Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Alkol yasaklansın mı?

Alkol yasaklansın mı?

Zaten yasak. Müslümanlar için böyle bir yasak var. Kanun dinden daha etkili olacak değil.
Ama öte yandan, zaten bir de Anayasanın amir hükmü var. Anayasa, Madde 58 (2. Paragraf): Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.
TAPDK verilerine göre son 7 yılda içki tüketimi 1 milyar 396 milyon litre artmış. İlköğretimde yaşamı boyunca en az bir kez alkol kullananların oranı da % 15’in üzerinde. Raporlarda, ortaöğretimde alkol kullanımı % 50 düzeyinde çıkarken, üniversiteliler arasında alkol kullanma sıklığının % 50’lileri aştığı görülüyor. Ve alkole başlama yaşı: 11.
Kuraldır: Def’i mazarrat, celbi menafiden evladır.
Alkol sadece Türkiye’de değil, yakın gelecekte tüm dünyada yasaklanacak.. Sigorta şirketleri, alkol kullananların, araç ve sağlık sigorta primlerini %20 artırma arzusundalar.
Alkol kullanımında en büyük sorumluluk basın, internet ve yanlış arkadaş ilişkileri ve anne-babaya ait.. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, cinayetlerin % 85’i, tutuklamaların, ırza tecavüzlerin ve şiddet olaylarının % 50’si, trafik kazalarının % 60’ı, işe gitmeyenlerin % 60’ı, eşlerini dövenlerin % 70’i, intihar edenlerin % 58’inin sebebi alkol. Alkol kullanan annelerin çocuklarındaki Psikolojik problemler % 89, konuşma bozukluğu % 80, doku bozukluğu % 80, saldırgan tavırlar % 72, hormon-cinsel bozukluk % 46, normalden küçük doğum % 98, duyma bozukluğu % 25, ortopedik arıza % 33, kalp zafiyeti % 29. Rapora göre, alkol alan kadınların % 50’si de düşük yapıyor.
Birinin zevki, bu ağır maliyetten daha önemli ve öncelikli ise pes doğrusu.. Onlar ayık kafa ile biz kontrollü içiyoruz diyebilirler. Ama ilk kadehten sonra, kötü arkadaş ve bir de stresli, iradenin zayıfladığı bir zamanda olan oluyor. Bu meret şişede uslu durur, ama içenleri kudurtur..
Yaşam kalitesini düşüren bir yanı da var alkolün. Çok önemli bir diğer olumsuzluğu ise, karaciğer fonksiyonlarını zayıflatması sebebi ile, karaciğerde sebeb olduğu hasar sonucu, hormonal dengenin bozulması, vücudun aldığı ilaç ve gıdalar iyi bir şekilde analiz edilmediğinden genetik sorunlar, hormon dengesinde bozulma, kalp ve şeker riski, kanser riski, Andojen / Ostrojen dengesinin bozulması sonucu, cinsel eğilim farklılıkları, sapma ve taşkınlıklar, giderek ruhsal bozukluk ve bağımlılık sebebi olabiliyor.
Dinen yasak olmasının yanında sağlığa bu kadar zararlı başka ne olabilir ki.
Ne demişler: Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi..
Üstelik alkol kullanan ana babanın riski, genetik olarak çocuklarına da tevarüs ediyor..
Fuhuş ve alkol; cinayet kadar tehlikeli bir hastalıktır aslında.. Ama şeytan bu hastalığı, çağdaşlık ve mutluluk etiketi ile pazarlıyor.. Fuhuş, alkol ve kumar bir şekli ile resmi koruma altına alınıyor bugün birçok ülkede. Alkol aslında esrardan daha tehlikeli ama esrar yasak, alkol serbest..
Bu konuda dini kurumlar, insan hakları kuruluşlarının, engelli örgütlerinin, aile kurumlarının, eğitim kurumlarının, Medianın acil bir şekilde tedbir alması gerek.
Bu konu, 6. Kol faaliyeti gibi, aile, gençlik ve nesil emniyetini tehdit ediyor..
Devlet bu maksatla Yeşilay’a daha fazla destek vermelidir. Yine belediyeler de öyle. Diğer STK’lar, okullar da alkol ve uyuşturucu ile mücadele konusunda kendi içlerinde Yeşilay kolları, komite ve komisyonları kurmalıdır..
Üniversitelerde de Yeşilay, Kızılay kolları kurulmalı mesela.. Özellikle Vakıf Üniversiteleri bu konuda ellerini çabuk tutabilirler. Bu konularda ilgili kurumların Yeşilay’la derhal temasa geçmeleri gerek.
Mesela alkol satışı ve kullanımı yasak olan yerler kapılarına Yeşilay logolu çıkartmaları asabilirler.. Biz de alışveriş ederken bu logonun bulunup bulunmadığına bakarız.. Hatta Yeşilay da bunları ilan edebilir. Mütedeyyin insanlar, asker ve öğrenciler açısından bu durum yön gösterici olur..
Unutmamak gerekir ki, alkol bütün kötülüklerin anasıdır.. İnsanı Allah’a yakınlaşmaktan alıkoyar, zararı faydasından büyüktür ve haramdır..
Alkol kullanılmazsa dünyada hiçbir şey eskisinden daha kötü olmayacak. Aksine her şey daha iyi olacak. İnşallah bir gün o da olur.. Bu arada biz içmiyoruz, içmeyeceğiz de. Ama birileri içmeye devam etmek istiyorlarsa, kendi paraları ve kendi elleri ile kendilerine zarar verirler..
Selâm ve dua ile..
Not: Arena’ya harcanan paraya gelince.. Ben spora değil, ama futbola karşıyım. Ona harcanan paraya da.. Futbol ve boksa niçin karşı olduğumu da yazdım..


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi