CHP'ye 'demokrasi aşısı' tutar mı?

CHP'ye 'demokrasi aşısı' tutar mı?

Şu sıralarda siyaset kulislerinde cevabı aranan en önemli soru; CHP ile BDP ittifak yapacak mı?
Öneriyi referandum sonrası Tarhan Erdem ortaya attı.
Siyaset arenasında kulaktan kulağa yayılan bu öneri geçtiğimiz günlerde Paris'te konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamasıyla yeniden gündeme geldi. BDP'nin bu ittifaka sıcak bakması yeni değil. Daha önce de "Çatı Partisi" girişimi vardı.
Ama CHP'nin ne düşündüğü bilinmiyordu. Onu da CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum dile getirdi: "Ülkedeki eşitsizlikleri giderecek bütün partilerle ittifak yapabiliriz."
Açıklama çarpıcıydı ama ömrü uzun sürmedi. Bu kez düzeltmeyi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı: "Hiçbir ittifak arayışımız yok..."
Ama bu kısa süre bile partinin kaynamasına yetti.
Muharrem İnce, "İttifak olursa ben yokum" derken Şahin Mengü, "Buna CHP'de hiçbir babayiğidin yüreği yeter mi bilmiyorum" diyordu.
Gördüğünüz gibi CHP'nin dışarıdan bir muhalefete ihtiyacı yok. Her kafadan bir ses çıkması büyümemesine yetiyor da artıyor bile...
Peki, CHP yüzde 20'lere sıkışan oyunu nasıl artıracak?
Seçim ittifaklarına hayır diyen CHP'nin tek şansı var: Türkiye'nin temel sorunlarına çözüm üretecek siyaset geliştirmek...
Yeni CHP, yine siyaset geliştirerek toplumun karşısına çıkmalı. Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonal toplantısı nedeniyle gittiği Paris'te işaret fişeğini ateşledi: "Ağaç budanarak büyür"
Anlaşılan önümüzdeki süreçte CHP'de bir "budama" yaşanacak. Ancak sorun ağacın budanarak büyümesi değil, ağacın meyve vermesidir. Bunun yolu da "aşılama"dan geçiyor. CHP'nin "demokrasi aşısı"na ihtiyacı var. CHP, bir an önce sıkıştığı ulusalcı, devletçi ve içe kapanık siyasetten uzaklaşıp, dünyayla buluşan, Türkiye toplumunun sorunlarıyla yüzleşen gerçek sosyal demokrat siyasete yönelmeli.
Tıpkı 90'larda zorunlu olarak devreye giren SHP gibi... Ama bu kez SHP'nin yapamadığını, laiklerin, Kürtlerin, Alevilerin, dindarların ve azınlıkların taleplerinden bir sentez ortaya koyarak yapmalı. Bir anlamda üzerine titrediği cumhuriyeti demokrasiyle buluşturmalı.
Kulağa hoş geliyor ama hâlâ SHP'nin hazırladığı 1990 tarihli Kürt Raporu'nu aşamayan bir CHP'yi dönüştürmek hiç kolay değil.
Bunun için liderlik ve siyasi irade gerekiyor. Zaman daralıyor. Eğer Kılıçdaroğlu lider olmak istiyorsa taşların yerinden oynadığı CHP'de riski göze alıp, tabanını da ikna ederek yeni bir yolculuğa çıkmalı...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi