Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Siyasi matematik

Siyasi matematik

Birtakım kamuoyu araştırmalarına bakıyorum da, AK Parti’nin oyu %40-44 gibi filan gözüküyor.
Peki, Anayasa’ya “evet” diyen Yaklaşık %17’lik kitle nerede? SP ve HAS Parti’ye %6 gibi bir oy veriyorlar.. BBP’ye %1.3. Bana kalırsa BBP’nin oyu daha yüksek. Birileri sanki BBP’yi küçük göstererek köşeye sıkıştırmak istiyor..
“SP ve HAS Parti’ye giden her oy AK Parti’den gider, BBP’ye giden her oy MHP’den gider” gibi bir algı var karşı tarafta.. MHP’nin barajı aşması için BBP’nin daha az oy alması gerek..
Hatta birileri, SP ve BBP ile birlikte DP’yi seçim ittifakı için iknaya çalışıyor.. ORC’nin anketine göre DP’nin oyu %3.6. SP %5.4 gözüküyor.. Zaten ikisi %9 ediyor. Bu araştırmaya göre, BBP’nin %1.3’lük oyunu da eklerseniz %10 rahatlıkla aşılıyor.. Tabi bu senaryoya göre bu koalisyona katılacak başka partiler de var. “Baba”nın önündeki plan bu gibi. Mesut Yılmaz da bu plana destek veriyor.
Bu seçim ittifakının başına da Çiller’i geçirecekler.. Çiller, “Beyaz Türk”, “Babasının kızı”. ABD için de bildik, mutemet biri.. 28 Şubat’ta Erbakan hükümetinin düşürülmesi ile ilgili planda Çiller’in de adı geçiyor. Bu belge Erbakan’ın masasında duruyor. Geçen gün Şamil Tayyar da bunu yazdı..
Erbakan’ın, Haberal’ın da başına geçmesi konuşulan Ergenekoncu bir oluşumun içinde yer alması mümkün değil.. Hele Yalçın Topçu asla böyle bir planın içinde yer alamaz. Bu, AK Parti’nin içini boşaltma, MHP’yi kurtarma, “Babanın adamları”nı Meclis’e sokma planının bir parçası.
İşte, siyasi partilerin ORC anketine göre oy oranları: AKP 40.7, CHP 23.2, MHP 12.1, BDP 5.9, Saadet 5.4, DP 3.6, TP 1.9, BBP 1.3, HAS Parti 0.6 ve diğer 5.3.
CHP’nin Adil Gür’e yaptırdığı anket sonuçları şöyle: CHP % 31, AK Parti % 44, MHP yüzde 10. BDP’nin de %6 oyu olduğunu düşünürseniz, diğerleri %9 gibi bir rakam ediyor.. Bana göre AK Parti daha iyi durumda, CHP ise kendisini darı ambarında görüyor.. Belki işte, DSP’den, diğer sol ve sosyalist partilerden, Alevilerden, Kürtlerden filan gelecek oyu hesaplıyorlardır..
Birilerinin başka hesapları da var.. Mesela benim fikrime göre, HAS Parti, BBP, Süleyman Soylu, özel bir yöntemle, barajı aşacak bir oy oranı ile parlamentoda grup kurabilir.. Başkaları MHP’nin barajı aşmasını garanti etmek için başka formüller üretiyor. Özellikle BBP ve HAS Parti üzerinde birtakım hesaplar yapılıyor.. HAS Parti dindar, BBP ülkücü tabanın iradesinin parlamentoya yansımasında ve parlamento aritmetiğinin şekillenmesinde anahtar bir role sahip.
Kimileri ise, DP, SP, BBP, TP ve YP’nin ittifak yapması planlanıyor. Abdüllatif Şener’in bu ittifakı sağlamak için Erbakan ve Demirel arasında mekik dokuduğu söyleniyor.. Yine bir diğer iddiaya göre, Erbakan, Cindoruk’un başında bulunduğu bir parti ile ortaklık kurmak istemiyor. Onun için de Cindoruk’un yerine Çiller’in getirileceği konuşuluyor. Yılmaz da bu konuda Demirel’le konuşmuş.. Yani Demirel, Çiller ve Yılmaz arasında da DP’yi kurtarmak için bir işbirliği söz konusu..
Daha düne kadar Haberal’ı, bu gün, Balyoz davasının 1 numaralı sanığı Çetin Doğan’ı partilerinin başına geçirme planı yapanların bu gün SP ve BBP’nin kapısını çalmaları da ilginç. Bari bu koalisyona TKP ve İP’i de alsınlar. Bakarsınız DP’ye genel başkan olması söz konusu olan bir adam, yarın gider CHP’den milletvekili adayı olur. CHP ve DP, Ergenekon’un avukatlığında işbirliği bile yaparlar bakarsınız.
Aslında böyle bir koalisyon çok mümkün değil. SP, Demirel’in senaryosu içinde rol almaz.. BBP de böyle bir ittifakın içine girmez.. DP, TP ve YP, olsa olsa gider MHP ile ittifak yaparlar, tabi MHP bunları kabul ederse. Bunların 3’ünü toplasan %2 etmez bana kalırsa.. MHP de bunlara ancak baraj endişesi ile kapı aralayabilir.. Hatta bu kervana katılacak bir iki daha parti bulabilirler..
Bu seçimde en çok cevabı merak edilen soru şu: AK Parti’nin oyu ne olacak?.. AK Parti ve ona destek verecek partilerin parlamentodaki sayılarının Anayasal çoğunluğa ulaşmaması birinci hedef.. İkinci hedef, tek başına iktidar olmasının önünü almak. Bunun için AK Parti tabanından oy alacak herkese destek olacaklar.. 2. Merak edilen soru: CHP’nin oyu ne olacak?.. Hayalleri %30’u aşmak. Korkuları %25’in altına düşmek. BDP ile ittifak yapmazlarsa, aritmetik olarak %25’i aşmaları zor. BDP ile ittifak da beklenen sonucu vermeyebilir.. CHP’nin bundan sonraki yol haritası için önce CHP yönetiminin ve yol haritasının netleşmesi gerekiyor. 3. Merak edilen soru: MHP Barajı aşabilecek mi? MHP barajı aşamayabilir.. Eğer BBP iyi bir seçim ittifakı yapar ve güçlü bir kadro ile meydanlara inecek olursa bu zor. 4. Merak edilen soru: SP, HAS Parti, BBP, DP gibi partilerin nasıl bir ittifak yapacakları ve nasıl bir sonuç alacakları..
Daha seçime çok var ve bu hesaplar daha çok değişir. Bu günden geleceğe bakınca görünen manzarayı yazmak istedim. Gün doğmadan bakalım neler doğar? Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi