Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Taksim’e bomba

Taksim’e bomba

Terör örgütü, Taksim Meydanı gibi bir yerde bomba patlatırsa, büyük insan zayiatı verdirerek korku salmak istediği anlaşılır. Hem de canlı bomba, intihar bombacısı... Üstelik çifte bomba taşıyor. İkinci bombayı patlatamadan ölmesi, insan kaybını önledi. Ama yaralı sayısı çok fazla (yarısı polis 34 kişi). ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Taksim eylemini şiddetle kınadı.
Taksim’de ilk bomba değil. Önceki yıllarda aynı mekânda iki defa daha vuku bulmuştu. Terör, fazla ses çıkarmak, yankı yapmak için, spor alanlarına ve tarihî, kültürel mekânlara da saldırır. Bizde en fazla etkileyen iki olay asla unutulmadı: Savarona yatındaki tarihî eşya ile gene Taksim Meydanı’ndaki Kültür Sarayı’nda (Atatürk Kültür Merkezi) Dördüncü Murad’a (1623-1640) ait zırh ve kılıcın teşhir edildiği vitrinin yakılması...
Savarona’yı savunamayanların ve Sultan Murad’ın şahsî eşyasını Topkapı Sarayı Hazinesi’nden bir tiyatro temsilinin galası için çıkarma izni veren cahil yüksek görevlilerin sorumsuzluğu açıktır. Temsilin üstat yazarı dostum Turan Oflazoğlu da fevkalâde üzülmüştü.
Tarihin en büyük terör eylemi, verdirdiği zayiat kadar dünya tarihinde dönüm noktası oluşturması bakımından da, New York’taki çifte gökdelen ile Washington’da Pentagon’un (savunma bakanlığı) havadan iki intihar uçağı ile vurulmasıdır. Londra ve Madrid eylemleri de unutulmazlar arasındadır.
Kendinden bahsettiremeyen terör, sönmeye mahkûmdur. Terörün elbette siyasal sebepleri vardır. Aynı zamanda pek çok kişinin geçim kaynağı bir sektördür. Bu çifte kazancı bırakmamak için her türlü insanlık dışı eylemi göze alarak ismini canlı tutar.
21. asra, büyük terör savaşları ile girdik. ABD gibi en büyük askerî güç sahibi devlet, terörle savaşıyor. Türkiye’de de PKK terörü söndürülemedi. Taksim eyleminin gene PKK’ya ait bulunması, en kuvvetli ihtimaldir. Halkımız, devlet araştırmasının hızla yapılıp açık bilgiler verilmesini istiyor. Bir kısım romantik hayalperestler dışında bütün millet, silâhlı kuvvetlerimizden, bu sorunu sona erdirmesini bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi