Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Kuveyt ve Katar

Kuveyt ve Katar

Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan, Kuveyt ve Katar’ı ziyaret etti. Petrol zengini 6 Körfez monarşisinin (3 krallık ve 3 prenslik) 2’sidir. Bu 6 monarşi de Saddam’ın “Arap Birliği” projesinin bir kısmını oluşturuyordu, tehdid altında idi. İşgal Kuveyt’ten başlamış, öteye geçmeden Amerika müdahale etmişti.
6 monarşi için bugün İran tehdidi, Saddam tehlikesini bile aşan boyutlardadır. Bilhassa Kuveyt, İran’la burun burunadır (50 km). Üstelik Kuveytliler işgalin ne demek olduğunu dehşetle hatırlıyorlar. Picasso’lar yerlerde sürünüp acemi ressam tabloları fiatına el değiştirmişti. Amerika’nın Bağdad müzesini yağmalatması gibi büyük insanlık trajedisine de zemin hazırladı.
Kuveyt, petrol rezervinde Dünya 4.’sü (S.Arabistan, İran, Irak’tan sonra), Katar ise 13.’südür. Katar, haber televizyonu ve ajansı ile de cihanşümul şöhret yaptı. Kuveyt ve Katar, 20. yüzyıl başlarına kadar Osmanlı yönetiminde birer kazâ (ilçe) idi.
Kuveyt ile Katar, yeni yatırımları için 280 milyar dolar ayırmışlar. Bu yatırımlardan pay, mümkünse arslan payı almaya tâlibiz. Başbakanımız, bu maksatla 358 iş adamımızı 3 uçağa doldurarak beraberinde götürdü. Şimdiye kadar hiçbir dış devlet ziyaretinde birden fazla uçakla gittiğimiz görülmemişti. Aynı günlerde Cumhurbaşkanımız’ın yoksul bir Arap ülkesi olan Yemen’i ziyareti, 1000 (bin) yıl birlikte yaşadığımız Arap âlemi ile en yakın ilişkilere azimli bulunduğumuzu gösterdi.
Yemen’le vizeleri kaldırdık. Katar’la zaten kalkmıştı. Kuveyt ile de kalkmak üzere (Japonya, Brezilya dahil 62 devletle vize kalktı, Avrupa Birliği’nden beklentimiz ise asabiyete dönüşmek üzere, halbuki Türk’ün kafasını kızdırmanın tehlikesi meşhûr-i cihândır). Katar’ın dış ticaret hacminde Türkiye’nin 17. sırada bulunması acayipliğini de gidermemiz lâzım. Katar’ın dış ticaret hacminde 1. devlet ABD’dir, yoğun hacimde silâh satan Amerika ile rekabetimiz bahis konusu değil.
Gerekli yakınlığı kuramadığımız birkaç Arap devleti kaldı. Tunus’a, Cezayir’e, Fas’a gitmemiz lâzım (bu devletlerde Fransa etkisi hâlâ sürüyor). Arap âlemi ile -iki taraf için de -çok verimli bir açılım yaptık. Türk âlemi bizi bekliyor. İstanbul-Pekin demiryolunu gerçekleştirecek, ünlü tarihî İstanbul-Paris-Londra hattını canlandıracağız. Hiç şüphe etmiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi