Aziz Üstel

Aziz Üstel

Erdoğan’dan Sarkozy’ye ‘gel pisi pisi’

Erdoğan’dan Sarkozy’ye ‘gel pisi pisi’

Başbakan Erdoğan NATO toplantısında füzelerin adı konmasa da İran’ı hedef aldığını söyleyen dili uzun, aklı kıt Nicolas Sarkozy’nin “biz kediye kedi deriz!” lafına cevap verdi: “Biz de kediye kedi deriz!” Ama kediye kedi demek için ortada kedi olması gerekir önce!

Aslında, Sarkozy Anadolu’da pek yaygın olan bir deyişle, kursağındakini kusuyor! Tabi bu da salt onu bağlıyor.

Çünkü imza atılan belgede İran adı geçmiyor. O zaman da hala gerçek hedef İran’dır falan demenin hiçbir anlamı kalmıyor.

Zamanında Fransız şirketleri, Alman kuruluşları bugün ambargoya neden olan nükleer reaktör ya da reaktörlerle ilgili birçok parçayı, malzemeyi fahiş fiyatlarla İran’a satmamış mıydı? O zamanlar İran’dan iyisi yoktu. Ne zaman İsrail lobisi kolları sıvayıp ortaya çıktı, başta Washington olmak üzere Batılıları, İran’ın nükleer silah yapımına soyunduğu yolunda ikna etti, o zaman Batı, Rusya’yla Çin’i de yanına alarak Tahran’ın ümüğüne çöktü!

Bakınız asıl sorun şu: Yıllar yılı bu bölgede dilediğince at koşturan Sarkozy ve benzerlerini borusu ötmüyor artık. Geçmişte, sorun çıktı mı taraflar ya Cenevre’de, ya Paris’te ya da Washington ‘da bir araya gelir, Batı’nın dayatmasıyla, istemeye de olsa, önlerine konan metni, dostlar alışverişte görsün hesabı, tartışır sonra da basının önüne çıkıp poz verirdi. Sonra da herkes yine kendi bildiğini okurdu. Bugünse Tahran “görüşmeler İstanbul’da olsun, Türkiye’de gözlemci kimliğiyle toplantılarda hazır bulunsun” koşulunu öne sürüyor, ambargocularla masaya oturmak için. Batıysa kıvırıyor, “ikinci toplantı Türkiye’de olabilir,” falan diyor. Ama ilk toplantının kendi sahasında olması için diretiyor!

Sarkozy, Batı’nın klasik, sömürgecilik döneminden kalma siyaset adamı! Hala Fransa’yı XIV. Louis döneminin burnundan kıl aldırmaz imparatorluğu sanıyor. Fransa’nın dünya siyasetinde ağırlığı olduğunu, borusunun öttüğünü sanıyor.

Bence hemen Ahmet Davudoğlu’nun Siyasi Derinlik kitabını okusun, sindirsin! Bunu yapmadığı sürece, Sarkozy’nin kediye kedi deriz deyişine en iyi yanıt gel pisi pisi gel’dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi