Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Yeni değil, makyajlanmış NATO!..

Yeni değil, makyajlanmış NATO!..

Lizbon zirvesinin ardından ortaya birde "Yeni NATO" söylemi çıktı. Nesi yeni? Ne olmuşta NATO yenilenmiş? Söz gelimi NATO, Batının koruyucu şemsiyesi olmaktan çıkarak tüm dünyayı korumayı hedef ve ideal haline mi getirmiş? Sanıyorum 60 yıldır devam eden kandırmacanın yeni nesillerce kolay hazmedilebilmesi için durduk yerde NATO yenileniverdi!. NATO dün de kapitalist ve emperyalist ülkelerin dünyanın geri kalan kısmına dayatmalarını kabul ettirebilmek için vardı, bugün de. Değişen tek şey geçmişte yerküre kapitalistler bir diğer tabir ile hür dünya ve komünist dünya olarak takdim ediliyordu, bugünde yine kapitalist dünya olduğu yerde duruyor, sömürgecilikten vazgeçmiş değil. Geçmişte de dünyanın geri kalan kısmını kandırmak için sanki düşman cepheymiş ve dünyanın büyük bölümünün bu düşmana karşı korunması gerekiyormuş da NATO onun için kurulmuş havası estiriliyordu. Bugün, dünyanın önemli bir bölümünü komünist yayılmacılığa karşı korumak iddiası ile kurulmuş olan bu örgütün çatısı altına eski düşman da girmiş bulunuyor. Aslında eskiden de dünya, kapitalistler ile komünistler tarafından birlikte sömürülüyordu. Hatta bu sömürüde görünüşte iki düşman taraf yeri geldiğinde birbirine destek bile veriyordu. Dünyayı aralarında anlaşarak nüfuz alanlarına ayırmış, bu nüfuz alanı içinde birbirlerine kesinlikle müdahale etmiyorlardı.

Şimdi ise eskinin iki farklı görüntü veren sömürgecileri tek çatı altında toplanmış durumdalar. Bunda gelişmekte olan ülkelerin hiçbir yararı söz konusu değil. Geçmişte Afganistan, Sovyetler tarafından işgal edilmişti bugün işgal yine sürüyor ama bu defa işgalci NATO destekli ABD... Bu yandaşların arasına son zamanlarda Rusya da girmiş bulunuyor. Hatta NATO adına Rusya'dan Afganistan'da destek istenmesi bazı gazetelerde geçtiğimiz günlerde "Ruslar 21 yıl sonra NATO şemsiyesi altında Afganistan'a dönüyor. NATO, Afgan batağından çıkabilmek için Rusya'dan ricacı oldu" şeklinde veriliyordu. Yani dünün dünyayı bir anlaşma çerçevesinde sömüren güçleri bugün bu sömürüyü birlikte gerçekleştirmek, gerekirse kendilerine kafa tutacak olanları hizaya getirmek için bir araya geliyorlar. Yani ortada yeni NATO diye bir şey yok. Değişen şartlara göre emperyalist güçlerin belirledikleri yeni tavır var.

Bu arada yine geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan bir haberde NATO'nun Afganistan'daki uygulamaları, "NATO'nun çözümü evleri yıkmak, ağaçları kesmek" şeklinde nitelendiriliyor ve haber şöyle devam ediyordu:

"Afganistan'daki NATO güçleri, bubi tuzağı olabilir diye evleri yıkıyor, Taliban militanları saklanmasın diye ağaçları kesiyor". Aslında ABD'nin geçmişte Vietnam'da ve günümüzde Irak'ta sergilediği vahşet ile NATO'nun Afganistan'da sergilediği arasında bir fark yok. İkisinde de vahşet; zulüm ve cinayet var. Uzun yıllar komünizm geliyor öcüsü ile korkutularak toplumlar karşılıklı kamplara ayrıştırıldı ve kendi aralarında çatıştırıldı. Bu sebeple sadece ülkemizde 10 binlerce gencimiz hayatını kaybetti. Yıllar sonra anlaşıldı ki vatanı korumak adına çatışan gençler sadece sömürgecilere hizmet etmişler; bu uğurda hayatlarını kaybetmişlerdi. O günleri olayların içinde yaşamış birisi olarak bugün geriye dönüp baktığımda strateji değişmiş olsa da hedef değişmemiş, yine kendilerine kandıracak taraftar bulmaya devam ediyorlar. Bu sebeple olsa gerek Batı'nın azat kabul etmez aşıkları yediğimiz her kazığa bir gerekçe bulmaya çalışıyorlar. Dönüp de "Biz hep emperyalist güçlerinin oyununa gelmeye, onların kazığını yemeye mecbur muyuz?" diye sormayı akıl edemiyorlar. Bunun için ortada yenilenmiş bir NATO falan yok. Ne kendinizi ne de toplumu kandırmayın. Elbette artık toplumda bu kadar kolay kandırılamayacak bir noktaya gelmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi