Ahmet Kekeç

Ahmet Kekeç

Sarı saçlı mavi gözlüm

Sarı saçlı mavi gözlüm

Bu ne? Bu bir türkü... Gazi Hazretleri için Aşık Mahzuni Şerif tarafından yazılmış...

Kemalist dostlar cehaletimi mazur görsünler, bu güzel türküyü daha önce duymamıştım. Zaten Mahzuni’yi de çok bilmem. Zülfü Livaneli hayranıyım ben...

Türküden haberdar olunca, hemen “youtube”a girdim... Değişik birkaç versiyonunu dinledim.

Nasıl desem?

Fazıl Say’a götürseniz, “müzisyen gözüyle şunu bir değerlendir” deseniz, alacağınız cevap çok ağır olacaktır... “Bu müzik filan değil bir kere” diyecektir, “tek ses”ten girip “ritimsiz arabesk tınılar”dan çıkacaktır, sizi üzecektir.

Ben türküde en çok “Kurban olam yürüdüğün yollara, kara peçe yakışmıyor kullara” bölümünü sevdim. Akabinde, “Sarı saçlı mavi gözlüm nerdesin, nerde...” diye hoş nakarat başlıyor; derken koro devreye girip, yine hoş bir sadayla “nerde, nerde, nerde” diye ünlüyor.

Haber şu:

Bu “başarılı” türküyü CHP’ye uyarlamışlar... İnşallah 18 Aralık’taki kurultayda “uyarlanmış” versiyonunu dinleme şansı yakalayacağız.

Şimdi sıkı durun!

Bu yeni düzenleme için Kemal Kılıçdaroğlu da stüdyoya girmiş.

İsterseniz önce, Hürriyet gazetesinin konuyla ilgili haberine bir göz atalım:

Kendilerine “Cumhuriyet Halk Korosu” adını veren ve aralarında Edip Akbayram ile Onur Akın’ın da bulunduğu bir müzisyen grubuyla stüdyoya giren Kılıçdaroğlu, Aşık Mahzuni Şerif’in “Sarı Saçlı Mavi Gözlüm” deyişinin yeni düzenlemesine ses verdi. Aşık Mahzuni’nin bestesinin yeni düzenlenmesinde Kılıçdaroğlu, seçmen adına “CHP nerede?” diye soran Cumhuriyet Halk Korosu sanatçılarına, sözleri Şair İbrahim Karaca tarafından yazılan dizelerle yanıt verecek.

Şöyle toparlayalım:

Cumhuriyet Halk Korosu’nun sanatçıları, “Sarı saçlı mavi gözlüm nerdesin, nerde...” deyişinden mülhem, “Halkın partisi CHP nerdesin, nerde...” diye soracak, koro bu anlamlı soruyu “nerde, nerde, nerde” nakaratıyla kızıştıracak, derken “halkın lideri” Kılıçdaroğlu devreye girip o mutemet sesiyle ünleyecek: “CHP Sokakta, fakültede, fabrikada, tarlada, alın terinin yanında, Egenin güneşi, Karadeniz’in yağmurunda, İç Anadolu’nun bozkırı, Doğu’nun karakışında, Çukurova’nın pamuğu, Trakya’nın günebakanında, Şafağın attığı yerde, güneşin battığı yerde, kurtuluşta, devrimde...”

Nasıl?

Harika bir uyarlama, değil mi?

Harika da... Ne bileyim... Sanki olmayan, oturmayan bir şeyler var.

Cumhuriyet Halk Korosu’nun değerli sanatçıları CHP’nin nerde olduğunu soruyor. Bugüne kadar olması gereken hiçbir yerde olmamış parti açısından anlamlı ve manidar bir soru. Haklı da bir soru.

Fakat, cevap tatmin edici değil.

İnandırıcı da değil.

Kılıçdaroğlu bu soruya, “CHP Etiler’de, Nişantaşı’nda, Kadıköy’de Bağdat Caddesi’nde, İzmir’de” diye cevap vermiş olsaydı, sanki daha iyi olacaktı... Kendisi bilir yine de...

Asıl bombayı sona sakladım:

Her alanda Erdoğan’a rakip olduğunu kanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Şiir Okuyan Başbakan” imajını kırmak için, hazır stüdyoya kadar gitmişken, enstrümantal müzik eşliğinde bir de şiir okumuş.

Bu şiiri de inşallah miting meydanlarında bol bol dinleyeceğiz ve “Keşke şiir okudu diye içeri tıksalar da, Başbakanlığını da görsek” diye hayıflanacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Kekeç Arşivi