Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Karşılıksız seviyorum

Karşılıksız seviyorum

Fatma Hanım ben yirmibeş yaşında bir beyim. Bir işyerinde muhasebeci olarak çalışıyorum. İşyerinde sevdiğim bir bayan var ama o benden hiç hoşlanmıyor. "ben seni sadece bir mümin kardeş olarak görüyorum" diyor. Bu beni çok üzüyor. Karşılıksız da olsa onu seviyorum ama bu konuda hata mı yapıyorum? diye düşünüyorum. Acaba biraz daha beklesem kız ileride kararını değiştirebilir mi? Ya da bu çıkmazdan nasıl kurtulabilirim? M.E.
Evliliklerde rıza önemli

Evliliklerde karşılıklı rıza ve uyum önemlidir. Buna karşın ailelerinin baskılarıyla ya da bahsettiğiniz türden tek taraflı isteğe bağlı olarak kurulan evliliklerde ileride sorunlar ortaya çıkabiliyor. Çünkü siz, evlendiğiniz kişiyle hayat boyu birlikte yaşamaya, çocukların eğitiminden tutun da evin sorumluluklarına kadar her şeyi birlikte götürmeye söz veriyorsunuz. Bunun için evliliklerde karşılıklı rıza ve uyum önemlidir. Siz de kabul ediyorsunuz ki, duygularınız tek taraflı gelişen bir şey ve karşılık görmüyor. Siz onu beğeniyor ve ilgi duyuyorsunuz ancak o size dürüstçe duygularını ifade etmiş ve sizi sadece bir mümin kardeş olarak gördüğünü söylemiş. Bu durumda onunla ilişkilerinizi mesafelendirerek evliliği, size evet diyecek ve sizinle evlenmeye rıza gösterecek biriyle yapmanız gerekir. Şu an yoğun duygular yaşadığınız için, belki de bu ifadelerim size anlamsız gelebilir. Ancak zaman her şeyin ilacı. Bir zaman sonra siz de evleneceğiniz kişinin aynı şekilde evliliği istiyor olması ve sizi eş olarak benimsemesi gerektiğine inanacaksınız...
Kardeşimle aram açılıyor

Biz iki erkek kardeşiz. Kardeşim on yıldır evli, evlendiğinden beri de benimle arası bozuk. Kardeşim iyi birisi olduğu halde karısının ağzına bakıyor ve bizi çok kırıyor. Annemle de arası bozuk. Onu çok sevdiğimiz halde, bizim hanımına iyi davranmadığımızı, kendisine kötülük yapmak istediğimize inanıyor. Ben kardeşimi ve yeğenlerimi çok seviyorum. Ama hanımına öfkeliyim. Çünkü kardeşimle bizim aramızı bozdu, sekiz bayramdır kardeşim beni aramıyor, ziyaretime gelmiyor, arayıp sormuyor. Bu beni çok üzüyor kime ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Y. K.
Önyargılar etkili olabilir

Dinimiz akrabalık ilişkilerine vurgu yapıyor ve onlara karşı sorumluluklarımızın önemine dikkati çekiyor. Ebeveyn çocuk ilişkileri konusunda ise, çocuklarının haklarına saygı göstermesi beklenen ebeveynler bazen aşırı bağımlılık göstererek onların sınırlarını ihlal edebiliyorlar. Gelin kaynana sorunlarını tetikleyen etkenlerden biri de bu aslında. Burada akrabalık ilişkilerimize önem vermeliyiz ancak eve gelen gelinin ve çocuklarımızın haklarına da saygı göstermeliyiz. Aynı şekilde gelin de, kayınvalideye ve eşinin yakınlarına saygı göstermeli ve onların haklarına riayet etmelidir.

Kardeşinizle ilişkilerinizin bozulmasında yengenizin etkisi olduğunu düşünüyor ve bu sorunu nasıl çözebileceğinizi soruyorsunuz. Siz de biliyorsunuz ki, gelin ve kayınvalide birbirleriyle ilgili biraz önyargılıdırlar. Yengeniz de, anneniz de birbirlerine karşı önyargılı yaklaştıklarından ilişkileri bozulmuş olabilir. Ancak ne olursa olsun ne kardeşinizin eşinin sizi ondan uzaklaştırmaya ne de sizin kardeşinizi eşinden uzaklaştırmaya hakkınız var. Bu sorunu karşılıklı konuşmadan ve hakkaniyet ölçülerini hatırlatarak bireylere nelere haklarının olduğunu nelere olmadığını ifade etmeden çözüme ulaşmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle konuşun ve sorunların çözümü konusunda aileyle birlikte hareket edin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi