Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Arada kalıyorum

Arada kalıyorum

15 yaşında bir oğlum var. Bu yıl sekizinci sınıfa gidiyor. İki yıldır dersleri çok kötü. Bu yıl öğretmen beni aradı. Çocuğun sık sık derslerden kaçıp internet kafeye gittiğini söyledi. Beynimden vurulmuşa döndüm. Oğlumla bu konuyu konuştum, kendisi de itiraf etti. Oğluma yardımcı olmak istiyorum ama baba çok anlayışsız ve çocuğa şiddet uyguluyor. Çocuk ne düşündüğünü söylese hemen vuruyor, "biz babamıza nasıl davranıyorsak o da bana öyle davranmalı" diyor. Oğlum özünde çok iyi bir çocuktur, ona nasıl yardımcı olabilirim? G.E.

Aile ve okulla işbirliği yapılmalı

Aile ortamı, çocuğun rahatça kendini ifade edebileceği kalitede olmalı ve çocukla anne baba arasındaki güven ilişkisi burada kurulmalıdır. Her çocuk huzurlu bir ailede yaşamayı arzu eder. Fakat aileler bu durumu göz ardı ederek çoğu zaman kendi hayallerini ve gelecekle ilgili beklentilerini çocuklarının üzerine yüklerler ve onların bağımsızlığını ellerinden alırlar. Bu tür durumlarda bahsettiğiniz türden çatışmalar ortaya çıkabilir ve çocuklar aileden yavaş yavaş uzaklaşabilir. Babayla sağlıklı ilişkiler kuramayan çocuk dış dünyada da çeşitli sorunlar yaşayabilir ve güven kırılmasına uğrayabilir. Bu nedenle çocuğun iç huzuru evde kurulur evde biçimlenir,,,

Ergenler geçici bir süreliğine aileden uzaklaşarak dış dünyaya açılırlar, arkadaşlarının olduğu mekanlara gitmek isteyebilirler. Bu süreçte kaygılanmanıza gerek yok çünkü bir süre sonra çocuk yine bir çok şeyini sizinle paylaşacaktır. Ancak sürekli internet kafeye gitmesi, okuldan kaçması ve buna bağımlı hale gelmesi üzerinde durulması gereken bir sorundur. Bu durumda okulun rehber öğretmeniyle ortak işbirliği yapın ve okuldan niçin kaçtığını, vaktinin büyük bir kısmını niçin internet kafede geçirmek istediğini anlamaya çalışın. Ve bu sorunu birlikte çözmeye çalışın. Çocuk babayla yaşadığı sorunu ve ergenliğin yükünü taşımaktan zorlandığından kendini bu tür şeylere veriyor olabilir. Bu nedenle babayla yaşanan sorunları ortadan kaldırmaya çalışın. Baba çocuğa değer vermeli, onun duyguların anlamalı ve ona vakit ayırmalıdır. Bunu sağlamak için, öğretmenleriyle işbirliği halinde olun ve bir aile danışmanına giderek yardım alın.
Çok korkuyor

Beş yaşında bir oğlum var. Eli çok yavaş, işlerini yapamıyor, yemeğini üstüne başına döküyor, kendini yaptığı işe veremiyor. Ben de çok titiz ve tez canlı bir insanımdır. O yüzden çocuğa izin vermiyor her şeyini kendim yapıyorum. Ama bunun çocuğa çok zararı oldu. Bu yıl anaokuluna verdim tuvalete bile gidemiyor, yemeğini yiyemiyor, ayakkabılarını giyemiyor. Bu konuda öğretmenden yardım istedim ama o da sorumluluğu bana yüklüyor. Oğlumu bir psikoloğa götürmem gerekir mi? G.A.

Çocuğa destek verebilirsiniz

Anne babalar çocuklarının bütün işlerini yaparak ona iyilik yaptıklarını düşünürler. Oysa çocuk bireysel becerilerini geliştirebilmek için sorumluluk almayı öğrenmelidirler. Üç yaşından itibaren çocuk ayakkabılarını giyebilir, dişlerini fırçalayabilir, yemeğini yiyebilir, tuvaletini yapabilir... Anne baba bu konuda ona fırsat tanımalı ve desteklemelidir. Bazı anneler, "aşırı titizim, çocuk üstünü kirletiyor" diyerek çocuğun yemeğini kendileri yediriyorlar ya da onun yapabileceği şeyleri kendileri yaparak çocuğun yeteneklerinin körelmesine sebebiyet veriyorlar. Beş yaşındaki bir çocuk yemeğini kendisi yiyebilir, giysilerini giyebilir, dişlerini fırçalayabilir, yemekten sonra ellerini yıkayabilir... Siz çocuğa lütfen fırsat tanıyın, yardımcı olun ve ev kirlenecek diye endişelenerek onun önünü tıkamayın. Bırakın yemek yerken üstüne döksün, etrafı kirletsin bir zaman sonra kirletmemeyi de öğrenecektir. Sanırım çocuğu evde tuvalete siz götürdüğünüzden ve ellerini yıkaması ve genel temizliğini yapması konusunu da siz üstlendiğinizden çocuk okulda siz olmadan tuvalete gidemiyor. Eğer evde onun tuvaletini kendisinin yapabileceğini ifade ederseniz ve burada ne yapması gerektiği konusunda bilgilendirirseniz bu sorunun ortadan kalkacağına inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi