Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

İnternette deprem

İnternette deprem

WikiLeaks adlı internet sistemi sahibi Julian Assange, devletinin gizli belgelerini dünyanın 4 büyük gazete ve 1 dergisine dağıttı. Sonra Norveç’e kaçtı. Amerika’ya döner mi? Bilemeyiz. Bütün ciddi devletlerin mevzuatında bu şekilde devletini dünya ile karşı karşıya getirerek kâr sağlayan adam, bir daha hapishaneden çıkamaz.
Yayınlanan belgelerde, birçok devlet adamı için münasebetsiz sözler, mesnetsiz iddialar var. Hiçbiri, yayın tamamlanmadan bir şey söylemedi. Başbakan Tayyip Erdoğan da yayının bitmesini bekleyeceğini bildirdi.
Aslında belgeler, bilinmedik siyasî sırları açıklamıyor. Zira diplomatik temaslar sonucu duyumlar içeriyor ve çok defa şahsî fikirlere dayanıyor. Devletlerin gizli servislerinin mahrem raporlarına benzemiyor. Ama yetkili ve resmî ağızlardan ve kalemlerden çıkması, zaten bilinen gerçekleri vurguluyor, resmî hâle getiriyor. Meselâ İran karşıtlığında Hüsnü Mübârek’in, Suûdî kralı Abdullah’tan aşağı kalmadığını öğreniyoruz. Ürdün meclis başkanı da İran’a çok karşı.
Arap devletleri, Amerika’nın İran’ı durdurmasını istiyor. Amerika, İsrail ve Araplar, İran’a karşı olmayan her davranışı, İran taraftarlığı şeklinde algılıyor.
Dışişleri Bakanı Prof. Ahmet Davutoğlu, barış ödülünü almak için Amerika’ya gitti. ABD meslektaşı Hillary Clinton Hanım’la tam 90 dakika görüştü. Clinton, belgelerin ABD ve Başkan’ın görüşlerini yansıtmadığını, büyükelçilerin şahsî duyumları bulunduğunu anlattı. Belki haylisinin dedikodu mahiyetinde olduğunu söyledi. Davutoğlu, bu sözleri Türkiye’den ve Başbakan’dan özür dileme şeklinde kabûl etti veya öyle göründü.
Belgelerde sürpriz bilgiler yok gibi. Ama yayınlanmakta devam ediyor. Daha neler çıkar göreceğiz. Bu türlü “dedim”, “dedi” üslûbunda diplomatik belgelerin bile ifşâsı, aynen yayınlanması, olumsuz bir gelişmedir. Demokrasiye, basın ve fikir hürriyetine, katkısı yoktur. Diplomatik düzene zarar verir. Devlet sırrı kavramını ortadan kaldırır (zaten bu gaye güdüldüğü iddia ediliyor). En umulmadık bir kâğıt parçası, devletleri gırtlak gırtlağa getirebilir. Dünya barışına kesinlikle yaramaz. Böyle bir alçakça hırsızlık, mahremiyetlere de girer. Şirketleri darmadağın ve aileleri perişan edebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi