Cemal Nar

Cemal Nar

“İmanın Kıymeti Ve Korunması”

“İmanın Kıymeti Ve Korunması”

Kitap “Toprak”tan çıkmış. Toprak, Beyan Yayınlarının yavrusu. Kibar bir kapak, titiz ve temiz bir baskı, 248 sayfa.

Kitaba “İthaf”la başlanmış. İthaf Bedîüzzaman Saîd Nursî’ye yapılmış. önce bir rüya var. Demek yazarı oldukça etkilemiş. Okuyalım mı?

“Bir gün rüyamda, kalabalık bir düşman ordusuna karşı, O’nunla omuz omuza bir mevkiyi savunuyoruz. Top sesleri kulaklarımızı yırtıyor, mermiler etrafımızdan vızıldayarak geçiyor. Herkes heyecanla ya bir mevziye koşuyor veya bir mevzide kurşun sıkıyor. O ise gayet sakin, bir duvara dayanmış, elindeki mavzerle ateş ediyor düşmana.
O’nunla yan yana savaşırken, birden bana döndü ve şöyle söyledi: “Seni, batı köylerine vazifeli tayin ettim!”

Böyle söyledi ve savaşmaya devam etti. Ben ise hem heyecanlanmış ve utanmış, hem de sevinmiştim. Bir şey söylemeden, ben de O’nunla yan yana kurşun atmaya devam ettim.

Yıllarca içimde bir mutluluk olarak sakladığım bu güzel düşümü, işte şimdi şu ithaf münasebetiyle açığa vuruyorum.

Evet, bu kitapçığı, çağımızın büyük imamlarından, İslam davasının yaman mücahidi, çilekeş iman kahramanı, ümmetin gerçek önderlerinden, muzdarip bir mütefekkir, Rabbanî bir alim, üstad Bedîüzzaman Saîd Nursî -kuddise sırruh- hazretlerinin aziz ruhlarına ithaf ediyorum.

Allah teala, “kişi sevdiğiyle beraberdir” kaidesince, sevenleriyle cennetinde buluştursun. Amin.

önsöz ve son sözü saymazsak kitap iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde “İmanın kıymeti” anlatılmış. İkinci bölümde de “İmanın korunması”.

Bu kitap klasik manada bir akaid veya kelam kitabı değildir. İmanın insan hayatına kattığı değerler işleniyor daha çok. “İmanın Dünyadaki Kıymeti” derken, birey ve topluma kazandırdığı hayat, sağlık, mutluluk, acılara karşı dayanma ve direnme gücü, eğitim, ahlak ve terbiyeye katkısı ve yurt savunmasındaki yeri enine boyuna anlatılmış.

İmanın fert ve topluma etkisi işlenmiş. İbadet hayatına, hukuk hayatına, erdem ve fazilet hayatına katkıları sunulmuş. Tabi devletini kaybetmiş bile olsa etkisinin sürekli devam etmesi için ortaya koyduğu ahiret bilinci birinci bölümün sonuna eklenmiş. Cennet ve Nimetlerini, Cehennem ve Azabını okuyor ve titriyoruz.

İkinci bölümde ise dediğimiz gibi imanın korunması işlenmiş. Madem iman bu kadar kıymetli ve vazgeçilmezdir, öyleyse onu nasıl korumalıyız. Malum, çok kıymetli şeylerin korunmasına karşı daha bir titiz olmamız gerekir.

İşte bu bölümde imanın korunması için gereken bilgi ve amel başa alınmış. Bilgi malum, değerini anlama, kavrama. Amel ise inanılan hususların hayata uygulanması. Bu uygulamada namaza daha bir önem verilmiş. Sonra oruç, zekat, hac, günahları terk, ahlakî davranışlar ve hepsinin zirvesinde cihad işlenmiş.

Kitap kısaca muhteva olarak bu. Her müslümanın okuyarak yeniden iman bilincini tazelemesi, kıvançla “elhamdü lillah ben müslümanım” demesi ve bu kıvancı başkalarına da taşıması için etkili bir kitap olduğunu düşünüyoruz.

öbür yazımızda bu düşünceyi temellendirecek alıntılar yaparak sizi daha bir yakın kılmak isterim bu sevimli kitaba.



Önceki ve Sonraki Yazılar
Cemal Nar Arşivi