastalıktan ya da kazadan ölmüyor, Allah'ın tayin ettiği ömür bittiğinde ölüyor ve ancak o zaman bu dünyadan ayrılıyor. Olaya bu yönüyle baktığımızda ölümün ne zaman karşımıza çıkacağını kestiremeyeceğimizi anlarız. Sizin tedavileriniz sürüyor iyileşmeniz ve hayata yeni bir başlangıç yapmanız mümkün olabilir. Ancak bunun için elinizdeki imkanları seferber etmeli ve moralinizi ayakta tutmalısınız . Lütfen yaşadığınız imtihanı kabullenmeye çalışın, moralinizi yüksek tutun, gerekli tedavileri ihmal etmeyin, stresten uzak durum, olumlu düşünün, iyi beslenin ve Allah'a dua edin... Buradan sonrasını Allah'a bırakın, her şey onun elinde, dilerse değiştirir, dilerse dönüştürür...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi