Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Almanya Cumhurbaşkanı

Almanya Cumhurbaşkanı

Christian Wolff’un, Türkiye’yi resmî ziyareti, önemli bir politik olaydır. Zira pek çok ülkede ilgi çekti, çeşitli tahlil ve tefsirler yapıldı.
51 yaşındaki Wolff, Federal Almanya’nın henüz 4 aylık 10. cumhurbaşkanıdır. 35 yaşındaki eşi ile birlikte geldi. Türkiye’de 5 gün kalacak ve Almanya cumhurbaşkanlarının ülkemizdeki en uzun ziyaret müddetini oluşturacaktır. Wolff’un ilk Katolik Almanya cumhurbaşkanı olduğunu da kaydediyorum. Diğerlerinin hepsi Reforme (Lüteryen) Protestan idi.
Almanya Cumhuriyeti’ni şansölye denen federal başbakan yönetir (16 eyaletin başbakanları da var). Cumhurbaşkanını yasama meclisi seçer. Yetkileri -hiç yoktur demiyeyim- tamamen semboliktir. Fransa’da 4. Cumhuriyet cumhurbaşkanları da böyleydi. Ama, her asırda dünyanın en önemli devletlerinden biri olan Almanya’yı tam manasıyle temsil eder. Kendisini -tabiatiyle yasama meclisinde sözü geçen- şansölye seçtirdiği için ona tâbi olmaz. Gündelik politikada ve siyasal çekişmelerde asla adı geçmez.
Almanya, nüfus bakımından Avrupa kıt’asında Rusya’dan sonra 2.’dir (3. Türkiye’dir). Avrupa Birliği’nin Fransa ile birlikte kurucusudur. İngiltere sonradan zorlukla AB üyesi oldu. Rusya şimdilik hevesini belli etmiyor, işine geldiği an “ben de varım!” diyerek Brüksel’in kapısını omuzlayacak. En kalabalık Türkiye kökenli Türk (3 milyon) Avrupa’da Almanya’dadır. Alman kültürüne uyum sağlamaları -eskisi kadar değilse de- zor oldu. Almanya vatandaşı Türk asıllı Almanlar bugün büyük iş adamı, değerli ilim mensubu, devlet görevlisi, politikacıdır. Kızlarımız güzellik müsabakalarında öne geçiyorlar. Almanya’daki Türk maddî varlığı artık milyarlarca euroya erişmiş durumda.
Türk asıllı federe ve federal milletvekilleri, Braunschweig gibi önemli Alman kültür merkezlerinin hanım belediye başkanları yanında geçen ay Türk asıllı bir hanım milletvekili, ilk defa eyalet hükûmetine girdi, aile, kadın, sağlık bakanı oldu.
Almanya ile ekonomik ilişkilerimizin yoğunluğu malûm. Sosyal Demokratlar, Türkiye’nin AB’ye girmesi için çalışıyordu. Merkel’le gelen Hristiyan Demokratlar ise, Türkiye’nin hakaret saydığı tekliflerde bulunmaya cesaret etti. Cumhurbaşkanımız, 500 milyonluk Avrupa Birliği’nin 73 milyonluk Türkiye’den korkmamasını söyledi. Sayın Abdullah Gül ve Hanımefendi şimdi Christian Wolff ve eşini üstün protokolle ağırlıyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi