Aziz Üstel

Aziz Üstel

Şeyh Sait’in mezarı Diyarbakır Orduevi’nin önünde

Şeyh Sait’in mezarı Diyarbakır Orduevi’nin önünde

Günümüzden tam 85 yıl önce, 47 arkadaşıyla birlikte, Kürt isyanını başlattığı gerekçesiyle idam edilen Şeyh Sait’in son varisi, torunu, Şeyh Muhhammed Sait Fırat, yıllardır öne sürülenm bir iddiaya yanıt vermiş:

“Bizim İngilizlerle işbirliği yapıp devleti yıkmaya kalkıştığımız iddiaları doğru değildir! Sakın ola kimse bizden isyan beklemesin: bu, aklımızdan bile geçmiyor!!”

Söylentiye bakılırsa, naralandı mı peşine en az 100 bin mürit toplayabilecek güce sahip, Şeyh Muhammed Sait Fırat’ın bir tek isteği kalmış 70 yılı devirmiş ömründe. O da dedesinin mezar yerini bilmek:

“Rahmetli babam, dedemin mezarını bulamadan öldü. Aynı acıyı ben de yaşamak istmiyorum. Geçmiş yıllarda, korkudan, devlet kapısını çalamıyorduk. Ancak... Dedemizi idam eden, nereye gömdüğünün kaydını da düşmüştür bi yere! Diyarbakır Dağkapı semtinde, Orduevi karşısında, askeri lojmanların bahçesinde toprağa verildiğini biliyoruz. Tek isteğimiz gidip başında dua etmek. Devlet bizi Fatiha’dan mahrum bırakmasın!”

Tarih kitapları, Şeyh Sait’in İngilizlerle işbirliğine soyunarak Cumhuriyete baş kaldırdığını yazar. Torunuysa, “Dedem İngilizler’le işbirliği yapmadı. İdam sehpasında varisi olarak beni işaret etti. Onun isteği İslam dinini Doğu ve Güneydoğu’daki Kürt coğrafyasında yaygınlaştırmaktı. Ancak, bacanağı, ihanet etti. Dedemi bir katır yükü altın karşılığında ele verdi... Ailemiz yanlış tanıtıldığı için insanlar bizi öcü olarak görüyor. Bizim devletle hiçbir sorunumuz yok. Tek hesabınız kaldı; o da dedemin kayıp mezarı.”

BDP’nin 85 yıl sonra, Şeyh Sait’e sahip çıkması ailenin referandumu boykot ettiği yolunda söylentilere neden olmuş. Fırat bunları kesinlikle yalanlıyor: “Ben 12 Eylül darbesiyle ilgili Anayasa değişikliği referandumunda ‘evet’ oyu kullandım. Ailemde fikir özgürlüğü var... Dileyen, istediğini yapar. Ben ailemden değil, müritlerimden sorumluyum!”

Şeyh Sait’in simge ya da bayrak olarak kullanılması ve de bölgede yeni yeni başkaldırılara yol açmasından çekinen kimsenin kaldığını sanmıyorum. Zaten o işler artık İmralı’yla PKK’dan soruluyor. Onun için verin mezarını, Şeyh Sait’in de ailesi huzura kavuşsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi