Merve Kavakçı İslam

Merve Kavakçı İslam

“İzanımıza mukayyet olalım” mitingi

“İzanımıza mukayyet olalım” mitingi

Amerika’nın ünlü komedyenleri John Stewart ve Steve Colbert’in geçtiğimiz hafta sonu hazırladıkları program tahminlerin üzerinde ilgi toplayınca demokratlar ve anti-Cumhuriyetçi kampta toplananlar keyifliydi. Stewart ve Colbert Komedi Kanalı olarak bilinen televizyon kanalında siyaset sataristi olarak program yapıyorlar. ABD statükosuna, Cumhuriyetçilerin muhafazakar bakış açılarına iğneli dokundurmalarda bulunuyorlar. Burada hemen açıklayalım ABD muhafazakârlığı Türkiye penceresinden bakınca tutuculuk açısından üç aşağı beş yukarı Türk solunun bugünkü halini temsil etmektedirler denebilir. Değişime, toplumun farklı kesimlerine açılma, onları içselleştirme ve bütün bunlara direnç konusunda da böyledir. Stewart ve Colbert’in iki yüz elli bin kişiyi geçen hafta sonu Washington’da toplamaları Cumhuriyetçi kanadı temsil eden sağcı-ulusalcı Fox televizyonunun benzer bir programına da cevaptı. İslam düşmanlığı, demokratik düşünce karşıtlığı ve ırkçılığıyla bilinen Amerika’nın Fox kanalı programcılarından Glenn Beck, 2010 yazında ulusalcılık adına halkı Washington’a davet etmiş, katılım az olunca da gayretleri fiyaskoyla sonuçlanmıştı. O zamandan beri Beck’in durumunu kendi televizyon programlarında dillerine pelesenk yapan Stewart ve Colbert de biz de cevaben “izanımızı tekrar muhafaza etmek” ve “korku siyasetiyle mücadele” adına geniş katılımlı bir miting yapalım dediler. Ve o gün bugündür hafta sonu yapılacak ralliye dikkat çektiler. Amaçları, günümüz siyaset makinesinin işlevselliğini yitirmiş olduğu gerçeğiyle dalga geçmek kadar ABD’de cumhuriyetçi siyaseti mobilize eden kaynakları da ifşa etmekti.
Kullanılan bu kaynaklardan biri İslam düşmanlığıdır. Maalesef Cumhuriyetçiler bir zamanlar zenciler, daha sonraki dönemlerde ülkedeki muhtelif azınlıklar için kullanılan negatiflik kampanyalarıyla bugün Müslümanları yıpratmaya çalışıyorlar. Başvurdukları medya kaynaklarının başında da Fox medyası geliyor. Gün be gün Müslümanları belli bir çerçeveye sıkıştırarak lanse etmek bu kanalın yaptığı en baş işlerden biri. Glenn Beck de bundan nemalananlardan sadece biri. Irkçı, seçkinci, buyurgan ve küçümseyici tavırlarıyla İslam’a ve Müslümanlara saldırırlar sürekli. Aynı kanalın bir başka ünlü program sunucusu geçenlerde konuk olarak katıldığı bir başka kanalın programında Müslümanlar teröristtir sözlerinde ısrar etmiş, sözlerini geri alması istendiğinde de kabul etmemiş, programı sunanlardan ikisi bu sözleri protesto maksadıyla canlı yayında kendi programlarını terk etmişlerdi.
Şimdi Stewart ve Colbert, kendi ifadeleriyle “Korku siyaseti”ne cevabi mitingleriyle, teorik açıdan bakıldığında plüralist ve çokkültürlü Amerikan potasında hiç de yer bulmaması gereken bu ayrıştırmacı bakış açısına meydan okuyor olacaklardı. Öyle de oldu sanırım. Katılım beklenenden çoktu. Lincoln Anıtı, Washington Anıtı ve ABD Kongresi hattındaki bu milli meydanda bu denli bir kalabalığı en son Obama’nın İncil üzerine el basıp yemin ederek başkanlık görevine başladığı günde görmüştük. Ülkenin dört bir yanından insanlar akın etmişti ralliye. Genci yaşlısı, Müslümanı Hıristiyanı binler akmıştı Washington’a. İki komedyen iki yüz elli binin üstünde insanı buraya toplamayı başarmıştı. Birçok kanal canlı olarak yayınladı programı. İlginçtir, aralarında NPR yani Milli Halk Radyosu da bulunan bazı organizasyonlar çalışanlarının bu mitinge gitmesini aylar öncesinden yasakladı. Hafta sonu çalışanlarının ne yaptığını düzenleme cür’etinde bulunabilen bir zihniyet de başka bir protestoyu hak ediyordu. NPR’nin yasağı ne denli caydırıcı oldu çalışanları üzerinde bilemiyorum ama görünen kalabalıkların akın akın meydana yığıldığıydı. Hatta bir noktada Allah muhafaza bir izdiham olursa ne yapmak gerekir diye de aklımızdan geçirdik… Üç saat süren programda yaptıkları skeçlerle İslam düşmanlığı, ırkçılık ve benzeri illetlerin Amerikan toplumu içinde barındırılmaması gerektiğine dikkat çekmiş oldu Stewart ve Colbert. Kimi tanınmışlar özel uçaklarını tahsis edip ulaşımda yardımcı oldular, kimileri maddi destek sağladılar kimileri de şahsen programda boy gösterdiler. Sahne alan ünlüler arasında Yusuf İslam, Kerim Abdulcebbar, Ozi Ozborn, Sheryl Crow da vardı. Colbert ve Stewart arasında geçen skeçte Kerim Abdulcebbar’ın korkulacak bir adam olmadığı, onun da bir Müslüman olduğu vurgusu kadar dünya görüşü açısından iki ucu temsil eden Yusuf İslam ve rakçı Ozi Ozborn’un aynı anda şarkı söylemesi ve gitar çalması da ilginçti.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve Kavakçı İslam Arşivi