Haşmet Babaoğlu

Haşmet Babaoğlu

Pazar notları: Kadın söz, erkek gramer!

Pazar notları: Kadın söz, erkek gramer!

Anlamak için çoğu zaman acı çekmek gerekir. Bunu göze alamayız... ve işte tam da bu yüzden, anlayamayız.
***

Ülkedeki her yanlışı, her eksiği "eğitim yetersizliği"ne bağlamak sinsi faşizmin belirtilerindendir. Hepimiz alttan alta biliriz ki, "eğitim şart"çılar aslında bu halka "sıkı bir ders" verme arzusuyla yanıp tutuşmaktadırlar.
***

"Halka gidecekler" miş... Söyleyişlerinden belli ki bayağı uzakta oturuyorlar. Yol uzun!
***

Özgürlükle arası iyi bir toplum değiliz. Hem isteriz hem de korkarız özgürlükten. Gülmeye benzer bizim gözümüzde! Sevince, şenliğe benzer! O yüzden de ne zaman kendimizi özgür hissetsek, "çok güldük, ağlayacağız" korkusuna benzer bir korku sarıverir içimizi!
***

Nasıl iyi olunur? Bu noktada en temel uyarılardan birini Oğuz Atay yapmıştı: "Sürekli başkalarının kötülüğünden söz ederek kendini iyi kılamazsın!"
***

Hâlâ "doğru erkek" kavramı revaçta! Ve hâlâ kadınlar "doğru erkeği bulamamak" tan şikâyetçiler... Neden anlayamıyorlar? Sevilinceye kadar bütün erkekler "yanlış" tır! Bazıları sevildikten sonra da "yanlış" kalır, bazıları da "doğru" oluverir.
***

Yine de uyarayım... Sevgili yazarım Margueritte Duras demişti ki, "erkekleri sevebilmek için çok sevebilmek gerekir." Allah'tan ki, "çok sevebilmek" kadınlarda nadir rastlanan bir özellik değil! Peki sorun nerede? Günümüz kadınları sevmek değil, sevilmek istiyor. O zaman işte, bir türlü olmuyor. Erkeklerle kadınların arasındaki uçurum bir türlü kapanmıyor.
***

Duras dedim de... Ne güzel anlatır: "Erkek bakar, bakar, bakar. Kadın bakıldığını bilir, bakıldıkça kendisi olur ve aynı anda yavaş yavaş uzaklaşır erkekten."
***

Kadın sözdür. Sesini yitirmemek için durmadan akıp giden söz. Erkek gramerdir.
***

Saçlarını arkaya doğru iterken fısıldar gibi "artık beklemek, özlemek, hayal kurmak istemiyorum; sadece aşk istiyorum" diyor. Benden bir cevap bekler gibi... Arkama yaslanıp gülümseyerek bakıyorum ona. Neden sustuğumu, neden bir şey söylemediğimi merak ediyor. Ona içimden geçeni nasıl söyleyebilirim! "Demek ki artık aşk istemiyorsun" diyebilir miyim? Susmak en iyisi!
***

Varlıklılar için zordur aşk! Kalplerine sıra gelmeden önce verecek ne çok şeyleri vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haşmet Babaoğlu Arşivi