Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çok dağınık

Çok dağınık

İki çocuk annesiyim. Çocuklarımdan biri 11, diğeri dört yaşında. 11 yaşındaki kızım çok düzensiz. Derslerine hiç çalışmıyor ve odasını dağınık bırakıyor. Yediği meyvelerin kabuklarını ortaya atıyor, çoraplarıyla yatağa yatmak istiyor, eğer ben söylemezsem dişlerini fırçalamıyor. Dayanamıyorum arada vuruyorum, Tamam anne diyor ama değişen bir şey olmuyor. Diğer kızım da çok yaramaz, iki çocuğun sorunlarıyla uğraşmak beni çok yoruyor. Eşim titiz bir insan olduğundan evin işlerini hiç aksatmadan yapmak zorundayım. Kızımın şu dağınıklığına bir çözüm bulabilirsem biraz daha rahatlayacağımı düşünüyorum. Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler. M. A.

Ödül geçerli bir yöntemdir

Ev içinde olması gereken kurallar anne baba tarafından çocuklara verilmelidir. Bu konuda en etkili yöntem ise, ebeveynin kendi tutum ve davranışlarıyla çocuğa doğru örnek olmasıdır. Bununla beraber anne baba çocuğa bir arada yaşamanın kurallarını anlatmalı ve ona sorumluluk bilinci vermelidir.

Büyük kızınızın dağınıklığından, küçük kızınızın ise yaramazlıklarından yorulduğunuzu söylüyorsunuz. On bir yaşındaki kızınıza küçük sorumluluklar verebilirsiniz. Mesela odasını toplayabilir, sofrayı toplarken size yardımcı olabilir, yatağını ve gardorabını düzeltebilir... Bu konuda çocuk çok isteksiz davranıyorsa, ilk günlerde ona "hadi kızım şimdi yatağını düzeltelim, ben de sana yardımcı olayım..." diyerek teşvik edebilirsiniz. Odasını düzenlediğinde onu ödüllendirebilir ve bu durumdan duyduğunuz memnuniyeti ifade edebilirsiniz. Çocuklar davranışlarının büyük bir kısmını çevrelerinden aldıkları takdir ve onay cümleleriyle pekiştirirler. Bu nedenle çocuğunuzun olumlu bir davranışını gördüğünüzde onu takdir edin ve ödüllendirin. Ayrıca çocukla iletişim kurun ve evin işlerini yaparken onunla konuşun, ailede herkesin bir görevinin olduğunu ifade edin... Bu konuyu çocukla aranızda bir savaşa dönüştürmediğiniz sürece her şey yoluna girecektir. Küçük kızınızın yaramazlıklarından şikayet ediyorsunuz. Sanırım çocuk evde arkadaşı olmadığı için sıkılıyor ve yaramazlığa vuruyor. Bu nedenle ona birlikte oynayabileceği arkadaş bulabilir ya da anaokuluna verebilirsiniz.
Çok fazla etkileniyor

5 yaşında bir oğlum var. Çizgi filmlerdeki şiddet olaylarından çok etkileniyor. Her filmden sonra filmin kahramanlarının adını söyleyerek kardeşine vuruyor. Birkaç kere film izlemeyi yasakladım bu kez tırnak yemeye başladı. Bu yıl anaokuluna verdim. Ama eve geldiğinde yine odasına geçiyor film seyrediyor. Babayla bu konuda tartışıyoruz, o benim iyi bir anne olmadığımı söylüyor. Artık buna pek aldırmıyorum ama çocuğuma zarar gelsin istemem. Tavsiyelerinizi bekliyorum. İ. A.

Çocukla birlikte seçin

Çocuklar bu yaşlarda çevrelerinde beğendikleri ve sevdikleri kişilerle ya da film kahramanlarıyla özdeşim kurabilirler. Bu nedenle anne baba çocuğa doğru özdeşim modelleri sunmalı ve ona bu konuda yardımcı olmalıdırlar.

Eğitim konusunda anne baba çocuğa zarar gelebileceğini düşündükleri şeyi ondan alırken bunun yerine alternatif bir şey koymuyorlar. Bu durumda çocuk bir boşluğa düşüyor ve aynı şeyi yeniden istiyor. Bu nedenle size öncelikle çocuğunuzla konuşmanızı ve onu ikna etmenizi, sonra da izlediği şiddet içerikli çizgi filmleri evden çıkarak yerine faydalı olanları koymanızı tavsiye ederim. Buradaki seçiminizi çocukla birlikte yapabilirsiniz. Sanırım çocuğa faydalı olabilecek bir çok çizgi film ya da kitap bulmanız mümkün. Bu konuda sahabe hayatları da önemli bir boşluğu dolduruyor.

Bilindiği üzere şiddet aynı zamanda öğrenilen bir davranıştır. Bu nedenle çocuğa zarar verecek filmleri ondan uzaklaştırın fakat aynı zamanda kendi yaşamanızla da ona örnek olun. Eşinizle yaşadığınız çatışma noktalarını tespit ederek çözmeye ve çocuğa örnek olmaya çalışın. Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi