Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Mesleki eğitim bitirildi

Mesleki eğitim bitirildi

Ortaöğretimde önümüzdeki yıllarda öğrencilerin mesleki eğitime yönlendirileceği Milli Eğitim Bakanı tarafından açıklandı. Açıklama, bir yanlışın düzeltilmesi yönünde bir adım niteliğindeydi. Ancak, olayın sadece düz liselerin kaldırılması, onun yerine anadolu liselerinin artırılması, buranın sınavını kazanamayan öğrencilerin meslek liselerine kaydırılması işlenmiş bir cinayetin etkilerini ortadan kaldırmaya yetmeyecektir. Eğitim deyince öğrenci, öğretmen ve velilerle birlikte eğitim mekanları ve eğitim kadrolarının yeterli olup olmadığı gelir.

Olaya bir de meslek liseleri açısından baktığımızda ciddi bir öğretmen sıkıntısı ile karşılaşırız. Çünkü yıllarca meslek liseleri öğrenci azlığı sebebiyle birer birer kapatılmaya terk edildi. İmam Hatip düşmanlığının hortladığı yıllardan bu yana 10 yıldan fazla zaman geçti. Geçen zaman içinde bir yandan meslek okullarına giden öğrencilerin sayısında azalma olduğu gibi, meslek okullarına öğretmen yetiştiren yüksek okul ve fakültelerin bir bölümü de kapatılma yönüne gidildi.

Yıllarca meslek okullarına düşmanlığın ülkeye düşmanlık anlamına geldiğini ısrarla dile getirdik. Girilen yanlış yoldan dönülmesi gerektiğine dikkat çektik. Kısa sürede de söylediklerimizin doğruluğu ortaya çıktı. Çünkü, ustalar yanlarından yetiştirmek üzere çırak, sanayi ise yetişmiş ara eleman bulamaz oldu. Bu eksikliği ilk duyan ve harekete geçen Koç Topluluğu "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" projesini hayata geçirdi. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşmalı olarak meslek okulu öğrencilerine burs sağlanırken öbür yandan pek çok meslek okulu öğrencisine Koç Topluluğu işyerlerinde staj imkanı sağlandı. Özel sektör işin vahametinin farkına varmış kendince işe bir çözüm bulmak için harekete geçmiş olmasına rağmen devlet maalesef uyumayı tercih etti.

Aslında kesintisiz zorunlu eğitimin 8 yıla çıkartılması ile meslek okullarından başlayan kaçış bir süre sonra durulmuş, hatta bir miktar artış da başlamış olmasına rağmen bu okullardaki öğretmen kadroları giderek düşmüş durumda. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı gerçekten mesleki eğitime önem veriyor, maksat sadece düz liseleri iptal ederek Anadolu liselerinin sayısını artırmaktan ibaret değilse ciddi bir plan ve programa ihtiyaç vardır. Çünkü bir yandan acil olarak bu okullarda öğretmen açığının kapatılması gerekirken, bu okullara öğretmen yetiştiren yüksek okullarının varlığını korumak ve geliştirmek gerekiyor. Bunun yanında tüm ilk ve ortaöğretimde okul binalarının dersliklerin yetersiz olduğu bir yana birde pek çok ilköğretim okulunda ya gerekli laboratuvar yoktur ya da olanlar yetersizdir. Bizim öğrencilik yıllarımızda hemen her ortaokulda bir kapalı salon varken şimdi kapalı salonu olan okul sayısı sanıyordum parmakla sayılacak kadar azdır. Bu arada kaç ilköğretim okulu ile lisemizde gerçekten ihtiyacı karşılayan, çocuklarının bilgisayar dersi alabileceği bilgisayar sınıfları vardır? Ortaöğretim ve düz liselerde durum bu iken meslek liselerinin atölye ihtiyaçları tam olarak karşılanmadan, okul-sanayi işbirliği sağlanmadan bu okullara öğrenci kaydırmanın fazla bir anlamı olmaz. Çünkü, adı üzerinde meslek liseleridir ve öğrencilerin hangi dalda öğretim görüyorlarsa o dalda mesleği öğrenmeleri gerekir: Bu ise sınıfta olmaz. Atölyede uygulamalı olarak gerçekleştirilebilir. Bu bakımdan meslek liseleri dendiğinde hem yeterli dersliklere hem de atölyelere ihtiyaç vardır. Biz yaptık demekle mesele çözülemez. Ayrıca meslek liselerinde her öğrencinin hayatın içinde staj görmeleri gerekir. Bunun için gerekli anlaşmaların yapılması, kanuni alt yapının hazırlanması gerekir.

Elbette mesleki eğitimde bugün yaşanan olumsuzlukların sorumlusu tek başına bu iktidar değildir. Ama, 8 yıldan bu yana mesleki okulları cazip hale getirecek, mekan, öğretmen ve atölye yetersizliğini giderek ciddi çalışma yapıldığını söylemek de mümkün değildir.

Bu bakımdan düz liselerin Anadolu lisesi haline getirilip Anadolu lisesi sınavını kazanamayanların meslek liselerine kaydırılması gibi bir projenin hayata geçirilmesi için yukarıda belirttiğimiz hususların karşılanması gerekir. Aksi halde mesleğini öğrenememiş mezunlar verilir. Bu haliyle de meslek liseleri öğrenci depolarına dönüşür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi