Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Filistin

Filistin

Başbakan Tayyip Erdoğan, İsrail tarihinin en büyük orman yangınına 2 uçak göndererek hârikulâde bir jest yaptı. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, yangın alanını havadan görmek için Türk uçağına binmesi karşı-jesti de hiç gecikmedi. Ancak ilişkilerin düzelmesi daha epey gayreti gerektiriyor.
Nitekim çok sağcı İsrail kabinesinde, Netanyahu’dan bile radikal olan dışişleri bakanı Liberman, Türkiye ile barışılması ihtimalinden telâşlandı, müdahale etmekte hiç gecikmedi.
Tam bu sırada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ankara’ya 3. ziyaretini yaptı. Sayın Gül ve Sayın Erdoğan’la görüştü. Amerika, hem İsrail’e, hem Filistin’e, anlaşma müzakereleri için masaya oturmaları hususunda baskı yapıyor.
Bu hengâmede İsrail, Doğu Kudüs’te bile günde hiç olmazsa 1 metrekare arsa parçası kazanmak için inşaatını sürdürüyor. Abbas, masaya oturmak için inşaatın durdurulmasını istiyor. İsrail harıl harıl arsa kazanmak peşinde. Doğu Kudüs’te Harem-i şerîf ve sair kutsal alanların İsrail’e bırakılmasını kabûl etmek mümkün değildir. Filistin devletinin ise derhal tanınması ve Birleşmiş Milletler’e girmesi gerekiyor. Doğu Kudüs, bir Müslüman otonomisi olabilir. Başına sembolik şekilde bir Osmanlı şehzâdesi atanırsa, akan sular durur.
2010 dünyasında devletlerin, böyle bir düzene aklı yatacak yöneticileri olması gerekiyor. İran’a gelince, İsrail-Filistin barışı sonunda Doğu Akdeniz’den elini çekmeye zorlanacağı için, anlaşmazlığın çözümlenmemesi yönünde çalışacaktır. Kaldı ki Tahran, İsrail devletini, hattâ Yahudileri, o coğrafyadan söküp atmak icap ettiğini sürekli söylüyor.
Hâsılı Filistin’de barış, İsrail kadar İran’ın da işine gelmiyor. İsrail, bugünkü durum ne kadar devam ederse o kadar toprak kazanacağı politikasını tıkır tıkır yürütüyor. İran ise, Lübnan dahil, Akdeniz’e dayanmak, bu taraftan da komşumuz olmak, Körfez monarşilerini çökerterek Amerika’yı enerjisiz bırakmak istiyor. Biz de İran kadar olmasa bile, daha cesur projeler üretmek durumundayız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi