Aziz Üstel

Aziz Üstel

Xwede ji te razi be ya da God bless you!

Xwede ji te razi be ya da God bless you!

Buyrun; iki dilde Allah sizden razı olsun.

Kürtçesi Bülent Arınç’ın bildiği tek Kürtçe cümle, ikincisini de ben yazdım. Bugüne değin... Yok yok bugün de, birinci cümleyi Meclis çatısı altında konuşmak yasak. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e göre de parti kapatmak için gerekçe. Şahin’in sözleri doğru. Siyasi Partiler Yasasına göre, kürsüye çıkıp “bilinmeyen bir dil olan” Kürtçeyi konuştuğunuz an, bu, partinizin kapatılması için bir gerekçedir.

Aslında Meclis kürsüsünden Kürtçe konuşarak derdinizi anlatamazsınız çoğunluğa. Sadece bir yasağı delmek için böyle bir işe kalkışırsınız.

Kürtçe Meclis’te bilinmeyen dil olduğu için konuşulamıyor. Bülent Arınç da “benim bildiğim bir tek cümle var; o da Xwedeji te razi be” diyor. Yani Allah senden razı olsun. Bunu bilinen bir dil olan İngilizce karşılığını söylesen TBMM kürsüsünden, örneğin ‘God bless you’ desen, partin kapatılır mı? Ya da artık kimseciklerin bilmediği Sümerce, üç beş bilim adamının dışında unutulalı bin yılı devirmiş Aramice bir şeyler söylesen gene partin kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kalır mı? Elbette hayır. Buradaki sorun Kürtçe!

Kürtçe konuşmanın, çoluğuna çocuğuna Kürtçe ad vermenin, köyüne kasabana sokağına Kürtçe tabela asmanın artık “suç” olmaktan çıkması gerekmiyor mu? Ama bunu BDP önderi Selahattin Demirtaş’ın dediği gibi, yasal altyapısı hazırlanmadan yaparsanız, o tabelalar indirilir aşağı ve gene çatışma ortamı doğar. Bazı şeylerin olabilmesi için zemin hazırlanıyor. Gün sabırlı olma günüdür; delikanlılık günü değil!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Üstel Arşivi