Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Benimle konuşmuyor

Benimle konuşmuyor

Fatma abla ben, ilahiyat fakültesi ikinci sınıf öğrencisi bir genç kızım. Benim imam hatip lisesinden beri samimi olduğum bir arkadaşım vardı. Bu yıla kadar aramız çok iyiydi. Arkadaşım beni arar, benimle konuşur, tatillerde bana gelirdi. Birlikte çok güzel günler geçirirdik. Ben onu kendi öz kardeşim kadar severdim. İki yıl önce ben İlahıyatı kazandım ve Erzurum'a gittim. Arkadaşım da başka bir şehre gitti. Yine görüşüyorduk ama altı aydan beri telefonuma bakmıyor benimle soğuk soğuk konuşuyor tavır yapıyor. Ben de çok kırıldım artık aramıyorum. Ama bazen aklıma geliyor ve çok üzülüyorum. Sizce ne yapmalıyım? N. E.

Konuşmadan anlayamayız

İfadenden anladığıma göre, arkadaşınla aranda hiçbir sorun yokken senden uzaklaşmak istemiş ve araya mesafe koymuş? Arkadaşını uzun zamandan beri tanıyorsun sence neden böyle bir şey yapmış olabilir? Sanırım bunun bir sebebi vardır. Onun bu tavırlarına bir anlam veremediğin için sen de ondan kopmuşsun ama zaman zaman olanları hatırlıyor ve bir anlam vermeye çalışıyorsun. Oysa burada yapman gereken, arkadaşını arayarak niçin senden kopmak istediğini, niçin böyle davrandığını sormak olmalıydı. Şimdi hiç vakit kaybetmeden onu ara ve "bir süreden beri benimle konuşmak istemediğini hissediyorum, acaba benim bilmediğim bir şey mi var, yoksa farkında olmadan seni rahatsız edecek bir şey mi yaptım? diye sor ve bu durumun seni çok üzdüğünü ifade et. Belki de senin bilmediğin bir sorunu var ya da senin için önemli olmayan bir şey onu kırdı ya da hiçbir sebep yokken öyle davranmak istedi. Onunla konuşmadan bunu anlayamayız. Arkadaşınla konuştuktan sonra, senden kaynaklanan bir durum varsa bunu telafi edersin, eğer arkadaşın sebepsiz yere senden kopmayı düşünüyorsa da yapılacak bir şey yok. Sen de okuduğun okulda yeni arkadaşlar edinebilir ve kendi yoluna devam edersin.
Hamdolsun kavuşturana

12 yıl süren tedavinin ardından bir kızım doğdu. Hamdolsun kavuşturana, hayatımız baştan aşağı değişti. Şu an iki aylık. Kızımın doğumuyla eve bahar geldi, hepimiz çok mutluyuz. Ama yolunu çok beklediğimiz için onun için ne yapacağımızı bilemiyoruz. Şimdiden para biriktiriyoruz. Onu özel bir okulda okutmak, özel ders aldırmak istiyoruz. O yüzden her şeyini şimdiden ayarlamaya çalışıyoruz. Eğitimi konusunda ona ne yapabilirim? Kızımı en iyi şekilde yetiştirebilmek için neler okumalıyım? H. A.

Doğal davranın

Uzunca bir tedavinin ardında dünyaya gelen çocuklar aile tarafından biraz şımartılıyor ya da aile çocuğun ihtiyaçları konusunda abartılı davranabiliyor. Siz bir çocuk sahibi olmayı dilediniz Allah size on iki yıl sonra evladınızı verdi. Rabbimize hamd olsun. Ancak, siz çocuğun zor şartlarda dünyaya gelmesini sebep göstererek onun ihtiyaçlarını bu şekilde abartırsanız, bu durum çocuğa da yansıyacak ve onun hayatını olumsuz yönde etkileyecektir. Size tavsiyem son derece doğal davranın. Sanki çocuğunuz tedavi sonucu değil de doğal bir şekilde dünyaya gelmiş gibi hareket edin. İhtiyaçları için öncelik sırasına göre hareket edin. Çocuğun şu an okula değil iyi bir ilgi ve bakıma ihtiyacı var. Okul çağına daha çok var, vakti geldiğinde onu da konuşursunuz... Şu aşamada çocuğun elzem ihtiyacı, karnını doyurmanız, ilgi ve sevgiyle iletişim kurmanızdır. Bu dönem bebekle anne arasında güvenli bağlanma oluşmuşsa, bu çocuğun ileriki yıllarda gelişimine katkı sağlayacaktır. Bu da ihtiyacı olduğunda onun yanında olmak ve ihtiyacını gidermekle mümkün olur. Kitap okuma konusuna gelince, çocuk eğitimiyle ilgili kitapları okuyabilir, programları takip edebilirsiniz. Şu an size tavsiyem bebeğinizi büyütürken son derece doğal davranmanız abartılı olmamanız ve bebeğinizin şu an neye ihtiyacı varsa ona odaklanmanızdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi