Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

İran’ın teklifi

İran’ın teklifi

Çankaya’da Lizbon NATO Zirvesi’ne hazırlık toplantısı, İran’ı uyardı. Türkçe’yi bülbül gibi konuşan dostumuz İran Dışişleri Bakanı Muttaki, satranç taşını hemen oynadı: Türkiye’de bir araya gelip konuşalım! dedi. Bu derecede mahir bir hamleye şimdi Ankara’nın aynı üslûpla cevabını bekliyor. Bu cevabın Lizbon’da verilmesini de artık Türkiye’nin ferasetine bırakıyor. Toplantı için cevap hakkı bizde değil. Batı Demokrasi Âlemi verecek.
İran’ın Batı ile nükleer müzakereleri bir yıla yakın müddetten beri kesik. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimî üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin)+Almanya, İran’ı Viyana’da buluşmaya davet etmişlerdi. Bir yıl sonra Tahran ancak toplantıya gelmeyi kabullendi ama, bir şartı var: Viyana’da değil, Türkiye’de olsun! diyor.
İran, Lizbon Konferansı’nda tek başına kalabilecek Türkiye’den destek istiyor. Gerçek diplomasi (realpolitik) işte bu derecede karmaşık oyunlarla yol alıyor.
Aslında nükleer toplantısı Viyana’da veya Türkiye’de yapılsa ne olacak? Cevabını arz edeyim: Hiçbir şey olmayacak, sıfıra sıfır elde var sıfırla sonuçlanacak. Zamana oynayan -ve büyük hünerle oynayan- İran, atom bombasını Şihâb 7’ye yerleştirmiş bulunacak ve pazarlığı başka boyutlarda sürdürecek. Dengeler evrensel boyutlarda bir daha değişecek. Zira Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır, mutlaka ve derhal atom bombası edinecekler.
Bu bombaların sorumsuz diktatörlerin, hattâ terör örgütlerinin eline geçmesi ihtimali ile 7 milyar insanoğlunun huzuru kaçacak. Üçüncü bir cihan savaşı patlamak ihtimali bile mevcut. 3.’den sonra 4. cihan savaşı ki artık taş ve sopalarla yapılacak... Einstein’ın kehaneti böyle. Ama o, savaşı Sovyetler’in çıkarabileceğini düşünüyordu. İran aklının köşesinden geçmemiştir. Arz denen gezegende şartlar, işte bu derecede oynak olabiliyor. el-Kaaide ile Tâlibân, bir tek atom bombacığı ele geçirebilmek için her türlü fedakârlığı göze almış durumdalar. Bir tek kâfi. Ne yapacaklar dersiniz?
Satrançta İran’ı yenmek gerçek hüner ister. Bakalım ABD liderliğindeki Batı’da bu hüner var mı, göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi