Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

İlginç iddialar

İlginç iddialar

Dünya politikası üzerinde ilginç iddialar havalarda uçuşuyor... (Sakın aldanma, inanma, kanmayın) diyemiyorum, çünkü bir de bakıyorsunuz, bazı iddialar gerçekleşivermiş.
Önemli İngiliz dergisi Newsweek, İran savaşının eşiğinde bulunduğumuzun emarelerini sıralıyor. İran’ın “nükleer devlet” politikasını dünyayı oyalayarak yürüten dışişleri bakanı Muttaki’nin azli, gerçekten sürpriz idi. Yeni bakanın daha nükleerci olduğu söyleniyor, inşallah doğru değildir.
Yeni İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Sâlihî, -rivayete göre- hakaretle azledilen Muttaki’den daha radikal ve şaşırtıcı olduğunun ipucunu gösterdi: Suudî Arabistan’la Türkiye’ye ağırlık vereceği gibi anlaşılması zor bir cümle söyledi. Türkiye de, Suudiler de Birleşik Amerika’nın stratejik müttefiki oldukları bakımından mı bize öncelik tanıyor? S.Arabistan’la şüphesiz çok dostuz ama, rejimlerimiz biribirine o kadar zıt ki...
Suudi Arabistan, WikiLeaks ifşaatına göre, İran’ın derhal ezilmesi için Amerika’ya baskı yapıyor. Dünyanın -açık ara ile- en büyük (1.) petrol rezervine ve ihracatına sahip. Birleşik Amerika’da trilyonlarca dolarlık serveti var. Türkiye ise, İran’dan korkmuyor. Amerika’yı İran savaşına teşvik falan etmek şöyle dursun, savaşı durdurmak için elinden geleni -hem de âzamîsini- yapıyor.
WikiLeaks’in, Sudan cumhurbaşkanı el-Beşîr’in petrol gelirinden 9 milyar dolar (milyon değil milyar!) zimmetine geçirerek Londra bankalarında adına gizli hesap açtırdığı ithamı ise dehşet saçtı. Amerika’nın Hartum büyükelçiliğinin 24 Mart 2009 kripto’sunda Washington’a geçtiği bu istihbarat, rakamın büyüklüğü ile bizi şaşırttı ve çok üzdü. Zira Sudan, dünyanın en yoksul 15. devleti. Milyonlarca insanı açlıktan kırılıyor.
El-Beşîr’e ait kriptonun yanlış, kasıtlı veya mübalağalı yazılmasını kuvvetli ihtimal saymak mümkündür. Ancak yanlış doğru, mübalağalı dengeli olsun ABD büyükelçiliklerinin dışişleri bakanlığına gönderdikleri bu gizli raporlar, gündemden düşmeyecek. Daha epey sürprizle karşılaşacağımız muhakkaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi