Taha Akyol

Taha Akyol

Üniversite

Üniversite

PROTESTO eylemi olacak mı? İlk konuştuğumuz konu bu... Kocaeli Üniversitesi’nde yapılan bir çalıştayın açılış toplantısı... Rektör Prof. Sezer Komsuoğlu, Prof. Gülsün Sağlamer, Prof. İskender Sayek ve ben konuşacağız.
Salon büyük ve kalabalık.
Acaba protesto eylemi olur mu?
Üniversitenin başarılı ve sevilen Rektörü Prof. Komsuoğlu hiç ihtimal vermiyor ama açış konuşmasında “protesto olursa, ölçülü olsun, toplantı engellenmesin” diye uyarıda bulunuyor.
Ben de söz aldığımda diyorum ki:
Protesto bir hak ama engelleyici olmamak kaydıyla... Bir de ben protestocuları dinleyeyim, onlar da birkaç dakika beni...
Protesto falan olmuyor, olsaydı protestocu gruba diyecektim ki:
- Neyi protesto ediyorsanız o konuda çözüm önerilerinizi de içeren ciddi bir araştırma yapın, dipnotlarıyla birlikte hiç olmazsa bir kitapçık hazırlayın. Slogancılıkla yetinmeyin...
Böyle diyecektim çünkü üniversite ve araştırma kavramları birbirinden ayrılmaz.
Bizim gibi “ezbercilik” alışkanlığı güçlü olan toplumlarda, “araştırma”nın önemini ısrarla vurgulamak gerekir. Araştırmadan hüküm vermek bir zihin tembelliğidir.

Kök hücre araştırmaları
Kocaeli Üniversitesi’nin hayli gelişmiş bir üniversite olduğunu belirtmeliyim.
1999 depreminde yerle bir olduktan sonra üniversiteyi 200 bin metrelik alanda yeniden ayağa kaldıran merhum Rektör Prof. Baki Komsuoğlu’nu her adımda rahmet ve şükranla andım.
Üniversite bünyesindeki Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi KÖGEM’i gezdim. Merkez Başkanı Prof. Erdal Karaöz bilgi verdi.
Dünyada da yeni gelişmekte olan bilim ve araştırma dalları... Kök hücre biyolojisi, doku ve organ mühendisliği, genetik mühendisliği, biyoteknoloji ve biyoenformatik alanlarında çalışmalar yapılıyor.
Hemen sordum: Uluslararası indekslere giren bilimsel yayınlarınız oldu mu?
Hem de üç yılda on tane olmuş... Dahası bu bilim dallarında ve araştırma alanlarında yüksek lisans çalışması yapmak için bu sene Avrupa’dan iki öğrenci gelmiş. Prof. Karaöz’ün anlattıklarından gurur duydum:
- Harvard’da, Oxford’da ne araştırma yapılıyorsa, biz de aynısını yapıyoruz!
Alzaymırdan insülin üreten hücre çalışmalarına kadar, dünyanın sayılı araştırma merkezlerinden biri. Nasıl gurur duyulmaz?

Girişimci üniversite
Rektör Sezer Komsuoğlu, bu enstitüye büyük destek veriyor. Üniversitenin kütüphanelerini, temel tesislerini gezdik, öğrenci kafeteryalarına kadar... Tesislerin yaklaşık yarısının özel sektörden sağlanan katkılarla yapıldığını anlattı.
İşte “girişimci üniversite” örneği...
Rektör sadece akademik yönetici değil, aynı zamanda üniversiteye kaynak sağlayan bir girişimci olacak... Bunu anlamadan çağımızın üniversitesini anlamak mümkün değildir.
Deprem enkazından böyle bir ‘mucize’yi çıkaran ruh ve kafanın özeti “girişimci üniversite” kavramıdır.
Prof. Sezer Komsuoğlu’nu kamuoyu önünde kutluyorum.
Üniversitelerinin değerini bilen, kütüphaneleri dolduran, konuşmaları ilgiyle izleyen öğrencileri de kutluyorum.
Neler konuşuldu? En önemli husus “girişimci üniversite” kavramını hepimizin vurgulamasıydı.
Benim anlattıklarım Bilim ve Yanılgı adlı kitabımın üniversite bölümünün çok kısa bir özeti oldu.
UNESCO’nun rakamları da Türkiye’nin dünyada “yükselen bilim ülkeleri”nden biri olduğunu gösteriyor. Kocaeli Üniversitesi bunun somut bir örneği...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Taha Akyol Arşivi