Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Tanıyamaz oldum

Tanıyamaz oldum

Fatma hanım, ben on yıllık evli bir bayanım. Kocam konfeksiyonda çalışıyor, liseden sonra iki yıllık yüksek okul okudum. Ama çocuklarım küçük olduğu için şimdilik çalışmıyorum. Biri üç diğeri yedi yaşında iki kızım var. Kocam bir yıldır çok değişti, beni dinlemiyor biraz diretirsem vurmaya kalkıyor. Neden böyle davrandığını sormak ve konuşmak istiyorum ama " konuşacak bir şey yok" diyor. Ben sabırlı bir insanım ama evdeki bu soğuk ortam çocuklarımı çok etkiliyor. Bu konuda ne yapabilirim? E.K

Değişen neydi?

Anladığıma göre bir yıl öncesine kadar hiçbir sorununuz yoktu ve eşinizle uyum içinde bir hayat sürüyordunuz. Peki bir yıl önce hayatınızda ne değişti ki eşiniz evde sorun çıkarmaya başladı. Acaba o günlerde ailenizi ilgilendiren bazı sorunlar mı yaşadınız ya da sizin dünyanızda değişen bir şeyler mi oldu? Yoksa eşinizin hayat görüşü yaşam algısı mı değişti? Ya da özel bir sorunu var da bunu size açamıyor mu ? Bütün bunlar şimdilik muamma. Ortada bir gerçek var o da bir yıldır eşinizin değişmesi ve bu durumu aile ilişkilerinize yansıtması. Konuşmak istediğinizi fakat eşinizin bunu kabul etmediğini ifade ediyorsunuz. Ama her şeye rağmen sorunların çözümü, konuşmaktan ve sorunu yaşadığınız kişiyle iletişim kurmaktan geçer. Bu nedenle isterseniz, önce, aile büyüklerinizden biriyle sorununuzu paylaşın ve onu ilişkilerinizin düzelmesi içi aracı seçin ve sorunun kaynağını eşinizle konuşun. Sorunu tanımladıktan sonra aile büyükleriyle müşterek bir karar alın ve çözüm yoluna gidin. Eşinize, bu konuda konuşmanız gerektiğini, kendinizin de çocukların da bu durumdan rahatsız olduğunu ifade edin aile büyüklerinizin de desteğini alarak sorununuzu ortadan kaldırmaya çalışın.
Ne yapsam sevemiyor

Ben, ortaokul mezunu altmış beş yaşında bir hanımım. İki çocuğum dört torunum var. Kendim emekliyim kocamla yaşıyorum ama hamdolsun param bana yetiyor. Kızımı erken evlendirdim ama oğlum otuz beş yaşında evlendi. Evlendiği kızı ben hiç istemedim ama oğlum bu konuda beni ezip geçti. Nedenine gelince gelini hiçbir zaman sevemedim, çok uğraştım olmadı. O da hiçbir zaman kendini sevdirmeye çalışmadı, itici olmak için elinden geleni yaptı. Şimdi altı yaşında bir torunum da var. Ona kıyamıyorum ama ben bu gelini hiç sevemiyorum, elimi öperken bile kendimi geri çekiyorum. Onun yüzünden oğlumla aram bozuluyor, etraf yanlış anlıyor. Benim bu dünyadaki imtihanım da buymuş. Bunun üstesinden nasıl geleceğim bilmiyorum... M. S

Aslında sevebilirsiniz

Bu tür durumlarda, sorun sadece gelin ve kayınvalide arasında geçen bir olay gibi anlaşılsa da, yaşananlar aslında çocukları, oğulları ve ailenin bütün fertlerini etkiliyor. Bu nedenle çözüm hakkaniyet bağlamında ele alınmalı ve her iki tarafa da bir kul olarak birbirlerinin haklarını korumakla sorumlu oldukları bilinci verilmelidir.

Anladığıma göre daha evlilik gerçekleşmeden önce de gelininizi istemediniz ama oğlunuz bu evliliği her şeye rağmen yaptı. Burada bir anne olarak onların hayatlarına saygı gösterebilir ve mutlulukları için katkı yapabilirsiniz. Ama sanırım oğlunuzun, hiç istememenize rağmen bu bayanla evlenmesi öfkenizi iyice tetikliyor ve geline karşı tepki gösteriyorsunuz. Çünkü onu oğlunuzun size rağmen tercih ettiği biri, ya da ilişkilerinizin bozulmasına neden olan kişi olarak düşünüyor olabilirsiniz. Bütün bunlar gelininizle ilişkileriniz iyileştirme noktasında önünüzü kesiyor ve sorunu daha da büyütüyor... Sorununuzu çözmek istiyorsanız, öncelikle onu olduğu gibi kabul edin, haklarına saygı gösterin, torununuzun annesi ve oğlunuzun eşi olduğunu düşünün ve onu ailenizin bir parçası olarak kabullenin. Eğer bunu yapabilirseniz, zamanla onu seveceksiniz ve benimseyeceksiniz de.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi